Přečtěte si: Slovo do pranice!

úterý 7. srpna 2012 ·

A je to tady! "Česko bude muset řešit negramotnost, 50 tisíc lidí nemá ani základní školu." A nemylme se, nejsou to jen Romové a těžší dyslektici. Jsou to všichni ti, kdo se ve škole pořádně číst nenaučí a mimo školu nečtou vůbec. Takže zapomenou i to málo, co se naučili. "Každý pátý patnáctiletý Evropan, stejně jako řada dospělých, postrádá základní úroveň čtení, psaní a orientace v textu. V České republice tato úroveň v roce 2009 dosáhla dokonce alarmujících 23 % žáků 9. tříd."



Z článku Zuzany Chlumské v NeviditelnýPes.cz vybíráme:

A ještě hůř - školy nemají peníze, tak se budou slučovat třídy a místo 25 žáků jich bude třeba 35. A odnesou to jak ti nadanější, kteří se tam budou nudit, protože bude nutno postupovat pomaleji, tak ti slabí, na které už skoro žádný čas nezbude.

A ti, kteří školu nedokončí, pak obvykle ani nejdou do učení a jsou to prostě jen další kandidáti na sociální příspěvky, ze kterých budou žít oni sami, jejich děti a děti jejich dětí…

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 16:02  

A k tomu si připočtěme tzv. druhotnou negramotnost. Někteří manuálně pracující + dlouhodobě nezaměstnaní, kteří nečtou ani noviny, nesledují televizi, nepoužívají internet,...skutečně zapomínají základní znalosti trivia. Jen tak pro zajímavost, kdo ze starší generace by bezchybně něco napsal azbukou?

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 16:09  

No jen abych nechteli pracovat na MSMT, jeden takovy jakych uz nadelal skod!

obyčejná učitelka řekl(a)...
7. srpna 2012 v 16:18  

Pro zajímavost bych navrhla projekt Politici čtou dětem - všichni od vlády přes parlament až po senát, včetně asistentů, ředitelů odboru a náměstků, každý hodinu denně, naživo. Hned bychom měli statistiku.

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 16:41  

Za pár let to již nebude 50 000 negramotných obyvatel ČR. Číslo bude mnohem vyšší. Neházel bych tuto situaci jen na školu. Jde o problémy celospolečenské. Kde se nejvíce šetří? Jsou to kultura, noviny, časopisy,...Pak se nedivme. V některých rodinách pak nastává dilema zda koupit rohlík nebo knihu. Biologická potřeba má dozajista přednost. Rodič

obyčejná učitelka řekl(a)...
7. srpna 2012 v 17:34  

Ony existují také knihovny. Na peníze to, prosím, nesvádějte. Mají Vaše děti ve třídě knihovničku? Nosí z ní knihy domů? Požádalo Vás někdy Vaše dítě, zda by do třídní knihovny mohlo zapůjčit některou z "domácích" knih? A co vy jako rodiče, chodíte občas do třídy dětem předčítat?

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 18:53  

No tož. A nechcete se nad tím číslem 50 000 trošku víc zamyslet? Je to v podstatě každý dvoustý obyvatel České republiky. Kolik si myslíte, že je v této republice mentálně postižených lidí či lidí s IQ pod 80? Uvádí se, že IQ pod 80 má 2,5 % populace, což pro naši republiku činí 250 000 lidí. To číslo 50 000 se mi i po vynechání mládeže do 15 let jeví ještě jako nízké.

A zkoušel někdo z vás člověka na hranici mentálního postižení učit číst? No tak si to zkuste nekecejte o věcech, kterým nerozumíte. Už IQ kolem 70 je limitní. Takový člověk je schopen číst jednotlivá slova, ale jejich spojení do souvislého textu je pro nej neprůchozí, natožpak, aby text pochopil. 100 % gramotnost populace je prostě absolutní nesmysl a vzdělavatelnost nekterých lidí nemožná. Bohužel nebyli mezi těmi šťastnejšími a příroda se na ně vykašlala.

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 22:34  

7. srpna 2012 17:34

V dnešní době je Váš názor naprostou iluzí. Myšlenkově jste v době 19. století a první poloviny století dvacátého.

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 22:36  

7. srpna 2012 18:53
Máte pravdu, tady je každý desátý negramotný.

obyčejná učitelka řekl(a)...
8. srpna 2012 v 12:02  

7. srpna 2012 22:34
A to je dobře nebo špatně? U nás děti čtou, před vyučováním, o velké přestávce...

Anonymní řekl(a)...
8. srpna 2012 v 13:14  

to Obyčejná učitelka

Máte pravdu, u nás máme taky hodně čtenářů. Rádi si o přečtném povídají a rozumují po svém, někdy i o tom, jak je to s knížkami doma, to se člověk dovídá neveselé věci. Taky musí někdy vidět učitele s knížkou, jinak mu moc nevěří ten zájem o četbu.

A ještě si myslím, že jestli je u nás víc takových učitelů a rodičů, co čtenářství považujou za "naprostou iluzi z 19. století", tak už se nedivím tomu úpadku.

poste.restante řekl(a)...
9. srpna 2012 v 0:28  

"Lidstvo ukládá veškerou svou moudrost do knih.
Proto samo zůstává blbé."

Zajímalo by mne, co je na otázkách obyčejné učitelky
" myšlenkově v době 19. století"?

Zeptal bych se ještě:
Máte doma knihovnu a čtete z ní?
Četli jste dětem před spaním?
Chodíte do veřejné knihovny?
Slyšeli jste někdy o elektronických knihách?

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2012 v 8:40  

8. srpna 2012 12:02

To nebyla urážka. Nejhorší je, že v dnešní uspěchané a agresivní době naše aktivity vypadají jako - "Chudý venkovský zeman don Quijano, který je vášnivým čtenářem rytířských románů."
Takové větrné mlýny. Bohužel. Výsledky však budou pro české školství zdrcující.

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2012 v 9:15  

Výsledky však budou pro české školství zdrcující

Copak školství, to přežije i samo sebe, ale pro českou ekonomiku. Ona to zatím příliš netuší.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.