Nelíbí se mi to. A vám?

Tuesday, September 11, 2012 ·

Počátkem září byla spuštěna nová internetová stránka www.nelibisemito.cz, která umožňuje všem jejím uživatelům snadno a rychle poukázat na to, co se jim v jejich okolí nelíbí a seznámit s tím i ostatní návštěvníky webu. Prostřednictvím Facebooku pak může databázi vytipovaných míst nevábného vzhledu zakrátko sdílet poměrně široká komunita zájemců. A vést o nich podnětnou diskuzi. A když se trochu zadaří, třeba se i postarat o nápravu...


Během několika dní spatří světlo světa ještě aplikace pro mobilní telefony. Majitelé telefonů iPhone a telefonů s operačním systémem Android budou moci jednoduše vyfotit například posprejovanou zeď a její obrázek pomocí mobilního telefonu ihned umístit do interaktivní mapy. Proč? Jak upozorňuje text na zmíněných internetových stránkách: „Máš plné zuby rozmlácených a zanedbaných míst, špíny a neochotných lidí? Nemůžeš se na to již více dívat? Ukaž, co se ti nelíbí, a označ to na mapě. Ať to všichni vidí!“.

V rámci zmíněného webu už také probíhá hlasování o nejodpudivější kout v ČR: každý uživatel může přidat svůj záporný hlas – a tímto „lajkováním naruby“ ukázat ostatním, že ani jemu se to a to vybrané místo ani za mák nelíbí.

Záznamy na interaktivní mapě pak poslouží jako zdroj inspirace pro účastníky dobrovolnického projektu České rady dětí a mládeže (ČRDM) „72 hodin – ruku na to!“. Ten je totiž zaměřen mimo jiné i na zvelebování okolí.

Oba projekty tak mohou v ideálním případě do sebe zapadnout jako pomyslné dílky velkého puzzle.

Dvaasedmdesát hodin

Zmíněných dvaasedmdesát hodin uplyne od 12. do 14. října. Během této doby proběhne v celé ČR celá řada dobrovolnických projektů. A poněvadž jsou jednotlivá místa z webu Nelíbísemito.cz propojena přímo s registrací projektu 72 hodin, je možné jednoduchým kliknutím zaregistrovat „nápravný“ projekt, a tvář naší země tím zbavit jedné z jejích vad na kráse. Byť zdánlivě nepatrné, kosmetické.

V projektu 72 hodin – Ruku na to! půjde tedy o tři dny plné dobrovolnických aktivit po celé ČR. Kdykoliv ve výše uvedeném termínu – a zároveň jakkoliv dlouho v daném časovém rozmezí – se dobrovolníci v Čechách, na Moravě i ve Slezsku pustí do aktivit, které pomohou druhým lidem, přírodě nebo jejich okolí. Může jít třeba o uspořádání divadelního vystoupení v domově pro seniory, o zorganizování sportovního turnaje pro děti z dětského domova, o úklid parku, lesa, o vyčištění potočního koryta, o obnovu studánky, o opravu dětského hřiště, o obnovu zdi počmárané sprejery... Dobrovolnické fantazii se meze vážně nekladou.

Smyslem projektu je tedy zapojit během dvaasedmdesáti hodin co nejvíce dobrovolníků a ukázat jim, že stačí málo, aby dokázali mnoho! Přesvědčit je, že jsou sami schopni změnit věci, které se jim nelíbí. A pokud se přitom navíc nechají inspirovat databází na Nelíbísemíto.cz s její hitparádou palců obrácených k zemi, mohou si být jisti, že zdaleka ne jen jim samotným.

Další informace o projektu 72 hodin – Ruku na to! (dokument ve formátu DOCX)

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.