ROCKCAMP: Česko má svůj „první“ dětský rockový letní tábor

sobota 11. srpna 2012 ·

ROCKCAMP je u nás jediným projektem svého druhu. Na rockovém táboře „vyučují“ české i zahraniční rockové legendy: například Klauda Kryšpín, Honza Kirk Běhounek, Vilém Čok, Blaze Bayley nebo Fred Zahl. Speciálním hostem bude Peter Freestone, dlouholetý osobní asistent Fredieho Mercuryho. Pětina účastníků loňského ROCKCAMPu se dostala na pražskou konzervatoř. Tábor vyvrcholí závěrečným koncertem.


Radost z letních prázdnin některým hudebně nadaným dětem kazí skutečnost, že dva měsíce se nebudou moct naplno věnovat svému koníčku. V České republice se totiž hudební výuka soustředí výhradně do škol, a pokud rodiče neplatí potomkovi soukromé lekce, přes léto má nucenou pauzu. V zahraničí, hlavně v USA, jsou rockově zaměřená letní setkání mladých hudebníků běžná, u nás až do vzniku ROCKCAMPu nic podobného neexistovalo. „Uspořádat dětský rockový tábor v České republice byl nápad mojí dcery, inspiroval ji americký film,“ vysvětluje okolnosti vzniku ROCKCAMPu Karel Čvančara, vedoucí projektu.

Letos se ROCKCAMP v areálu Sečské přehrady uskuteční už potřetí. Nultý ročník proběhl v srpnu 2010 a tábor měl velký ohlas nejen u zúčastněných dětí a jejich rodičů, ale i v řadách odborné veřejnosti. „V loňském roce na ROCKCAMP přijelo 26 dětí, letos jich bude 55 a ještě jsme nemohli přijmout všechny. Příští rok nejspíš tábor rozšíříme na dva turnusy, chceme zájemcům vyhovět a současně udržet vysokou profesionální úroveň,“ říká Karel Čvančara. „Navíc od začátku jsme pro projekt získali úžasné muzikanty, v minulých letech přijeli například David Koller, Petr Janda, Klauda Kryšpín nebo výrobci kytar Petr Jurkovič a Martin Švehla,“ vypočítává Čvančara.

ROCKCAMP není pro začátečníky, ale zkušenější nadšence rockové hudby

ROCKCAMP není určen začátečníkům, ale dětem, které chodí během školního roku do hudební školy nebo jsou šikovnými samouky a hlavně nadšenci rockové hudby. „Zatímco televizní soutěže hudebních talentů žádného rockera neobjevily, hned čtyři účastníci loňského ROCKCAMPu úspěšně složili přijímací zkoušky na pražskou konzervatoř,“ potvrzuje vysokou úroveň účastníků Karel Čvančara.

Mezi účastníky ROCKCAMPu převažují kluci – poměr je 48 chlapců na 7 dívek. Vyučuje se hudební nauka, hra na bicí, kytaru, baskytaru, klávesy a zpěv. Podle nástrojů děti sestaví svoje kapely a během desetidenního pobytu mají za úkol zvládnout tři skladby na závěrečný koncert. „Vedeme děti k tomu, aby dokázaly dělat rockovou muziku také jako skupina, to znamená sehrát se, vzájemně se poslouchat a pohybovat se po pódiu,“ vysvětluje Čvančara. Den na ROCKCAMPu začíná v osm ráno snídaní, v deset večer končí večerkou. Hudební semináře jsou denně dvě hodiny dopoledne a tři odpoledne. „ROCKCAMP má podobný režim jako jiné dětské tábory, dbáme na disciplínu – ta je důležitá i v životě rockera,“ vysvětluje Čvančara.

Na ROCKCAMPu budou „vyučovat“ české i zahraniční rockové legendy

Letos se děti opět dočkají domácích i zahraničních rockových legend. Z České republiky přijedou Honza Kirk Běhounek, Klauda Kryšpín, Martin Vajgl, Miloš Dodo Doležal, Roman Dragoun, Míra Barabáš a Vilém Čok, ze zahraničí pak Blaze Bayley a Fred Zahl (podrobně viz box níže). Každý hudebník povede jeden odpolední hudební seminář. Třešinkou na dortu je účast Petera Freestona, který strávil dvanáct let jako osobní asistent Freddieho Mercuryho. Peter Freestone bude na ROCKCAMPu přítomen celých deset dní. „Peter Freestone je velmi zajímavá osobnost, která mladým rockerům poskytne mnoho informací ze života skupiny Queen, organizace jejich koncertů, tvorby skladem i prací ve studiu,“ říká Karel Čvančara. Všichni hosté a tým organizátorů na projektu ROCKCAMP spolupracují bez nároku na honorář.

Cílem tábora je, aby se mladí rockeři a rockerky rozvíjeli nejen po hudební stránce, ale aby si osvojili také teoretické a technické dovednosti. „Kromě muzikantů jsme na ROCKCAMP pozvali také výrobce kytarových efektů, reproduktorů a zvukové techniky, kteří dětem ukážou profesionální zvukovou a světelnou techniku a prozradí, jaké efekty používají světoznámí hudebníci. Konkrétně přijede Petr Jurkovič, který stavěl kytary například pro Erica Claptona nebo ZZ TOP,“ říká Karel Čvančara.

Závěrečný koncert je konfrontací dětských kapel a profesionálních muzikantů

Tradičním vyvrcholením ROCKCAMPu je závěrečný koncert, na kterém děti předvedou, co se za deset dní pobytu naučily. Dětské kapely zahrají písničky od Deep Purple, Pink Floyd, KISS, AC/DC i vlastní tvorbu, z profesionálů vystoupí skupina Seven, Blaze Bayley a Vilda Čok. „Závěrečný koncert bude zajímavou konfrontací hudebních dovedností dětí a profesionálních muzikantů. Letos budeme vůbec poprvé koncertovat venku a věřím, že se nám na ROCKCAMPu podaří vytvořit tu správnou festivalovou atmosféru,“ říká Karel Čvančara. Vstupné na koncert je dobrovolné, očekávaná návštěvnost je až 1500 hostů.

S posledním dnem ROCKCAMPu však hraní nekončí. Ty nejlepší dětské kapely, které na ROCKCAMPu vzniknou, si spolu zahrají i během školního roku. „V loňském roce účastníci ROCKCAMPu na podzim odehráli další tři veřejné koncerty, jeden v rockovém klubu Vagon a dva v Rock Café. Totéž jim chceme zajistit i letos,“ uzavírá Čvančara.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.