Prezident vetoval zákon o sociálně-právní ochraně dětí

Wednesday, September 12, 2012 ·

Prezident republiky Václav Klaus zaslal ve středu dne 12. září 2012 dopis předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Miroslavě Němcové, v němž odůvodnil vrácení zákona o o sociálně-právní ochraně dětí.


V Praze dne 12. září 2012

Vážená paní předsedkyně,

využívám pravomoci dané mi článkem 50 Ústavy České republiky a vracím Poslanecké sněmovně zákon ze dne 5. září 2012, kterým se mění zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Zákon mi byl doručen 7. září 2012.

Novela byla přijata pod tlakem mezinárodních institucí: Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva, Dětského fondu OSN a Evropské komise. Tyto instituce kritizovaly Českou republiku za velký počet dětí umístěných v ústavních zařízeních a malý počet dětí v pěstounské péči, resp. začaly prosazovat jako svůj politický program, aby žádné dítě mladší tří let nebylo umístěno v ústavní péči.

Takto motivovaný zákon vyvolal obavy z rušení kojeneckých ústavů a dětských center. Další obavy vyvolává nedostatek pěstounů. Panují důvodné obavy, že nebudeme mít ani pěstouny, ani ústavy, a děti budou končit na ulici. Nedůvěra veřejnosti je zesílena nedávnými negativními zkušenostmi se špatně připraveným zaváděním jiných sociálních reforem.

Moje obavy vyvolává nově stanovená a velmi široce a vágně vymezená povinnost obecních úřadů obcí s rozšířenou působností pravidelně vyhodnocovat situaci všech dětí a rodin a posuzovat, zda nepotřebují nějakou formu sociálně-právní ochrany (§ 10 odst. 3 novelizovaného zákona). To povede - zejména ve spojení s úřednickým alibismem a byrokracií – ke stále většímu zasahování veřejných institucí do soukromí rodin a ke stále většímu tlaku na rodiče, jak a co mají vštěpovat svým dětem. Děti ale nejsou veřejným statkem, nejsou "majetkem" společnosti - kromě toho, že jsou především samy sebou, jsou dětmi svých rodičů.

Nový zákon neobsahuje žádné pojistky proti libovůli úředníků při posuzování toho, zda rodiče vychovávají své děti správně, a hrozí tedy, že státní zásahy do výchovy dětí, které mají být jen zcela výjimečnou záležitostí mající své oprávnění pouze v extrémních situacích, se stanou běžnou praxí s výhledem, že rodiče - stejně jako pěstouni - začnou být vnímáni jako státu podřízení vychovatelé. Takový pohled nemohu přijmout.

Plánovaná profesionalizace pěstounské péče tyto mé obavy potvrzuje a dále prohlubuje. Novela vnímá pěstounskou péči nikoliv jako poslání, ale jako zaměstnání. Hlavní motivací pěstounů napříště už nemá být jejich zájem o děti, jejich altruismus a soucit s dětmi, které nemají vlastní rodinu, ale motivace finanční. Protože ti, kteří skutečně stojí o to pomáhat opuštěným dětem, to dělají již dnes. Z profesionálního prostředí dětských ústavů tak budeme vytlačovat děti do opatrování lidem, kteří se jako pěstouni zaregistrují z čistě zištných důvodů. A podle tohoto zákona budou dostávat peníze již vstupem do školících programů, ne až přijetím dítěte do své péče.

Za zvlášť extrémní projev tohoto trendu považuji pěstounskou péči na dobu určitou: v jejím důsledku děti budou střídat rodiny, stále znovu a znovu si budou zvykat na nové pěstouny, na nové prostředí a na nové kamarády. Takový osud je krutější než ústavní výchova v relativně stabilním prostředí a je v příkrém rozporu s proklamovaným účelem zákona a se zájmy dětí. V tomto smyslu jsem obdržel mnoho dopisů s autentickými příběhy, dokazujícími, jak rozhodující pozitivní vliv na další vývoj měl pobyt dítěte v profesionálním odborném zařízení v kritické rodinné situaci.

