Marcel Chládek: Nedostatek míst ve školkách versus miliardy válející se na MŠMT

středa 17. října 2012 ·

Česká republika citelně trpí nedostatkem míst v mateřských školách, kdy se do nich letos podle studie CERGE-EI nedostalo bezmála 50 tisíc dětí.

Na ministerstvu školství se přitom "válí" desítky miliard korun z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK), které ministerstvo zřejmě nestihne vyčerpat a Česká republika o ně tak nenávratně příjde. Když jsem vládě navrhoval, aby prostředky z OPVK přealokovala do Regionálních operačních programů (ROP), kde by se daly právě využít mj. na výstavbu či rozšíření právě mateřských školek, tak na tuto výzvu nikdo nereagoval. Středočeskému kraji pak byla tato přealokace vládou dokonce zamítnuta.

Dnes se ukazuje, že to byla obrovská chyba. Česká republika příjde o miliardy a školek bude stále málo. Mateřské školy přitom nemají jen "hlídací" funkci, kterou chce vláda nesmyslně nahradit tzv. dětskými skupinami, ale je důležitou součástí vzdělávacího systému. Nedávno se například ukázalo, že děti, které neprošly mateřskou školou, nemají potřebné návyky a jejich výkony na základní škole jsou nižší, než u dětí, které mateřskou školu absolvovaly.

Plně chápu, že vláda už dnes nehovoří o tom, že její prioritou je školství a konkurenceschopnost České republiky, jak se holedbala dříve. Jedinou prioritou vlády je dnes přežít za každou cenu...

22 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 8:38  

Tak teď to jistě socani a komouši naprví a Marcel konečně dojde klidu.

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 9:42  

Ministerstvo nejen že nepodpořilo školky, ono ale neudělalo ve věci EU fondů opravdu vůbec ale vůbec nic již více než rok. To je skoro kriminální jednání ministra Fialy.

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 10:20  

Jenže on Fiala může na poslední chvíli jen těžko napravit to, co ČSSD pokazila. Ono se totiž většina věcí k OP VK na současné programové období chystala za jejich vlády.

Jenže tak daleko zpátky už nikdo nechce vidět a navíc ČSSD zneužívá neznalosti 99,9 % lidí v problematice fungování evropských fondů. Toto zneužívání a jejich populismus začíná být poslední dobou až nesnesitelný.

Navíc je zcela jasné, že až budou vládnout stejně pro školství udělají zase prdlajs, jako při svých předchozích vládách. Uvědomme si, že vládli ne za krize, ale za realativní prosperity a peníze do školství stejně nešly. Prostě tu dobrou dobu, kdy se mohlo učitelům přidat na platech a posunout procento HDP jdoucí do školství trošku výš, prošustrovali právě čéesesďáci.

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 10:33  

No to je ale super nesmysl!! OPVK bylo schváleno za Kopicové (ta je zarytá příznivkyně ODS ne ČSSD, to je omyl) před 6 lety, to jsou ale hloupé výmluvy!

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 10:35  

Peníze na školství samozřejmě za ČSSD šly, jejich období bylo nejlepší ve 20leté historii, to tu zas nějaký píárista z MŠMT/ODS hloupě plácá!

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 11:31  

Není divu, že Zaorálkovi začíná být poslední dobou "až nesnesitelný" ten tlak ztracených miliard, jejichž ztrátu přímo zavinil :-) Zaorálek je horší než povodeň co se týče způsobených finančních škod.

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 13:18  

Je jasné, že lidé ve volbách nyní jasně odmítli ODS s jejich městskými strážníky Zaorálky a podobnými "machry". Bylo však docela překvapující, že dostali celkem 12% hlasů. Očekávala jsem tak 5-6%. Lidé prostě nechtějí, aby je městští strážníci vedli školství do pekel. Jestli by se Zaorálek raději neměl pakovat a zopáknout si čtení a psaní a některé další "expertní znalosti" v základní škole.

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 14:20  

Jo schváleno za Kopicové, ale připravováno čéesesďáky dlouhá léta před ní.

A že by šlo za ČSSD v časech ekonomického růstu přiměřené množství peněz, tak toho jsem si tedy opravdu nevšiml. Zdůrazňuji, že tehdy byla vhodná doba na růst platů učitelů. Dnes v krizi, která bude ještě dlouho trvat (nedělejme si iluze o jejím brzkém konci), nám nikdo nepřidá ani Kč. Opakuji, že nikdo. Tedy ani ČSSD až bude u moci, protože na to tento stát nebude mít.

