Vyjádření MŠMT ke zprávě NKÚ

pondělí 27. srpna 2012 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy si je vědomo pochybení, která vznikla nesprávným zařazením účetních položek ve výši 117 mil. Kč v účetnictví za rok 2011, jak také konstatoval Nejvyšší kontrolní úřad ve své auditní zprávě.


V tomto případě nejde o závažná pochybení, ani o porušení právních předpisů nebo rozpočtové kázně, ze kterého by vyplývala jakákoliv sankce vůči MŠMT. Jedná se o formální nedostatky v účetnictví za rok 2011, ke kterým již ministerstvo v červenci 2012 přijalo nápravná opatření.

Nejvyšší kontrolní úřad také zmiňuje účetní případy ve výši 26 mld. Kč, které nebyl schopen zkontrolovat, protože dosud chybí některé právní předpisy a standardy pro účetnictví ve státní správě. Proto ve své kontrolní zprávě také NKÚ konstatuje, že „nejasnosti a nedostatky v právních předpisech nelze dávat k tíži MŠMT.“

Zmiňované nejasnosti a nedostatky v právních předpisech mohou způsobit potíže také
u jiných rezortů státní správy, a proto chce MŠMT na chybějící účetní standardy upozornit Vládu ČR a Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

3 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
27. srpna 2012 v 13:23  

nebyl schopen zkontrolovat, protože dosud chybí některé právní předpisy a standardy

Asi by se toto sdělení nemělo interpretovat tak, že lze prošustovávat, co hrdlo ráčí, protože dosud nejsou závazná pravidla ve státní správě, prostěěěěě.
A-ha...

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2012 v 14:41  

No vidíte, je zameteno! Ignorant

Anonymní řekl(a)...
28. srpna 2012 v 15:10  

V některých zvláštních zemích, ani ne moc dalekých, nicméně hodně odlišných od našeho kleptokratického Absurdistánu, se v případě, že nejsou podrobné předpisy a standardy, používá zdravý rozum v kombinaci s Desaterem nebo nějakou jeho místně většinově uznávanou obdobou. Dokonce i u soudu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.