Děti nejsou zboží a tento zákon na to málo pamatuje. Zcela specifickou podkapitolou problematiky novely jsou obavy laické i odborné veřejnosti z rušení kojeneckých ústavů. Takové obavy spojené se zásadním nesouhlasem vyjádřila již před časem například i Česká lékařská komora, Česká pediatrická společnost, Společnost sociální pediatrie při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a další odborné instituce. Přestože výsledná podoba zákona oproti původní verzi již neobsahuje výslovnou zmínku o tom, že by se kojenecké ústavy měly v budoucnosti rušit, nikdo nerozptýlil obavy z toho, že právě k tomu zákon směřuje. Kojenecké ústavy nejsou jen dětským domovem pro ty nejmenší děti, jsou současně institucí léčebnou, jejíž funkce je v řadě případů nenahraditelná. Není možné dosáhnout stavu, že vůbec žádné dítě nebude v ústavu. Některé děti, nebudou-li v ústavu, budou v lepším případě v nemocnicích, v horším budou na ulici nebo mrtvé.

Není pravdou, že hlavní důvody pro umístění dětí v kojeneckých ústavech jsou důvody sociální, naopak, převažují důvody zdravotní a zdravotně – sociální: podle údajů, které mám k dispozici, to bylo v roce 2010 55 % všech umístění. Není pravdou ani to, že by kojenecké ústavy a dětská centra byly jakýmisi odkladišti dětí poskytujícími jen mizernou péči. Opak je pravdou, protože i tyto zařízení jdou s dobou a modernizují se.

Námezdní pěstounská péče sníží počet dětí vhodných k osvojení. Placené pěstounství na jedné straně a osvojování dětí na druhé fungují jako spojené nádoby. Tuto zkušenost udělalo např. Spojené království, které má na jedné straně jeden z nejpropracovanějších systémů hrazené pěstounské péče, na straně druhé tam je osvojováno jen minimum dětí. Je to logické, adopce vyžaduje přípravu dítěte a námezdní pěstounská péče takovou přípravu fakticky neumožňuje.

Pokud dnes mezinárodní instituce kritizují české kojenecké ústavy, dětská centra a babyboxy, měly by vzít v úvahu i to, že Česká republika vždy patřila a stále patří k zemím se špičkovou dětskou zdravotní péčí a s nejnižší dětskou úmrtností na světě, a měly by se zamyslet i nad možností, že existence českých kojeneckých ústavů neznamená zaostalost, ale naopak náskok České republiky před ostatními zeměmi. Pokrok může spočívat nikoli v jejich zrušení coby přežitku, ale naopak v jejich další modernizaci. Česká republika nemá důvod se svého náskoku vzdávat jen proto, aby byla stejná jako ostatní. Kritizující mezinárodní instituce by se měly České republice za své zprávy omluvit a poslankyně a poslanci českého Parlamentu i čeští vládní úředníci by neměli nekriticky přejímat vše, co přichází od renomovaných mezinárodních institucí - i tam sedí jen lidé a mohou se mýlit. A v tomto případě se mýlí určitě.

Tento zákon je bezcitný a surový. A je projevem neúcty k těm, kdo se dnes poctivě věnují pěstounské péči. Nepochybuji, že stejně jako lacině sentimentální kritika kojeneckých ústavů je i tento zákon motivován jen těmi nejlepšími úmysly. Tyto úmysly sdílím, mám však zcela jiné představy o jejich uvádění do praxe, než jaké vedly autory tohoto zákona. Žádám proto poslance, aby se v zájmu dětí nad zákonem ještě jednou zamysleli.

S pozdravem
Václav Klaus

28 comments:

poste.restante said...
September 12, 2012 at 9:53 PM  

Pár pěstounů znám osobně a chovám k nim hlubokou úctu.
Pěstoun, vykonávající svou "práci" láskyplně a z altruistických důvodů je vždy lepší variantou, nežli kojenecký ústav a dětský domov. Sebelepší profesionální péče nenahradí skutečný rodičovský přístup. (Tím nechci snižovat práci zaměstnanců kojeneckých ústavů a dětských domovů, ke kterým chovám tutéž úctu ze stejných důvodů. Jen vyjadřuji svůj názor a preference tak, jak je vnímám s ohledem na zájmy dítěte.)
Být pěstounem a posléze často také osvojitelem dítěte, znamená dnes téměř automatický "přestup" do kategorie "sociálně slabý". "Profesionalizaci" pěstounské péče tedy chápu spíše jako formu finanční pomoci a ocenění tohoto statusu ze strany státu.
Přesto si ale myslím, že likvidace kojeneckých ústavů je příkladem stejného "odezdikezdizmu" a "vlezdobruselismu", jako je tomu
v již dříve probíraném případě likvidace "zvláštních škol".
Nikdy jsem se netajil despektem, který chovám k osobě Václava Klause.
Tentokrát se však s většinou jeho argumentace ztotožňuji a s jeho odmítnutím znění zmiňovaného zákona souhlasím.

