Marcel Chládek: ČSSD odmítá vládní snahu o privatizaci veřejného vzdělávání a plíživé zavedení školného na veřejných vysokých školách

sobota 25. srpna 2012 ·

Sociálně demokracie protestuje proti plánu ministra školství Petra Fialy, který hodlá privatizovat vzdělávání na veřejných vysokých školách. Ministr oprašuje již jednou pohřbený návrh „nejlepšího ministra školství“ Josefa Dobeše a chce pro studenty zavést tzv.zápisné, což je vlastně pouze jiný název pro školné.


ČSSD zcela zásadně odmítá další snahu pravicové vlády o privatizování veřejných služeb, mezi které patří i oblast vzdělávání. Je nepřijatelné, aby to, kdo půjde studovat veřejnou vysokou školu, určoval primárně obsah jeho peněženky.

Vláda P.Nečase, která si vytkla oblast vzdělávání jako svou prioritu, pokračuje v cíleném oslabování českého školství. Po kamikadze, které předváděl na ministerstvu Josef Dobeš, jenž způsobil zastavení čerpání peněz z fondů EU, prosadil škrty v platech pedagogů či spustil fiasko s předraženými stáními maturitami, přichází nový ministr Fiala s dalším pokusem o zavedení školného.

Již dnes totiž vysoká škola rodinu studenta stojí nemalé peníze, kdy měsíční náklady jsou v řádu několik tisíc korun. Zápisné, které k těmto nákladu přibude, bude pro mnohé rodiny důvodem, aby své děti na vysoké školy neposílaly, protože na to jednoduše nebudou mít peníze nebo se výrazně zadluží a v budoucnu nebudou schopni tento dluh splácet.

Praxe ze zahraničí je taková, že školné (v našem případě zápisné) po několika letech skokově naroste. A nezabrání tomu ani stanovení výše poplatku zákonem, jak ministr slibuje. Ministr však neodpověděl na základní otázku - k čemu má zápisné sloužit? Na počátku svého ministrování Petr Fiala prohlásil, že má mít regulační charakter. Ptám se tedy, co má regulovat? Snad ne přístup ke vzdělání?

Kombinace vládních škrtů, zvyšování daní a skokového zdražování je spolu se zavedením školného výraznou bariérou pro další rozvoj vzdělávání v naší zemi a zvýšení konkurenceschopnosti ČR. ČSSD bude v Parlamentu hlasovat proti jakékoli formě privatizace veřejného vzdělávání. Pokud se koalici s pomocí přeběhlíků povede školné zavést, pak ČSSD, pokud bude mít po příštích volbách vládní odpovědnost a bude řídit ministerstvo školství, jakékoli školné na veřejných vysokých školách zruší.

Zdroj: ČSSD.cz

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2012 v 15:52  

"Již dnes totiž vysoká škola rodinu studenta stojí nemalé peníze, kdy měsíční náklady jsou v řádu několik tisíc korun."

Pěkných několik tisíc korun!!! Vyživovat studenta vysoké školy včetně dojíždění, ubytování, kopií knih a skript stojí rodiče cca 8 000 Kč měsíčně. Tedy asi 80 000 Kč za akademický rok. Dobrá polovina studentů si již dnes musí na svá studia přivydělávat. Takže nějakých 6 000 Kč za rok stejně pro tyto rodiny není až taková zátěž.

Navíc mám pocit, že pan Chládek žije mimo realitu. Nechť se zajímá o to, kolik studentů skutečně ukončí bakalářská studia za tři roky a navazující za dva. Takoví studenti se již pomalu stávají raritou, vždyť stát jim umožňuje studovat v každém studiu rok navíc bez poplatku, tak proč toho nevyužít. A že toho tedy využívají studenti v hojné míře!!! Třicetiletý student bakalářského studia studující tentýž obor potřetí aniž by se dobral úspěšného zakončení není vyjímkou.

Pan Marcel je prostě mimo realitu, pokud se týká finanční nákladnosti, ale i pokud se týká přístupu mladých ke studiu.

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2012 v 18:26  

Dokud totiž nebude na pozici ministra sedět pan Chládek, nebo někdo jemu podobný z ČSSD, tak pokoj nedají. Těm by se nelíbil ani sám Svatý Petr.

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2012 v 11:08  

Nemyslím, žeby byl pak Chládek mimo, jak píšou předešlí diskutující, kteří zřejmě patří do šťastnější jedné třetiny národa...

Na průměrnou mzdu nedosáhnou skoro dvě třetiny Čechů - viz zde:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/192698-na-prumernou-mzdu-nedosahnou-skoro-dve-tretiny-cechu/

...

krtek řekl(a)...
26. srpna 2012 v 11:50  

Nebráním pana Chládka, ale už z povahy průměrné mzdy je jasné, že bude více lidí pod než nad, má-li pár lidí více než dvojnásobný plat, pak jich stejně musí mít o tolik menší. Jiná - a důležitější - otázka je, jaká je výše průměrné mzdy.
---
Poznámka pod čarou - já už ani nedokážu dokázat, že nejsem robot.

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2012 v 13:55  

Vy stále kolegové nechápete jednu věc. Od roku 2006 se totiž dělá vše pro to, aby děti sociálně slabých nekřížily cestu těm penězi povznesených.

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2012 v 15:08  

Co to proboha melete. Uvědomte si laskavě, že do skupiny sociálně slabých spadají většinou lidé s dost malým IQ a tudíž je dost malý předpoklad, i když samozřejmě jsou zde výjímky potvrzující pravidlo, že jejich děti mají schopnosti VŠ studovat. Není to tedy zas až tak moc o penězích, jak se někteří domnívají. Geny nepřečuráte.

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2012 v 16:18  

Školné je to, co mě, pravicově smýšlejícího člověka, vrhá do náruče levice. To je prostě tak zásadní nesmysl, že to nikdy nepřekousnu (přestože sám už za školu platím-je to moje třetí). Mimochodem, není problém zpoplatnit nadstandardní dobu studia, není problém zpoplatnit neúspěšné studium a nebyl by problém ani absolventská daň. Jenže tady jde skutečně (v tom musím dát bohužel ČSSD za pravdu) o privatizaci terciálního vzdělávání. Jednak to totiž hraje do karet mnohým vlivným politikům, kteří už dnes vlastní nějaké ty soukromé vysoké školy (Cevro institut, apod.) a jednak to odpovídá chorému ulraliberálnímu uvažování části ODS a spol. Balkánský kapitalismus už tady je, teď zbývá už jen zničit skutečnou intelektuální elitu.

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2012 v 20:43  

že do skupiny sociálně slabých spadají většinou lidé s dost malým IQ

Vy jste příznivcem sociální segregace? Ještě jste si neráčil všimnout, že to nízké IQ mají i někteří členové vlády a poslanci?

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2012 v 21:56  

No ono to není zas až tak o jejich nízkém IQ, jako o jejich morálně volních vlastnostech.

Pytlik Blaha řekl(a)...
26. srpna 2012 v 22:18  

to nízké IQ mají i někteří členové vlády a poslanci

Také do funkce přicházejí výrazně sociálně slabší, než když ji opouštějí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.