NKÚ zkontroloval závěrečný účet kapitoly MŠMT za rok 2011

pondělí 27. srpna 2012 ·

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na spolehlivost údajů účetní závěrky, na finanční výkazy a na závěrečný účet Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy za rok 2011. Kontroloři zjistili, že ministerstvo nevedlo v roce 2011 průkazné účetnictví. Na MŠMT nebyl systém zajišťující kompletní inventarizaci podle zákona o účetnictví. Například nehmotný majetek nebyl inventarizován vůbec. V údajích účetní závěrky MŠMT k 31. 12. 2011 vyčíslil Nejvyšší kontrolní úřad nesprávnost ve výši 117,2 milionu korun.


Spolehlivost údajů účetní závěrky je nutné posuzovat z hlediska významnosti, přičemž vyjádřit se k jejich spolehlivosti je možné v případě, že neexistují významná omezení. U MŠMT možnost vyjádřit se ke spolehlivosti údajů účetní závěrky byla limitována zejména stavem právních předpisů v oblasti účetnictví v roce 2011 a možností vyhodnotit správnost jejich aplikace.

Nejednoznačnosti a nejasnosti v použití pravidel pro účetnictví byly u MŠMT vyčísleny v celkové výši přes 26 mld. Kč. To je částka, která přesáhla desetinásobek stanovené hladiny významnosti 1. Má tak významný dopad na spolehlivost údajů účetní závěrky MŠMT. Jde například o oblasti vyřazování dlouhodobého majetku nebo předfinancování výdajů, které má později proplatit EU. NKÚ opakovaně upozorňuje, že pravidla pro vedení účetnictví a výkaznictví organizačních složek státu musí být v celém rozsahu jednoznačná, srozumitelná a úplná.

Od začátku roku 2011 platí novely zákona o účetnictví i souvisejících vyhlášek. V účetním období roku 2011 platilo osm účetních standardů, které jen z malé části nahradily původních 22 účetních standardů platných před rokem 2010. Přitom české účetní standardy jsou vydávány pro dosažení souladu při používání účetních metod a k zajištění vyšší míry srovnatelnosti účetních závěrek. Českému účetnictví navíc chybí tzv. koncepční rámec, tedy uceleně formulovaná východiska. V případě, že problematiku detailně neupravuje účetní standard, není pro její řešení žádné vodítko.

Od roku 2010 je účetnictví vybraných účetních jednotek významně ovlivňováno vydáváním řady nových a novelizovaných právních předpisů. Změny, které v některých případech do účetnictví a účetních systémů významně zasahují, představují riziko, že nemusí být účetními jednotkami vždy správně, v celém rozsahu a včas implementovány.

Podrobnosti z kontrolní akce naleznete v příloze pod č. 11/29.

Odbor komunikace
Nejvyšší kontrolní úřad

1] Hladina významnosti – nejvyšší možná míra nesprávností, kterou uživatelé účetních výkazů mohou shledávat jako ještě přijatelnou. V případě MŠMT byla hladina významnosti stanovena ve výši 2 % z hodnoty nákladů tj. 2,4 mld. Kč

Dokumenty ke stažení:

Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 11/29 (474kB PDF)

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2012 v 10:27  

Tak ze by uz ted tu Bartonovou se Zaoralkem konecne vyhodili??

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2012 v 10:36  

Žádný strach, ti se z toho zase nějak vylžou. V případě Bartoňové je jediná šance, že půjde po krajských volbách škodit zpátky do Liberce.

Pytlik Blaha řekl(a)...
27. srpna 2012 v 10:37  

Přijatelnost nejvyšší možné míry nesprávností ve výši 2,4 miliardy korun mne nezanedbatelně uklidnila.

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2012 v 11:02  

Bartonova skodi, kudy chodi. Prezila asi 5 ministru, pokud ji nektery chtel vyhodit, tak musel sam odejit a tak se na MSMT vesele krade dal...

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2012 v 11:04  

Tak snad ji NKU ted zatal tipec.

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2012 v 11:08  

A to bude vracet Dobeš? Vždyť do byla v té době odpovědná osoba. Dole se vyhazuje kvůli ztracené křídě a nahoře?

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2012 v 11:11  

Omyl, Dobes neschopnou Bartonovou vyhodil, ale kmotrici ji zachranili a rekli Dobesovi ty, ty, ty!

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2012 v 12:06  

Bavíme se o těch zašantročených 26 miliardách z MŠMT? Tak dlouho tam ministerský předseda nejlepšího ministra školství všech dob ochraňoval až se stal v jistém okamžiku spoluodpovědným. Na kterém kontě se časem asi část peněz najde? Trpce poznamenávám: To je práce vlády boje proti korupci? Nějakých 7 milionů v krabici od vína je proti tomu naprosto nic.

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2012 v 12:15  

A že ty miliardy nikomu nechybí? To je fakt divné. Dopadne to však úplně stejně jako Mostecká uhelná, ProMoPro,....Již si nedělám žádné iluze o této vládě.

Anonymní řekl(a)...
29. srpna 2012 v 20:50  

Kdo nekrade, není Čech. Hop,hop,hop.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.