Pytlik Blaha said...
September 12, 2012 at 10:08 PM  

Naprosto souhlasím s prvním komentářem.

Anonymous said...
September 13, 2012 at 1:28 AM  

poste.restante

Spíše bych čekal, že projde velbloud uchem jehly, než pochvalu jednání presidenta Klause od Vás. Maximálně to oceňuji po tom všem, co jste o presidentovi ČR odporného napsal! Nakonec si snad koupím klobouk, abych měl před Vámi co smeknout. Ještě s tím (pro jistotu) nějaký čas počkám. Třeba se Vám jenom neudělalo dobře.
VM

poste.restante said...
September 13, 2012 at 8:14 AM  

VM
Pokud budete číst příspěvky celé a nezaujímat předem postoj jen na základě toho, kdo je jejich autorem, pak snadno zjistíte, že toto rozhodně není můj první souhlas s Václavem Klausem. :-)
(A třeba když odmítnul v Austrálii projít bezpečnostním rámem, dost jsem se ho zastával proti jiným. Hlava státu si prostě zaslouží jistou úctu.)
Takže o můj zdravotní stav nemusíte mít obavy. :-) Pořád nesouhlasím s naprostou většinou toho, co říká a dělá. Ale nejsem ideologický zaslepenec a snažím se každou situaci, událost, případ od případu vyhodnocovat věcně. A v tomhle konkrétním případě, a nejenom v něm, mu prostě dávám zapravdu.
Úřad vysoké komisřky a spol mají v mnohém pravdu. Opravdu není normální a ani správné, aby tak vysoké procento dětí bylo umístěno v ústavní péči. Ale způsob, jakým se rozhodli naši politici situaci řešit, je prostě hloupý a domnívám se, že v důsledku by jen jednu špatnou situaci nahradil jinou, mnohem horší. Prezident to ve svém zdůvodnění popsal přesně.

Anonymous said...
September 13, 2012 at 2:09 PM  

Může být i dosti značný rozdíl mezi tím, jak člověk vidí sám sebe a jak ho vidí ostatní. Rozdíl vyplývá z poznání člověka, do jaké míry ví, kým opravdu je.

VM

Pytlik Blaha said...
September 13, 2012 at 2:26 PM  

jak člověk vidí sám sebe a jak ho vidí ostatní.

Rozdíl ovšem vyplývá i z poznání ostatních, do jaké míry vědí, kým opravdu jsou.
P.S.
Jak je, prosím, množné číslo zájména kdo?

Anonymous said...
September 13, 2012 at 4:43 PM  

Tentokrát má Klaus pravdu. Ignorant

Anonymous said...
September 13, 2012 at 5:44 PM  

Tož tak, když si někdo např. myslí, že je pracovitý a všichni kolem se shodují v názoru, že línějšího člověka neviděli, kdo si co podle Vás má uvědomit, pane Blaho? Jak s tím souvisí sebepoznání těch kolem?
VM

poste.restante said...
September 13, 2012 at 7:17 PM  

VM
Jak s tím souvisí sebepoznání těch kolem?
To je velmi prosté, pane VM.
Třeba takový Albert Einstein byl ve škole považován za líného a nevzdělavatelného.
Dozajista také mnohý starověký matematik či novověký vynálezce byl svými sousedy považován za líného. Takový Archimedes si pořád něco čmáral, místo aby vzal motiku a šel okopávat olivy. Nebo takový Sokratés, který se účastnil mnohých sympozii (rozuměj divokých pitek, často za účasti hétér), místo aby pomohl ubohé Xantypě s vedením domácnosti.
Jistý Otis byl zase tak líný kopat, že vymyslel parní rypadlo. A tak by šlo pokračovat dlouho. :-)

Může být i dosti značný rozdíl mezi tím, jak člověk vidí sám sebe a jak ho vidí ostatní.
S tím samozřejmě nelze nesouhlasit.
Jen mi není zcela zřejmá souvislost s obsahem článku, či předchozí diskuse.
Vztahujete tento výrok na mne, na sebe, na kolegu Blahu, či snad dokonce na pana prezidenta Klause?
:-)

Pytlik Blaha said...
September 13, 2012 at 9:03 PM  

kdo si co podle Vás má uvědomit

Každý nechť si uvědomuje, co chce po libosti. Já jen, že mnohé je relativní a že množství hlasatelů nemusí být kritériem pravdy.
Viz klasik Prouza, cituji:
Prouza:
"Pánové, když je mezi třema lidma jenom jeden rozumnej, tak nesmí - nesmí! - dojít k hlasování."
Pokud stejný názor zastává zčistajasna nezanedbatelně velký počet respondentů, jsem vždy velmi obezřetný, zvláště pak, když respondenti transparentně jásají.
Dokonce si začínám uvědomovat, že téměř celoživotně se zcela cíleně deru proti davu. Takže se ze mne začíná stávat zastánce státních maturit v jejich původní podobě, zkompetentňovatelství samosebou a Kalouska.

