MŠMT: Pastelkovné bylo zrušeno za minulého vedení úřadu

úterý 14. srpna 2012 ·

Dementujeme informace některých médií, že tzv. pastelkovné zrušil ministr Petr Fiala. Tento příspěvek na školní vybavení pro žáky 1. ročníků základního vzdělávání byl zrušen již za předchozího vedení úřadu v rámci projednávání rozpočtu na rok 2012.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2012 v 22:43  

Otřesné svědectví o kvalitě práce novinářů v našich největších médiích, včetně veřejnoprávních.
"Zájem", jaký projevují o vzdělávání, a to, jakou mají "snahu" o pochopení, oč v něm doopravdy běží, je srovnatelné jedině s ignorantským přístupem vládnoucí koalice (ne že by na tom oficiální opozice byla o moc líp).

obyčejná učitelka řekl(a)...
15. srpna 2012 v 8:08  

V tom případě by mě zajímalo, jak je to s další informací, vyposlechnutou v rozhlase, že školy i přesto mají povinnost těch 800 Kč na dítě vynaložit - při třech třídách v ročníku a 30 dětech ve třídě to dělá 72 000,- Kč.

důchodkyně řekl(a)...
15. srpna 2012 v 9:14  

Zaskakovala jsem pět týdnů za nemocnou učitelku na své bývalé škole. Za tu dobu jsem na zemi po vyučování sesbírala takový arzenál per, tužek, fixů, pastelek, gum i různých hraček, ozdob do vlasů atd atd., že to vydalo na dvě krabice. Nechala jsem to ve škole, ať si to majitelé rozeberou, ale prý o věci neměl nikdo z dětí zájem. Inu, rodiče platí a rádi dodají nové, tak co.

Anonymní řekl(a)...
15. srpna 2012 v 10:35  

Přesně tak. Jaké pastelkovné? Rodiče musí děti vést k tomu, aby se o své věci staraly a vážily si jich. Za nás žádné pastelkovné nebylo, v první třídě jsme dostali jedno čínské pero a pak jsme do něj jen dokupovali bombičky. Pero mělo na sobě obrázek a když nám ho paní učitelka předávala, apelovala na nás, abychom si ho hlídali a dávali na něj pozor. Totéž dělali rodiče.

Anonymní řekl(a)...
15. srpna 2012 v 13:57  

Naprosto souhlasím s prvním příspěvkem. Dezinformace, které podávají o školství novináři včetně těch z MFDNES, jsou otřesné.

Nejhorším článkem z poslední doby byl článek o propadání či spíše o nepropadávání na našich školách, který neměl hlavu ani patu. Připadalo mi, že ho paní redaktorka zplichtila s političkou Šojdrovou (nyní dobře upíchnutou na ČSI) v hospodě po desátém pivu. Za střízliva rozhodně nemohl vzniknout. Divím se šéfredaktorovi, že takový blaf je vůbec ochotný otisknout, neboť tím snižuje kredit svých novin.

Anonymní řekl(a)...
15. srpna 2012 v 14:11  

Nechápu, proč se rozčilujete - v tomto případě je v článku vše správně uvedeno, domnívám se.
Jestli ovšem někdo čte jen nadpisy...

http://zpravy.idnes.cz/ministerstvo-skolstvi-rusi-pastelkovne-fp6-/domaci.aspx?c=A120814_162243_domaci_jj

Anonymní řekl(a)...
15. srpna 2012 v 14:41  

To je dobře. Dále bych zrušil ovoce a zeleninu škol, mléčné akce. A především obědy skoro zadarmo pro školské pracovníky.

Anonymní řekl(a)...
15. srpna 2012 v 14:52  

15. srpna 2012 14:11:

Hrubě se mýlíte.
Článek je plný polopravd a nesmyslů.

1. "Pastelkovné" je naprosto zavádějící název. O pastelky a podobný materiál vůbec nejde, ty i v minulých letech kupovali dětem rodiče. Peníze byly určeny ve skutečnosti na to, aby školy mohly ALESPOŇ PRVŇÁKŮM POSKYTNOUT UČEBNICE, protože jim to ukládá školský zákon. Poté, co ministr Liška poprvé drakonicky zkrátil ONIV tak, že by školy byly nedokázaly ani dostát tomuto zákonu, byl alespoň natolik inteligentní a korektní, že to napravil naprosto nesystémovým a schválně nepřesně nazývaným "pastelkovným". Které LONI Dobeš ve svém škrtacím deliriu zrušil, aniž by (jako ve většině ostatních případů) domýšlel následky svých činů.

Je pravda, že školy v září nebudou mít učebnice pro prvňáky, ale to, že to novináři spolu s většinou ředitelů zjistili až teď a do té doby se neozvali, je i jejich ostuda. Jak málo mají na letošek ONIV, si mohli ředitelé spočítat už na jaře, když byly všechny údaje o krácení ONIV na letošek veřejně známy.

Není pravda, že v roce 2001 šlo na pomůcky 1,6 mld. Kč. Ani celý rozpočet ONIV by na to v tomto roce nestačil. 1,6 mld. Kč je rozpočet ONIV regionálního školství v roce 2007. A ani zdaleka tyto peníze nešly ani tehdy na pomůcky - pokrývaly a pokrývají se z nich veškeré neinvestiční výdaje škol kromě platů učitelů. Učebnice byly a jsou mezi těmito výdaji na jednom z posledních míst (mj. proto, že mnohé jiné výdaje jsou závazné ze zákona či vyhlášek).
Není pravda ani to, že letos jde na pomůcky 0,6 mld. Tato částka představuje opět celé ONIV, ale už od roku 2009 jsou v nich naprosto nelogicky, dalo by se říci podvodně, vykazovány výdaje na nemocenskou učitelům, vyplácenou přímo zaměstnavatelem (školou), které činí ročně něco přes 0,2 mld. Kč. Teprve těch zbylých cca 0,4 mld. Kč jsou skutečné ONIV pro celé regionální školství, a z těch už nezbývá po pokrytí ostatních závazných výdajů na učebnice a další pomůcky PRAKTICKY VŮBEC NIC.

Anonymní řekl(a)...
15. srpna 2012 v 16:49  

Jaké obědy skoro zadarmo pro školské pracovníky - oběd má stanovenou svoji cenu, za kterou si ji může kupovat každý - tedy i veřejnost, ale zaměstnavaztel ze zákona poskytuje příspěvek z FKSP, takže oběd pak stojí méně - např. při ceně 58 Kč platí ped. prac. 34 K4. Je to podobné jakoby v jiné firmě zaměstnanec dostával stravenky, což ve školství není, ped. prac. se stravují ve šk. jídelě.

Anonymní řekl(a)...
15. srpna 2012 v 16:50  

2Jaké obědy skoro zadarmo pro školské pracovníky - oběd má stanovenou svoji cenu, za kterou si ji může kupovat každý - tedy i veřejnost, ale zaměstnavaztel ze zákona poskytuje příspěvek z FKSP, takže oběd pak stojí méně - např. při ceně 58 Kč platí ped. prac. 34 K4. Je to podobné jakoby v jiné firmě zaměstnanec dostával stravenky, což ve školství není, ped. prac. se stravují ve šk. jídelě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.