Novinky školního roku 2012/2013

pondělí 20. srpna 2012 ·

Od 1. září začíná platit novela vyhlášky č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky. Do prvních tříd nastoupí 104,5 tisíc nových žáků.


Novela vyhlášky přináší kromě jiného povinnost pro školy zajistit dozor nad žáky v době „polední“ přestávky, kdy žáci již nejsou ve školní jídelně, nebo možnost zkrátit některé desetiminutové přestávky na nejméně 5 minut a přestávku mezi dopoledním a odpoledním vyučováním na nejméně 30 minut.
Bližší informace o novele vyhlášky lze najít ZDE

Celkový počet žáků v základních školách ČR ve školním roce 2012/2013 dosáhne cca 808,7 tisíc, z toho 488 tisíc se bude učit na prvním stupni a 320,7 tisíc na druhém. Na víceletá gymnázia a konzervatoře odejde ze základních škol 11 % žáků.

Do středních škol na denní formu vzdělávání bude ve školním roce 2012/13 přijato cca 104,9 tisíc žáků, jejich celkový počet zde tedy bude cca 428,1 tisíc. Na gymnázia bude přijato 22,7 tisíc žáků (celkem se jich zde bude vzdělávat 130,2 tisíc), z toho na víceletá gymnázia nastoupí 11,2 tisíc žáků (celkový počet žáků 81,8 tisíc). Na ostatní obory středního vzdělání s maturitní zkouškou bude přijato 48,4 tisíc žáků (celkový počet 199,3 tisíc) a na obory středního vzdělání a středního vzdělání s výučním listem nastoupí 33,8 tisíc žáků (celkem 98,6 tisíc žáků).

Počet podaných přihlášek k přijímacímu řízení na střední školy v letošním školním roce klesl o 57,5 tisíc. Došlo tak ke snížení počtu podaných přihlášek na uchazeče z 2,2 na 1,7. Úspěšnost uchazečů v 1. kole přijímacího řízení zůstala stejná jako v minulých letech, tedy 86 – 87 %.

Střední školu v denní formě vzdělávání absolvovalo v loňském školním roce 99,4 tisíc žáků.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. srpna 2012 v 19:52  

myslím, že ve škole se vykonává dohled, ve vězení dozor...

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. srpna 2012 v 21:04  

myslím, tedy jsem

V Praze dne 22. prosince 2005
Č.j.: 37 014/2005-25
Metodický pokyn
k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků a studentů ve školách a školských
zařízeních zřizovaných MŠMT
Čl. 10
Dozor nad žáky
Školy jsou povinny vykonávat podle zvláštních předpisů nad nezletilými žáky náležitý
dohled ... (dále jen "dozor")* ... O zajištění náležitého dozoru rozhoduje ředitel školy.

Poznámka pod čarou
* Pokud jde o pojem "quot;dohled" (užívaný občanským zákoníkem a zákonem č. 561/2004 Sb.) a pojem "dozor" (užívaný pracovním řádem), je nutné uvést, že pojem "dohled" je obecným zákonným pojmem, zatímco pojem "dozor" je pojmem užívaným pouze v oblasti školství. Z hlediska praktického i právního však v těchto pojmech není žádný rozdíl (Viz právní výklady MŠMT).

Chci věřit tomu, že ministerští právní výkladníci jsou dostatečně způsobilí. Tak nějak intuitivně cítím, že tomu tak není.

VYHLÁŠKA č. 263/2007
ze dne 4. října 2007,
kterou se stanoví pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení
§ 6
Dohled nad žáky
(1) Dohled k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků ve škole nebo školském zařízení při výchově a vzdělávání a s nimi souvisejících činnostech a při poskytování školských služeb se vykonává v zájmu předcházení škodám na zdraví, majetku, přírodě a životním prostředí.

Odborná způ sobilost pracovník ů v elektrotechnice
Na elektrickém zař ízení lze pracovat samostatně pod dohledem nebo pod dozorem:
práce pod dohledem - pracovník konající dohled se musí p ed zahájením práce p řesvě dč it zda jsou provedena bezpeš nostní opatř ení. V prů behu prací obč as kontroluje dodržování bezpe čnostních př edpisů .
práce pod dozorem - provádí se za trvalé p řítomnosti pracovníka.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.