Anonymous said...
September 13, 2012 at 9:38 PM  

Díky bohu za Klause, mám obavu, že většina jiných prezidentských kandidátů by takovýmhle způsobem nezasáhla a nechala podobné paskvily projít, jen aby "byl klid".

Anonymous said...
September 13, 2012 at 11:19 PM  

Jak s tím souvisí sebepoznání těch kolem?

To je velmi prosté, pane VM.
Třeba takový Albert Einstein byl ve škole považován za líného a nevzdělavatelného.
Dozajista také mnohý starověký matematik či novověký vynálezce byl svými sousedy považován za líného. Takový Archimedes si pořád něco čmáral, místo aby vzal motiku a šel okopávat olivy. Nebo takový Sokratés, který se účastnil mnohých sympozii (rozuměj divokých pitek, často za účasti hétér), místo aby pomohl ubohé Xantypě s vedením domácnosti. …

Omlouvám se, ale Vaše argumentace, pane poste.restante, pro mě postrádá sílu, zato však hodně vypovídá! Nakonec, nic mi po tom není. Pokud je Vaše tvrzení o Einsteinovi skutečně pravdivé, pak si dotyčný jenom jasně uvědomil, že ti okolo mají pravdu, šel do sebe a změnil se. To je ostatně ta nejsprávnější a nejrozumnější reakce na špatnou pověst!

VM

poste.restante said...
September 14, 2012 at 2:31 AM  

Ale kdeže, pane VM.
Albert Einstein byl od dětství fascinován teoretickou fyzikou, ale nechtělo se mu studovat matematiku a jiné vědy. Sám toho později litoval. Byl údajně také velmi pomalý a pravděpodobně měl lehkou formu dyslexie. Což tehdejší učitelé vyhodnocovali buďto jako retardaci, anebo spíše jako lenost. Nověji se spekuluje, zda v jeho případě nešlo o některou z forem autismu, možná Aspergerův syndrom. Pro to by svědčilo třeba i to, že údajně až do tří let nemluvil. To už ale asi nezjistíme.
Čili o žádnou sebereflexi a následnou pracovitost se v jeho případě zjevně nejednalo.

Víte, s tou špatnou pověstí a většinovým názorem je třeba zacházet opatrně. Své by o tom mohl vyprávět třeba Mistr Jan Hus v Kostnici, anebo Karel Čapek, či prezident Tomáš Garigue Masaryk z dob Hilsneriády.
Také mnozí dnes uznávaní umělci, malíři či básníci nebyli svým okolím vnímáni vždy zrovna pozitivně. Za lenocha označovali třeba Jaroslava Haška, ačkoliv za svého působení v bolševickém Rusku byl naopak hodnocen jako zodpovědný funkcionář a schopný velitel a organizátor.
Zkrátka vnímání a hodnocení jednotlivce ze strany okolí je poněkud komplikovanější, nežli naznačujete. Ale tuto myšlenku nadnesl spíše kolega Blaha. Já chtěl jen pomoci s vysvětlením.

Anonymous said...
September 14, 2012 at 9:44 AM  

Tak tohle je fakt síla (vypovídací nikoliv argumentační). Další diskuze pro mě nemá smysl.

VM

Pytlik Blaha said...
September 14, 2012 at 10:03 AM  

Další diskuze pro mě nemá smysl.

Oceňuji, pane VM, že přiznáváte svoji porážku na padrť.
Ale nebuďte trudnomyslný a nenechte se odradit. To se kolikrát stane třeba i panu poste.restante.

poste.restante said...
September 14, 2012 at 11:53 AM  

Další diskuze pro mě nemá smysl.
Tohle také nebyla věcná diskuse k tématu článku, ale spíš takové mimochodem jdoucí "poplkání si u piva". Valný smysl neměla už tuším má odpověd na Váš příspěvek z 13. září 2012 1:28.
Ale to přece nevadí.
Nejen věcnými diskusemi živ je bloger či glosátor. :-)

Zpětně mne ale napadá jedna otázka.
Mohl by jste, prosím, uvést příklad nějakého odporného komentáře, který jsem o prezidentu Klausovi napsal? Nejsem si toho totiž vědom a tak by mě to zajímalo.

