Přečtěte si: Odvolaní ředitelé škol si stěžují, že konkurzy mnohdy vyhráli známí politiků

pátek 17. srpna 2012 ·

Ministerstvo školství strhlo lavinu. Poté, co začala platit novela školského zákona, kraje a obce uspořádaly stovky konkurzů na místa ředitelů škol. Ti odvolaní si teď stěžují, že výběrová řízení byla někde politicky ovlivněná.


Z článku Kláry Bílé, Ondřeje Malého a pir v Rozhlas.cz vybíráme:

Jenže v kanceláři předsedy Asociace ředitelů gymnázií Jiřího Kuhna se hromadí upozornění na pochybné konkurzy.

„Máme informace, že v každém kraji některé konkurzy vypadaly zvláštně,“ říká Kuhn. Mluví také o nejednoznačnosti nového zákona. I když podle náměstka ministra školství Ladislava Němce je výklad jasný:

„Stanovisko ministerstva školství a legislativní rady vlády k paragrafu, který definuje konkurzy a rekonkurzy na ředitele bylo jasné: konkurzy se vypisovat nemusely.“


3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. srpna 2012 v 14:45  

Už první věta textu je nesmysl. Ministerstvo naopak upozorňovalo poslance a senátory, že formulace zákona je nejasná a nejednoznačná. Ministr osobně tohle opakoval jak v PS tak v Senátu. Pan Juránek a další zákonodárci ale nechtěli nic slyšet, s tím, že je vše v naprostém pořádku.

Pytlik Blaha řekl(a)...
17. srpna 2012 v 21:20  

Chtělo by se říci:
Vítejte v realitě všedního dne, dámy a pánové.
Jen bych rád připodotknul, že není rozhodující, kdo konkurz takzvaně vyhrál, ale kdo byl zřizovatelem školy do funkce jmenován. Takže konkurzy vyhráli spíše známí většiny členů komise, kde politiků zase až tak moc nesedí.
Dnes mohli být jmenováni známí současných politiků, před lety známí tehdejších politiků, v budoucnosti známí budoucích politiků. Letos byla větší koncentrace konkurzů, tak to vypadá jako pecka mezi oči. Jako když spadne letadlo, zatímco denně umřou na silnici dva až tři lidé.
Také to mohlo být tak, že prozíraví případný adept do konkurzu ani nešel, když si netyká s aktuální garniturou státní správy a samosprávy ve školství. Tuším, že bylo docela hodně konkurzních solitérů. Škoda zbytečně vynaložené energie.

No, chtělo by se říci, ale neřekne se. Položí se ale hodně nevkusná otázka. Kdy naposledy jste se, znovu nenainstalované dámy a pánové, zastali nebohého učitýlka proti ataku vlivné matinky či papínka.

Anonymní řekl(a)...
17. srpna 2012 v 21:54  

Jak tedy jmenovat ředitele? Volbou zaměstnanců školy? Volbou odborářů školy? Rozhodnutím okresního tajemníka zrovna vládnoucího psolku?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.