Přečtěte si: Asociace ředitelů gymnázií podá ústavní stížnost na způsob obsazování míst ředitelů škol

pátek 17. srpna 2012 ·

Mnozí ředitelé škol, kteří o svoje pozice přišli při konkurzech v minulých měsících, si stěžují, že jsou oběťmi politických manipulací. Kraje a obce pořádaly konkurzy na základě nového školského zákona, i když ministerstvo školství tvrdí, že samosprávy výběrová řízení vypisovat nemusely.


Z článku Kláry Bílé, Veroniky Sedláčkové a Michaely Vydrové v Rozhlas.cz vybíráme:

Asociace ředitelů gymnázií podá ústavní stížnost prostřednictvím senátorů. Ustanovení zákona, který konkurzy zavádí, pokládá asociace z určitého pohledu za neústavní.

„Máme zpracováno několik právnických posudků, které k tomuto směřují. Budeme se tedy snažit získat podporu senátorů. Senátorů proto, že k podání ústavní stížnosti stačí 17 senátorů a to se nám zdá snadnější, než v dané chvíli získat 40 poslanců. Vycházíme i z toho, že Senát vrátil z důvodu nejasnosti v konkurzech vládní návrh zpátky do sněmovny,“ dodává Kuhn.

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. srpna 2012 v 16:43  

Že má pan Kuhn ještě tu drzost se vůbec ozývat. On byl jedním z těch, kteří vytvořili tu obludnost - maturitní zkoušku,jak jsme ji zažili letos i vloni. A pokud jde o konkurzy, spíš než na ministerstvo bych tady nadával na kraje a města, které konkurzy vyhlašovaly. Na stránkách MŠMT je jasný výklad, že konkurzy se vyhlašovat nemusely. Jiřina

Anonymní řekl(a)...
17. srpna 2012 v 17:30  

Zřizovatel podle zákona může konkurz po šesti letech působnosti ředitele vypsat. To znamená, že sice nemusí, leč může. Nevím tedy, jak mohl zřizovatel, který konkurz vypsal, porušit tento zákon případně proboha ústavu.

Anonymní řekl(a)...
17. srpna 2012 v 19:20  

Někteří ředitelé si mysleli, že jsou jako policejní prezident a že jim ředitelská židle přirostla k zadeli. Jsem příznivcem 2x a dost. Tedy ve funkci na dané škole nejvýše 12 let. Klidně by se pak mohli přihlásit do konkurzu na jiné škole. Samozřejmě musím přiznat, že v obsazování takto uvolněných korýtek je jistá míra korupce.

Anonymní řekl(a)...
17. srpna 2012 v 21:59  

17. srpna 2012 19:20

Souhlasím.

Pytlik Blaha řekl(a)...
17. srpna 2012 v 22:14  

Takový konkurz je vcelku nenásilná příležitost ke sdělení urbi et orbi, jak si adept na šestiletého neomezeného vládce nad chodem vzdělávací instituce představuje její směřování.
Škoda, že se koncepce rozvoje školy s vlastnoručním podpisem běžně nezveřejňuje třeba na webu školy. Snad že je tu ten konkurenžní boj o žáka, tak aby se nevykecaly ty klíčové stratégie.
Nějak tomu nerozumím, zvláště pak dnes, kdy se v rámci boje proti korupci má zveřejňovat úplně všechno. Z instruktážního snímku "Jáchyme, hoď ho do stroje" víme, že uplácení je možné i protislužbou.
A pak také škoda, že se ta koncepce průběžně nekontroluje. Možná, že by tudy vedla jedna z cestiček k ozdravění našeho gramotně zkompetentňovacího procesu.
A také si říkám, kdo podá ústavní stížnost na způsob perzekuování učitelů za to, že se důsledně snaží naplňovat státní vzdělávací politiku v rámci poučení z krizového vývoje před rozklíčováním kompetencí v rámci rámcového vzdělávacího programu.

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2012 v 7:50  

adept na šestiletého neomezeného vládce nad chodem vzdělávací instituce

Hm, hm, hm... Neomezený vládce... No, asi píšete z vlastních zkušeností.

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2012 v 8:35  

18. srpna 2012 7:50

Již vidím pány ředitele, jak se zapojují do výuky a kolektivních činností. Samozřejmě s nižším platem, vyšším úvazkem učitele a především poslušnosti vůči novému řediteli. Bylo by to ku prospěchu věci.

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2012 v 10:01  


Již vidím pány ředitele, jak se zapojují do výuky a kolektivních činností.


Tohle nehrozí. Řediteli po uplynutí "funkčního období" končí nejen (podle názoru některých kolegů) nicnedělání a neomezené vládnutí, ale také pracovní poměr, takže ze školy ve velké většině případů odejde.

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2012 v 10:25  

Škoda, že problém nevidíte i z druhé strany. Jako ředitel se můžete snažit sebevíc, ale za šest let se škola z bahna na špici dostat nedá. Z vlastní zkušenosti vím, že to trvá osm až deset let. Osobně naopak vidím omezení ředitelského období jako problém. Ředitel se dostává do pozice, že mu skončí ředitelování a on nenajde práci. Proč? Kterýpak ředitel si vezme do školy učit bývalého ředitele? Takových moc není. Osobně jsem šel do toho rizika. Po 12 letech ředitelování jsem byl tak vyčerpán a uvařen, že jsem se rozhodl odejít a jít učit. Učení mě totiž baví. Nebylo ale jednoduché najít práci učitele. No, dnes už zase řediteluji a věřte, že to omezení zase tak příjemné není. Ať si kdo chce, co chce říká, stejně jsme vydáni na milost či nemilost politické zvůli zřizovatele. Postavíte školu na nohy a ejhle, vládnoucí strana potřebuje upíchnout kamaráda. Inu což, tamo končí období řediteli, škola je parádní, dáme ti to kamaráde.....

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2012 v 15:01  

18. srpna 2012 10:25
Souhlasím s Vámi. Problém u 95% délevladnoucích ředitelů vidím bohužel v ekonomické provázanosti zřizovatel-starosta ( obvykle zástupce podnikatelských subjektů) - podnikající subjekt - ředitel ( fakticky podřízený zřizovateli). A nyní přichází na scénu výběrová řízení. Zbytek si v 95% případů domyslete sami. Proto je velmi nutné, po maximálně 12 letech, přerušit tento tok investičních peněz. Těm slušným ředitelům se omlouvám. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
18. srpna 2012 v 22:48  

A ještě vidím DOST PODSTATNÝ rozdíl u "menších" zřizovatelů (obce, městečka) ve srovnání se zřizovateli středních škol - krajské úřady. V našem kraji - škoda mluvit...

Anonymní řekl(a)...
19. srpna 2012 v 10:45  

Musím se důrazně ohradit proti konstrukci zřizovatel - ředitel - podnikající subjekt! Nejedná se o jasné pravidlo. Takto to u slušných ředitelů nefunguje. Alespoň ne v mé 14-ti leté praxi! A mohu říci, že celá řada kolegů ředitelů je na tom stejně.

Anonymní řekl(a)...
19. srpna 2012 v 15:22  

18. srpna 2012 22:48

Na vesnicích k tomu přispívá ještě to, že starosta sleze z traktoru ....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.