Anonymous said...
September 14, 2012 at 2:58 PM  

Milý Pytlíku Blaho! Dobře jste se pojmenoval!

VM

Pytlik Blaha said...
September 14, 2012 at 3:24 PM  

Dobře jste se pojmenoval!

Ouha! Těsně vedle.
Příjmení po otci, prosím, a Pytlika mi přiřknul štěpný anoňym.
Což ovšem sedí naprosto a bezezbytku. Trochu mne mrzí, že mne to samotného nenapadlo, jakkoli už hezkou řádku let, asi tak od pětaosmdesátého, mám takové intenzivní tušení o své vyjímečnosti hraničící až s předurčeností.

Anonymous said...
September 14, 2012 at 4:02 PM  

Kdepak, trefa! Pro mne za mne, když je Vám jako Pytlíkovi dobře … Jen aby se zase nenašel nějaký štěpný anonym …

VM

Anonymous said...
September 14, 2012 at 5:48 PM  

Nechte nám, pane VM, našeho Pytlika (je to lepší než jiné jméno). Je takový milý, čistotný, přítulný, a hlavně ty kantorské lapálie umí podat, že se někdy skoro až jednomu uleví.

poste.restante said...
September 14, 2012 at 10:59 PM  

Tak to pozor. O kolegu Blahu se nikdo otírat nebude. Jednak mám od něj slíben post mluvčího, až bude ministr a jednak by tyto stránky bez jeho komentářů ztratily podstatnou část své atraktivity.
Kolikrát ani článek samotný nečtu a čekám až na to, jak jeho obsah jednou větou trefně rozštípne.

Pytlik Blaha said...
September 15, 2012 at 12:21 AM  

slíben post mluvčího

Takže od teď je to, pane poste.restante,
náměstek.
A můžete si vybrat.

Anonymous said...
September 15, 2012 at 10:14 PM  

Anonym 14. září 2012 17:48

Nechci se nějak zbytečně stavět na zadní, ale že by jméno Pytlík bylo hodné cti, to si rozhodně nemyslím, i když maximálně přihlédnu k jeho deklarované čistotě a přítulnosti. A že se někomu skoro až uleví, protože umí podat kantorské lapálie? Copak problém zmizí ze světa tím, že na něho někdo udělá glosu, bonmot či vtípek? Problém zmizí tím, že ho vyřešíme!!! K tomu máme v Česku asi tak daleko, jako je východ od západu.

VM

Honza said...
September 15, 2012 at 10:42 PM  

Anonym 14. září 2012 17:48

Ale nejdřív je třeba věci přesně pojmenovat, abychom pod dojmem článku neřešili něco úplně jiného, nebo nějaký pseudoproblém úplně zbytečně. Vivat Pytlík!

Pytlik Blaha said...
September 15, 2012 at 10:45 PM  

Copak problém zmizí ze světa tím, že na něho někdo udělá glosu, bonmot či vtípek?

Mohl bych to, s Vaším dovolením, pane VM, poslat do obou komor parlametu čr?
Tam jsou teprvá žertéří. Přímo bez hranic. Kam se na ně hrabou Pytlici.

poste.restante said...
September 16, 2012 at 2:02 AM  

Pytlík Blaha
Jupí. Beru náměstka i mluvčího. Současně, protože tak je to teď zvykem. :-)

S Pytlíkem na MŠMT!

A vlastně jakápak falešná skromnost.

Pytlík na Hrad!

poste.restante said...
September 16, 2012 at 2:16 AM  

VM
Copak problém zmizí ze světa tím, že na něho někdo udělá glosu, bonmot či vtípek?

Problém takto nezmizí.
Ale pseudoproblém občas ano.

A i ten problém je dobré nahlížet z více stran. Když je to pak navíc vtipnou formou, řešení to jenom prospěje. S veselou písničkou na rtech se i dlouhá cesta pěšky zdá kratší a snáz se vzdálenost překoná.

Ironie a nadsázka, to jsou v naší kotlině časté zbraně v boji s blbostí potentátů. Nebo si snad myslíte, že Švejk byl opravdu "notorický blb".

Josef Blaha said...
September 16, 2012 at 9:39 AM  

zbraně v boji s blbostí potentátů

No právě!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.