Martin Rychlík: Na ministerstvu školství houstne vzduch. Přišla i protikorupční policie.

pátek 10. srpna 2012 ·

Trestní oznámení, dle auditu ztracených 35 milionů a obvinění ze zmanipulované zakázky na MŠMT. Kdo rozklíčuje tamní toky a dění?

Aktualizováno. Zdá se, že na ministerstvu školství (MŠMT) houstne atmosféra. Nedávno ČESKÁ POZICE informovala o trestním oznámení od jednoho z šéfů odborů na vrchního ředitele Jakuba Stárka (ODS). Deník Lidové noviny zase upozornil na audit informačního systému Národní soustavy kvalifikací (NSK), kde kvůli vypuštěné větě ve smlouvě zřejmě „ulétlo“ 35 milionů korun.

Dnes přinesl Český rozhlas novinku: protikorupční policie obvinila tři lidi z manipulace s 20milionovou zakázkou na MŠMT. „Ano, je to pravda, jedna z našich referentek byla obviněna,“ řekl ČESKÉ POZICI jeden ze zaměstnanců. Podle ČRo Radiožurnálu „měla trojice vytvořit systém, jak znovu zajistit vítězství dodavateli, který už předtím pro ministerstvo pracoval“.

Sama úřednice prý obvinění nechápe. Jednala vždy na pokyn nadřízených, uvedla s pláčem. Policie však tvrdí, že spolu se dvěma muži měla chystanou zakázku připravit „na míru“, aby se systém na podporu vědy a výzkumu dostal ke správné firmě. Dalšími obviněnými jsou podle ČRo dva muži: podnikatel, jenž dodává aplikaci eProjekty, a jednatel firmy Tercier.

„Nejde o úřednici, která by měla stěžejní náplň práce v obstarávání veřejných zakázek. Šlo o odbornou referentku skupiny výzkumu a vysokého školství,“ řekl Radiožurnálu náměstek Jiří Nantl. Jen stěží by však mohla referentka sama rozhodnout o natolik vysoké zakázce, a proto je třeba vyčkat, jak se případ konkretizuje. „Přijde mi to jako poměrně ďábelský konstrukt, že si obyčejná úřednice mohla nastavit zakázku. Věc musela mít daný postup, který si vyžaduje další podpisy nadřízených, třeba i vrchního ředitele nebo náměstka,“ míní zdroj ČESKÉ POZICE.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. srpna 2012 v 21:23  

A co kontrolní mechanismy na MŠMT? To snad ani není možné pane Nečas, každý den nějaký kostlivec ve skříni. Jak tak sleduji, Rath byl je ubohý zlodějíček. Stále však je tady ještě možná bohatá kořist. 53 miliard z EU fondů pro školství.

Anonymní řekl(a)...
10. srpna 2012 v 23:42  

Dokud tam budou zlodeji jako Zaoralek a jeho druzi, tak s tim nikdo nehne, naopak Fiala brzy dojede...

Anonymní řekl(a)...
11. srpna 2012 v 12:20  

Ty miliardy dozajista budou velkým pokušením!

Anonymní řekl(a)...
11. srpna 2012 v 16:45  

Polodement Zaoralek se uz o odklaneni miliard stara :-)

Anonymní řekl(a)...
11. srpna 2012 v 17:50  

Rychlíku,

děláte z komára plejtváka. Policie si přišla vyslechnot jednu subalterní úřednici, která shodou okolností pracuje na MŠMT.

Takže pokud něco houstne, tak tok Vašich myšlenek, je-li nějaký.

Anonymní řekl(a)...
11. srpna 2012 v 18:03  

Neni to zadna shoda okolnosti, je to 20milionu odklonenych z penez MSMT, vy jste to necetl??

Anonymní řekl(a)...
11. srpna 2012 v 18:29  

O subalterni urednici se sice zatim mluvi, ale pripad samozrejme jde za jejimi nadrizenymi, vcetne nejspis namestka ministra. Dobre, ze to pan Rychlik zkouma uz v teto fazi.

Horsi je, ze podobnych pripadu tam budou stovky.

Anonymní řekl(a)...
11. srpna 2012 v 18:42  

Jak to víte? Vy se na rozkrádání podílíte? Pokud ne, a máte dokazatelné informace, tak běžte na policii. V případě, že nic nemáte, tak neplkejte hlouposti.

Anonymní řekl(a)...
11. srpna 2012 v 18:44  

11. srpna 2012 18:42
vsak pockejte par tydnu, uvidite :-)

Anonymní řekl(a)...
11. srpna 2012 v 18:48  

Takže nemáte nic a jen plkáte, stejně jako Rychlík.

Anonymní řekl(a)...
11. srpna 2012 v 18:52  

11. srpna 2012 18:48

vsak pockejte a uvidite :-) Vas hloupy zaver, ktery odporuje logice, ukazuje silu Vaseho mysleni, uvedomil jste si to nekdy? :-))

Anonymní řekl(a)...
11. srpna 2012 v 21:51  

11. srpna 2012 17:50

Jak to tak čtu, je třeba vyčistit Augiášův chlív na MŠMT. Je za minutu dvanáct. Tak si pospěšme.

Anonymní řekl(a)...
11. srpna 2012 v 22:08  

"vyčistit chlív na MŠMT ... Tak si pospěšme."

A co vy osobně s tím chcete dělat?

Anonymní řekl(a)...
12. srpna 2012 v 12:00  

11. srpna 2012 22:08

Snad budou volby. Možná poslední svobodný institut v naší demokracii, který je však deformován sdělovacími prostředky. Ono stačí třeba napsat, že dotyčný kandidát je zloděj a pedofil a část našich spoluobčanů na to skočí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.