Přečtěte si: Desatero o tom, jak zastavit úpadek vzdělání

pátek 31. srpna 2012 ·

ak konečně i pracovníci ve školství si všimli, že vzdělání upadá a rozhodli se s tím něco rázného udělat. Shodli se na tom „kantoři napříč školami“, jak o tom píše 29. 8. 2012 iDnes.cz. A aby se s tím konečně začalo něco dělat, sepsali pro politiky desatero, které by mělo klesající úroveň vzdělání v Česku zastavit. „Vzdělání účelné pro život, změnit je potřeba hlavně přístup k matematice a českému jazyku“, říká první bod desatera. Úžasný objev, že se člověk učí pro život a ne pro školu. Ano, přístup k matematice a českému jazyku je nutno radikálně změnit, a to vyššími nároky. Nebo je to myšleno opačně – snížením požadavků, tj. redukováním „matematiky“ na základní početní úkony a zavést pravopis rezignující na vše, co by mohlo žákům dělat potíže?


Z článku Aleše Uhlíře v BritskéListy.cz vybíráme:

Je toho dost co se má „rozvíjet“ : „rozvíjejme náročné myšlení, rozvíjejme kvalitu učitele“, hlásají další body desatera.

Aby se toho všeho dosáhlo, jsou mezi požadavky – jak se ve zprávě píše – i peníze do školství. To, že se zde skutečně něco děje, že vzdělání takřka před našima očima rok od roku upadá, nejde popřít. Je jen divné, že si toho pedagogové takhle všimli až nyní. Skoro by to mohlo vypadat tak, že jim víc než o vzdělání jde o vlastní existenci. Další reformy, další peníze atd. Při čtení zprávy o desateru, které by klesající úroveň vzdělání mělo zastavit, jsem si vzpomněl na nedávno čtenou knihu německého ekonoma a politika Thilo Sarrazina (nar. 1945) Německo páchá sebevraždu - Jak dáváme svou zemi všanc, vydanou v překladu Františka Štíchy v nakl. Academia, Praha 2011 (pozn.: název originálu Deutschland schafft sich ab. Wie wir unser Land aufs Spiel setzen – Německo se ruší…. není tak emotivní jako název knihy v českém překladu).(...)

Celá ta akce kolem desatera může mít ale jiný důvod. Žáků valem ubývá, školy se slučují, nadaní žáci často odcházejí do soukromých škol, školy se začínají o žáky přetahovat (může to u nás dojít tak daleko jako v Německu, kde údajně až 40% žáků pokračuje ve studiu na gymnáziích?) a s tím vzniknou pro učitele existenční problémy. Nějaká reforma by se tedy hodila. Vzít to ve vzdělávaní „nějak jinak“. Přestat memorovat a učit se věci pro život…


Poznámka redakce:

Je neuvěřitelné, že si autor neověřil tvrzení z článku v iDNES. Žádní "kantoři napříč školami" se na ničem neshodli, jde jen o fabulaci autorky, která o školství ví jen minimum a dělá PR několika jedincům před jejich jednáním s novým ministrem, který má stejně jako ona o regionálním školství  také jen minimální znalosti. Autorovy dedukce jsou proto přinejmenším směšné. 

2 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
31. srpna 2012 v 0:51  

Před pár lety jsem v televizi viděl...

To já už viděl v reálu tolik pitomců všech možných profesí, funkcí, napříč politickým spektrem, bez ohledu na dosažené vzdělání, na vyznání i etnikum a zhola nic z toho nevyvohuji.
Snad jen to, že to nemám jednoduché. Posiluji se nadějí, že má pámbu se mnou velké plány, když mě takhle zkouší.

Anonymní řekl(a)...
31. srpna 2012 v 0:59  

Ten původní článek dobře dokumentuje jedinou věc - diletantství jeho autorky ve vztahu k problematice vzdělávání v ČR (o vzdělávání jinde nemluvě). A je to zároveň výstižná ukázka, jak "kvalitně" jsou všechna naše "velká média" schopna o vzdělávání referovat. Co pak můžeme chtít od politiků, kteří ho (ne)řídí a sají z něj peníze.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.