Přečtěte si: Poznámka ke vzdělanosti

pátek 24. srpna 2012 ·

Dovolte mi krátkou reakci na článek pana Novotného o důležitosti vzdělávání a učitelů pro společnost. Naprosto souhlasím s tím, že vzdělání je zásadní věc, zejména v době tak překotných civilizačních změn, jako je ta naše. Nicméně představa, že masy lidí a vlastně i masy učitelů budou nějak výrazně vzdělané, je asi iluzí. Vzdělaní by měli být především ti, kdo učí na vysokých školách, kdo představují opravdové akademické elity. Ti potom mohou přenášet své vzdělání na další lidi, fascinovat nadané studenty, přimět je k tomu, aby se vzdělávali sami (jako nedávno zesnulý sociolog Petrusek).


Z článku Borise Cveka v BritskéListy.cz vybíráme:

Je pro mne vždy šokující, kolik tzv. „vzdělaných lidí“ u nás nemá postoje nebo má postoje velmi primitivní, bojí se diskuzí a veřejných vystoupení, polemik a vydávání počtu ze svých názorů. Vzdělanost má zásadní společenský význam i pro to, aby člověk byl zakořeněný sám v sobě a nevlál jako hadr ve větru, kam ho to zrovna nese, aby se nebál a dokázal se vyjádřit např. zformulováním žhavých problémů doby v denním tisku (kolik našich „spisovatelů“ píše do novin, jako se psávalo za první republiky, a co by tam dnes asi psali?). K tomu všemu ale nelze dojít tím, že se to někdo naučí ve škole. Tatáž školní výchova v různých dětech s různými životními zkušenostmi a zájmy může mít zcela rozdílný výsledek.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.