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 14:34  

Městští strážnící školství do pekel nevedou. Ti možná zakopali pouze evropské fondy. Naše školství momentálně vede do pekel čéesesďácká politika krajů, která drží přebujelé střední školství, které by kapacitně stačilo na dvojnásobný počet žáků. Bohužel to pak postihuje i základní školy, protože žáci, kteří jsou si jistí svým přijetím kamkoliv, houby dělají. Na základce v 9. třídě se už téměř nedá vyučovat. A rodiče žáků si myslí, že po dětech ani nic nesmíme chtít.

Už vidím komunisty s čéesesďáky, jak tuto situaci v krajích řeší. Budou držet zbytečné SŠ? Budou na to zase finančně doplácet ZŠ? Co budou dělat s hromadou nepoužitelných absolventů vysokých, středních a teď už i základních škol?

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 14:47  

pro 17. října 2012 14:34

Naprostý souhlas.
Východisko nevidím... Krach základek už nemůže být větší.

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 14:56  

ODS je u moci uz asi 10 let, ale furt se vymlouva na CSSD. Vzdyt tomu nemuze verit ani male dite. Ty vymluvy zcela odpovidaji intelektu mestskeho straznika Zaoralka. Tak uz mel koncit nekolikrat, vzdycky ho nejaky strycanek z ODS zachranil, tak ted uz snad ho vykopnou zpet slapat chodniky.

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 15:01  

Prý "pouze" evropské fondy! :-) Ti piaristi MŠMT jsou zřejmě pod čím dál větším tlakem, ze napíší něco takového :-))) Zaorálek ven! Fiala ven!

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 15:03  

No ve skutečnosti to nebylo schváleno za Kopicové, ta to jenom připravovala, ale schváleno to bylo za Kuchtové, měl by sis to Zaorálku trošku ještě zopakovat.

krtek řekl(a)...
17. října 2012 v 19:21  

Nepaušalizujme. Na jižní Moravě je z 32 16 středních škol. Včetně takových, jako je Gymnázium + Obchodní akademie + Střední pedagogická škola + ještě něco ve Znojmě.
Takže i ČSSD slučuje školy.
A v Praze ODS s ČSSD navrhla (rádní za ČSSD) sloučení škol, které bylo novou radnicí (radní za TOP09) pozastaveno a teď nový návrh není.

krtek řekl(a)...
17. října 2012 v 19:23  

A ještě jsem zapomněl dodat, že něco jiného je nedostatek míst ve školkách a něco jiného peníze z EU. Samozřejmě.

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 19:27  

Pokud se podívám na své výplaty,tak díky Petře Buzkové a ČSSD se učitelům zvedaly každoročně platy. A to celkem slušně. Nejhorší byl Philip a ODS.

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 19:45  

A jak je to s tím slučováním? Ubylo míst pro studenty, nebo se ušetřilo jen tak, že místo 4 ředitelů všechno dělá jeden?

Zen řekl(a)...
17. října 2012 v 20:45  

To by me zajimalo, jestli jsou prispevky z 10:20, 14:20, 14:34 a 14:47 z jedne IP. Docela bych si tinul, ze prvni tri urcite. Ten unikatni styl vykastrovaneho prezvykavce ...

Anonymní řekl(a)...
17. října 2012 v 21:09  

S tim vykastrovanym prezvykavcem nema vubec cenu polemizovat, vzdyt je evidentni, ze je ponekud "menecenny" a naprosto nevi, o cem se mluvi :-)

poste.restante řekl(a)...
17. října 2012 v 23:17  

A jak je to s tím slučováním? Ubylo míst pro studenty, nebo se ušetřilo jen tak, že místo 4 ředitelů všechno dělá jeden?

Odpověď zní ANO. Mám tu čest učit na sloučené škole v JM kraji. Výkony byly pokráceny v obou "částech", původně samostatných školách. Cílem je redukce kapacit a sestěhování do jednoho areálu. Takže i úspora provozních prostředků.
Na ostatních sloučených školách je to zrovna tak. Celkově dojde k redukci počtu míst na stř. školách na cca 70 % oproti stavu před zahájením "optimalizace".
Nám kromě toho zrušili obor Technické lyceum, protože místohejtman Juránek dospěl k závěru, že to je "omyl a slepá cesta". Nejspíš si takto představuje podporu technického školství v praxi.

Krtkovu informaci o zastavení připravené redukce škol v Praze mohu potvrdit. Takže se zdá, že při rozhodování není ani tak důležitá politická příslušnost, ale spíše lokální "zájmy mocných".

Anonymní řekl(a)...
18. října 2012 v 9:03  

těžko napravit to, co ČSSD pokazila.

Vy tímto snad chcete říci, že od roku 2006 nebyla ODS schopna tuto situaci řešit ? Pak nemá ve vládě naprosto co pohledávat.

Pytlik Blaha řekl(a)...
18. října 2012 v 10:20  

Že je něco špatně není až tak důležité.
Hlavně, že máme jasněji v tom, kdo za to může. A což takhle sami sebe kopnout do zadnice.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.