Přečtěte si: Odborníci kritizují psychotest Barvy života. Využívají ho stovky škol

pondělí 27. srpna 2012 ·

České školy zaplavily v posledních letech desítky různých psychologických testů. Některé odhalují osobnost žáků a učitelů, jiné atmosféru ve třídách. Mezi řediteli škol a pracovníky poraden je teď v oblibě testování zvané Barvy života. Před ním ale varují renomovaní psychologové. Metodu přirovnávají k šarlatánství a bojí se, že může negativně ovlivnit budoucnost dětí.


Z článku Petry Benešové, Kláry Bílé a Simony Bartošové v Rozhlas.cz vybíráme:

Metodu, se kterou lze testovat všechny věkové kategorie, ale ostře kritizuje Unie psychologických asociací. Podle předsedy Unie a prorektora Univerzity Karlovy Stanislava Štecha nejde o žádnou věrohodnou diagnostiku.

„Postavit testování nebo diagnostiku něčeho jenom na metodě, která funguje na principu nějakých asociacích barvy, už to samo o sobě je první záležitost, která je velmi podezřelá,“ myslí si.

Odborníci před testy varují. Podle dětského psychologa Václava Mertina není vůbec jasné, jak diagnostika funguje. „Není možné, aby to měli schované. Údaje musí dát k dispozici nejširší psychologické veřejnosti,“ upozorňuje.

9 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
27. srpna 2012 v 10:28  

Začíná to Barvami života a končí Tóny smrtě, chtělo by se říci.
Nechápal jsem sice, jak tato psychotaškařice může nahradit neméně povedené autoevaluační aktivity, ale byl jsem docela zvědav na výstupy šetření a jejich promítnutí do směrování zkopetentňovacího kvasu.
Také mi to přišlo takové, řekněme, kratochvilné. Humory mě ovšem přešly, když jsem se podíval kolem sebe a začal si tak trochu připadat jako v rozjásaném prvomájovém průvodu vstříc světlým zítřkům, za světový mír proti imperialismu.
Poněkud mne znejistila skutečnost, že jsem se tomu nesmyslu ihned nevzepřel a úplně jsem se vyděsil při představě, že bych tak býval byl učinil.
Tak si říkám, co všechno ještě budou muset odborníci zkritizovat, než naše školství vymknuto z kloubů, šílet přestane.

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2012 v 11:05  

Taky se tato pavěda prohnala naší školou. Dali jsme za to tuším okolo 45 000,-. Byl jsem sice proti, ale pod nátlakem propuštění jsem pracoval svědomitě. Nakonec mě test označil za sabotéra a stejně jsem to schytal. Přesto mně to nedalo a doma jsem si za 200,- Kč přes SMS udělal ten základní test barevných kruhů. Zase jsem byl označen za sabotéra. Tak tedy nevím. Vyhozené peníze. Je to kolosální békovina.

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2012 v 20:21  

Děkuji Jankovi Wagnerovi za publikaci tohoto článku na serveru Česká škola. Na naší škole ten test proběhl a je to jednoznačně šarlatánství. Totální šílenost... Je dobře, že se odborníci tímto podvodem začali konečně zabývat...

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2012 v 21:22  

Bodejť by se představitelé školství Zlínského kraje v čele se Slovákem nebili v prsa za obhájení této metody, když jenom z projektů OPVK šlo v tomto kraji za barvy života pěkných pár miliónů.

A ještě přidám zkušenost z naší školy. Myslím, že jsem byl jediný, kdo tuto taškařici v rámci testování pedagogického sboru odmítl absolvovat. Naštěstí mne nikdo hrozbou propuštění k testu nenutil. Výsledky, které nám pan Opravil, coby šéf pedagogické poradny a samozřejmě člověk, který vydělává kde může a jak může (tedy i jako konzultant firmy DAP Services), prezentoval byly natolik obecné, že se samozřejmě hodily na každý pedagogický sbor, na který si jen vzpomenete.
Při rozboru tříd nám pak ukázal jen dvě a když jsme si pak vyžádali sami rozbor nejproblémovější třídy, u které se tomu velmi bránil, ukázalo se, že dost trapně dopadl v hodnocení žáky protidrogový preventista, který test objednal, takže nám byl záhy jasný důvod, proč se výsledky této třídy tajily.

Nicméně moje výsledky, coby obliby u žáků, kvality výuky apod., byly natolik dobré, že jsem tomu snad nakonec začal i věřit. No fuj.

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2012 v 21:52  

A co třeba "konstelace", které nabízí např. Tvořivá škola - to je taky šarlatánství...

Pytlik Blaha řekl(a)...
27. srpna 2012 v 22:26  

to je taky šarlatánství

"Moderní zážitková metoda systemických konstelací umožňuje uvidět skutečné příčiny problémů, nalézt jejich efektivní řešení a obnovit porušenou rovnováhu."
(viz http://bit.ly/NsH8qE)

Rovnováhu mezi Venuší a Saturnem při průchodu obratníkem Raka v prvním kvadrantu třetího novoluní po jarní nulové deklinaci Slunce vůči světovému rovníku.
Pokud nastrouhaný, za úplňku vykopnutý kořen pokřínu obecného smícháte s krví Ježíšovy ještěrky a s popelem tématického plánu předmětu Etická výchova a směsí potřete zadnici školníkovu, nevidím v tom šarlatánství ani dost málo.

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2012 v 22:56  

to Pytlik Blaha

Ono by pány psychology to šarlatánství rychle pustilo. Jen je strčit do takové dobře vypečené osmičky mezi tři rvoucí se metrákové drobky. Hned by viděli "skutečné příčiny problémů" v jiném světle. A s tím hledáním porušené rovnováhy by mohli mít velký problém.

Anonymní řekl(a)...
28. srpna 2012 v 8:02  

to Pytlík Blaha: nejvíc mě dorazilo, že ta "moderní zážitková metoda" má akreditaci MŠMT ČR.

Anonymní řekl(a)...
28. srpna 2012 v 22:57  

"Systemické konstelace" - to přece musí fungovat - vždyť tam jsou dvě cizí slova jako v "abraka dabraka". ;-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.