Marcel Chládek: Ministr Fiala selhává v čerpání peněz z fondů EU, ČSSD je pro odebrání administrace programu z MŠMT

pondělí 15. října 2012 ·

ČSSD je znepokojena nejnovější zprávou Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ohledně Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK). Zpráva jednoznačně potvrzuje, že ČR hrozí za špatně nastavené čerpání z fondů EU ztráty v řádech stamilionů. V době, kdy je oblast školství silně decimována pravicovými škrty, je neschopnost Nečasovy vlády získat evropské peníze pro další rozvoj školství téměř fatální! ČSSD proto navrhuje okamžité odebrání administrace programu OPVK z ministerstva školství!


ČSSD opakovaně představila návrh svého řešení - přealokování prostředků z OPVK do Regionálních operačních programů (ROP), které jsou statisticky v čerpání mnohem úspěšnější a peníze mohou použít například na rekonstrukce školních budov apod.

ČSSD opakovaně žádala vládu P.Nečase i ministra školství Fialu o jednání o rizicích, spojených s kolapsem čerpání peněz z EU. Ani premiér Nečas, ani ministr Fiala ale neprojevili jakoukoli vůli problém s ČSSD řešit či se domluvit na možném postupu tak, abychom pro školství peníze z EU zachránili. Naopak, na MŠMT dál pokračuje beznaděj a čerpání dál kolabuje.

Jak navíc dokazuje zpráva NKÚ, ministerstvo školství nezvládá ani základní administrativní činnost a chybuje v základním nastavení kritérií projektů. Situace je už opravdu vážná a proto ČSSD žádá, aby byla administrace programu OPVK okamžitě ministerstvu školství odebrána.

Zdroj: ČSSD.cz

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. října 2012 v 22:54  

Je fakt, že Fiala nedělá skutečně vůbec nic ve věci fondů, jen se zpočátku snažil být bílým koněm.

Anonymní řekl(a)...
15. října 2012 v 23:07  

Ono už je asi pozdě cokoliv s tím udělat...

Anonymní řekl(a)...
16. října 2012 v 10:59  

Vyhozením Zaorálka by se přinejmenším nic nezkazilo a na rozdíl od současného stavu by vznikla alespoň šance, že se něco povede spravit.

Anonymní řekl(a)...
16. října 2012 v 14:20  

Zaoralek opravdu funguje jako velka odpudiva ropucha na prameni. Marcel mohl jeste zminit, ze Evropska komise Zaoralkovi nedala uz vice nez rok ani jedine euro na projekty OPVK. Vse se plati ze statniho rozpoctu (ne z evropskych fondu), takze to je casovana bomba, jakmile se to provali na verejnost.

Anonymní řekl(a)...
16. října 2012 v 14:28  

Nejsmutnejsi je, ze oni misto toho, aby se snazili zachranit, co se da, na to kaslou a staraji se jen o to, aby meli v pristim obdobi opet program. A to dokonce obrovsky spojeny pro oba fondy. Proste vzdelavani je druhorade, na prvnim miste je kontrola penez a zajisteni co nejvice manazerskych postu. Vedle toho je Fiala tak neprubojny, ze za nej v tomto smeru jedna frustrovana byvala ministryne Kopicova. O co ji pri deleni penez a vlivu jde, je celkem jasne.

Anonymní řekl(a)...
16. října 2012 v 15:06  

Starost o nové období je opravdu zřejmě prioritou č. 1. Děsivé na tom je to, že si na nové období brousí zuby hlavně ti, kteří zmršili již období současné (nastavení programu, neschopnost čerpat, nekompetentnost v rozhodování).
Všichni (ex)ministři a manažeři, kteří sekcí řízení EU prošli, by měli mít doživotní zákaz jakýmkoli způsobem zasahovat do rozdělování a utrácení bruselských peněz!!!

Anonymní řekl(a)...
16. října 2012 v 23:43  

Jo, kdyby se snažili o příští období, to by ještě šlo. Jenže oni neumí vůbec nic a o vůbec nic se nestarají. Nejspíš to sem napsal některý jejich PRista. Kdy už konečně toho negramota strážníka vyhodí?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.