Martin Rychlík: EU zaplatí 600 milionů korun – i za definici knedlíkáře

sobota 25. srpna 2012 ·

Hospodářská komora ČR připravila pro ministerstvo školství projekt Národní soustava kvalifikací, která budí dojem značného předražení.



Občas to vypadá jako legrace, ale ve chvíli, kdy školy nemají na pastelky, učebnice a ve třídách bude více než 35 dětí, to vtipné není. Když exministr školství Josef Dobeš chystal se svými spolupracovníky stamilionové nesmysly, jako je OKNO, SPORT, televizní seriál Češi Evropě nebo „archeologii zla“ v projektu Unde Malum, reagovala na takové vynálezy i lidová tvořivost – třeba obrázkem z parodických stránek Čtyřlístku. Někteří autoři Individuálních projektů národních (IPn) ovšem na ministerstvu školství (MŠMT) – i po  reorganizaci – zůstávají...

Zpravodajský web Aktuálně.cz v pátek upozornil na prováděný záměr takzvané Národní soustavy kvalifikací (NSK) za 600 milionů korun, jejíž metodika čítá desítky stran. Díky projektu placenému z evropských fondů a státního rozpočtu přichází Národní ústav odborného vzdělávání spolu s Hospodářskou komorou ČR (HK), firmou Trexima a Svazem průmyslu a dopravy ČR se systémem kvalifikací, v němž lze například i samostudiem a zkouškou získat celostátně uznávané osvědčení „stavitel podzemní hrobky“ anebo „výrobce knedlíků“.

V soustavě bude stanoveno asi 800 dílčích a 150 úplných kvalifikací, do roku 2015 bude reálně nastaveno asi osm set profesí. „Chvályhodnou myšlenku celého projektu kalí jeho náklady, které přitom z velké části mizí v kapsách zaměstnanců zúčastněných firem a stovek oslovených ,odborníků‘,“ tvrdí redaktoři z Aktuálně.cz.


Podle materiálů, jež má web k dispozici, mělo jít na vlastní přípravu kvalifikací a registrů přibližně 340 milionů korun. V přepočtu tím vychází částka zhruba 358 tisíc za jednu definovanou profesi. Vezmeme-li celkovou sumu a 800 kvalifikací, pak vymezení jedné vyjde na tři čtvrtě milionu. Na stránkách Národní-kvalifikace.cz si už můžeme pěkně proklikat některé profese – třeba Psovod bezpečnostní služby (68-001-H). Abychom věděli, co takový psovod musí umět, zaplatili jsme z fondů EU celkem šestnácti různým firmám a institucím! A ve šroubovaných větách jsme za to zjistili, že psovod má umět cvičit psa, znát etologii a péči o něho.

To tedy děkujeme pěkně! Pro otrlé čtenáře ČESKÉ POZICE, kteří teď klejí jako dlaždič, přidejme ještě odbornou kvalifikaci – Dlaždič (36-001-E). Ten se musí mimo jiné umět orientovat ve stavební dokumentaci, měření a vytyčování délek a v bourání dlažeb a obrubníků čili „bourat dlažby ručně a pomocí mechanizovaného nářadí“. Projekt NSK už nedávno kritizovaly Lidové noviny, neboť z auditu vyplývá, že kvůli vypuštěné větě ve smlouvě může MŠMT o vlastnictví informačního systému NSK přijít a hrozí mu i ztráta 35 milionů.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2012 v 17:15  

Hlavni vinik Zaoralek vyvazl z clanku jedinou vetickou, ale snad ted uz by mel konecne vyletet.

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2012 v 19:30  

Ano, pane Rychlíku, tentokrát máte pravdu. NSK i Stárek jsou příčinou mnohého zla na MŠMT. Jen se mi nelíbí ty neustálé paušalizace směrem k ODS. Psal jsem to už v jiném komentáři tady. Jiste se shodneme, že v ODS je řada schopných a slušných odborníků, stejně jako je tam řada zlodějů a prospěchářů. A totéž v ČSSD, KSČM, KDU apod. Nemyslím si, že ODS je špatná. Špatní jsou možná někteří lidé v ní, stejně jako v jiných stranách. Ale vy jste nic takového nenapsal, to je pravda, takže jen tak na okraj.

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2012 v 21:35  

Potrefená ODS zakejhala :-)))

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2012 v 21:55  

Pokud znáte nějaké slušné lidi v uvedených politických stranách, prosím uveďte jejich jména - rád bych se s nimi seznámil...

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2012 v 0:39  

Na MŠMT jsou tito členové ODS ve vedoucích pozicích:

Zaorálek, Kocourek, Bartoňová - náměstci,

Podubecká, Stárek - vrchní ředitelé.

Všech pět osob jsou xxx (raději jsem si to sám zcenzuroval). Čistě teoreticky je možné, že na nějaké referentské pozici je slušný člen ODS, který se za své soukmenovce stydí. Ale proč má ODS na ministerstvu jako své zástupce tyto osoby?

Pytlik Blaha řekl(a)...
26. srpna 2012 v 1:14  

znáte nějaké slušné lidi v uvedených politických stranách

Jednou se kamarád strašně opil a nad ránem mi prozradil, že mu nějaký neznámý člověk v Roudnici na poště vyprávěl o tom, že asi tak v polovině devadesátých let někde v Beskydech prý zahlédl místní hajný stopy slušného člověka údajně z jedné z uvedených stran, což se ovšem nepodařilo prokázat, protože přišla fujavice a milé stopy i s hajným zavála.
Druhý den kamarád všechno popřel a jen sáhodlouze zvracel. A nakonec ani já si to už pořádně nepamatuji, natož abych o tom někam psal, nota bene když nemám připojení na net a vlastně to ani s tím počítačm pořádně neumím...

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2012 v 21:17  

Zaoralek musi jit !!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.