Karel Klatovský: Reportáž z druhého ročníku česko-slovenské letní školy moderních učitelů

čtvrtek 30. srpna 2012 ·

I letos se konala v termínu 12. 8. - 18. 8. další letní škola moderních učitelů, na které se sešlo několik desítek českých a slovenských učitelů, kteří se přijeli podělit s ostatními kolegy o své zajímavé projekty, zážitky a nápady a zároveň se naučit využívat moderní a nejnovější technologie ve své praxi. Jako místo konání bylo po loňské, velice pozitivní zkušenosti opět vybráno krásné prostředí Bílých Karpat, konkrétně hotel Kopanice v obci Žítková, která je obestřena tajemstvím známých žítkovských bohyň.


V nedělních odpoledních hodinách se sjížděli účastníci ze všech koutů České a Slovenské republiky tak, aby stihli slavnostní večerní zahájení. A nutno podotknout, že někteří to měli i stovky kilometrů daleko. Po této večeři probíhaly následné diskuze a rozhovory s těmi, které jsme někdy i rok neviděli.

Nicméně hned v pondělí ráno začal nabitý program plný informací a první přednáška byla od Jirky Chytila a Pauly Okáníkové, zástupců české a slovenské pobočky společnosti Microsoft, kteří účastníky seznámili s programem Microsoft Partneři ve vzdělávání, jeho aktivitami, výsledky a plány do budoucna.
Po ní následovala zajímavá přednáška Ondřeje Neumajera a Romana Baranoviče o dynamicky se vyvíjecím světě tabletů a elektronických knih. Poté na všechny účastníky čekala již známá burza nápadů, která byla rozdělena do tří místností dle stupňů (1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ a SŠ) a v níž účastníci předvedli svoje zkušenosti, projekty a nápady s prací se studenty a žáky. Odpoledne se účastníci dozvěděli o tvorbě cvičných firem či o hodnocení v rámci ICT. V odpoledním bloku pak proběhla i první část čtyřdílného seriálu o službě Office365, ve kterém byl postupně představen způsob registrace, administrace a využití cloudových řešení. Také podvečerní blok se nesl v duchu již známé výuky angličtiny pro začátečníky i pokročilé, kdo se nechtěl vzdělávat, měl možnost také každý večer soutěžit na herní konzoli XBOX s pohybovým senzorem Kinect. Po večeři následovaly další sportovní aktivity, tvořivé dílny a velice populární animační kroužek pod vedením Jardy Šindlera.

Úterní den začal vtipnou přednáškou Daniela Bútory, který všem účastníkům pověděl o spolupráci rodičů, vedení školy a učitelů. Následovala zajímavá panelová diskuze na volné téma IT a školství ve složení Josef Slovák, Petr Halák, Roman Baranovič, Petr Naske, Ondřej Neumajer, Daniel Bútora a Janek Wagner, ve které bylo atraktivních dotazů a odpovědí více než dost. Po této diskuzi následovala již zmiňovaná burza nápadů, opět plná atraktivních ukázek práce moderních učitelů. V prvním prezentačním bloku po obědě se účastníci dozvěděli o nové aplikaci pro učitele a žáky Learning Suite, jež v jednom okně nabízí všechny zdarma dostupné nástroje a služby společnosti Microsoft. Součástí této přednášky byla i prezentace serverového řešení pro oblast školství – Windows MultiPoint Serveru včetně možnosti praktického vyzkoušení. Ostatně tento produkt účastníci používali celý týden pro přístup na Internet na počítačích v hlavním sále. Úterní odpoledne začalo v hlavním sále opět seriálem o Office 365, v ostatních sálech mohli účastníci sledovat přednášky na téma Funny English či o tvorbě cvičení v Hot Potatoes. Před večeří opět pár nových slovíček z angličtiny a Kinect, po večeři animační kroužek a poutavá přednáška Danky Skladanové o spolupráci s keňskou školou.

Třetí den má být odpočinkový a i na letní škole se toto pravidlo plně dodrželo. Byl totiž naplánovaný celodenní výlet do zajímavých míst v blízkém i dalekém okolí. První zastávkou byla návštěva Střední průmyslové školy a Obchodní akademie v Uherském Brodě. Kromě velice vzdušně působících prostor měli účastníci možnost si prohlédnout 3D tiskárnu a 3D skener a tato zařízení byla předmětem dlouhých diskuzí, většina účastníků je totiž viděla vůbec poprvé. To, co lze např. na 3D tiskárně vytisknout, je velice neobvyklé a zajímavé, důležité ale také bylo, jak škola dokáže propojit vlastnictví této tiskárny s externími komerčními subjekty v rámci spolupráce. Studenti školy tak pracují na projektech s významem pro reálný trh. Součástí prohlídky školy byla mj. i ukázka projekce 3D filmů a účastníci se shodli na tom, že toto je jedna z forem, jak žákům přiblížit někdy občas složitěji se vysvětlující témata. Po prohlídce školy následoval přesun do muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě. Průvodkyně byla trošku zaskočena tím, že desítky lidí, které přivezly dva mikrobusy, jsou učitelé. Po prohlídce muzea nabraly mikrobusy směr Zlín, kde měli účastníci možnost si prohlédnout město a muzeum Tomáše Bati, takže možnost dalšího sebevzdělávání byla plně k dispozici a tak to má na letní škole být. Na středeční večer bylo naplánování grilování, opékání a zpěv u ohně a tento večer se velice vydařil. Role šéfa u grilu se výborně ujal samotný majitel Hotelu Kopanice a zábava se protáhla až do pozdních nočních hodin.

Nicméně hned ve čtvrtek ráno opět následovaly přednášky dle programu, první byla od Karla Klatovského věnující se novému operačnímu systému – Windows 8. Shodou okolností Microsoft v těchto dnech uvolnil finální a i zkušební verzi tohoto systému, takže si všichni účastníci mohli finální „osmičky“ vyzkoušet v reálu. Další na řadě byly přednášky o připravovaných Office 2013, o komunikaci bez emocí a pochopitelně i předobědová Burza nápadů. Po obědě byly všechny tři přednáškové sály zaplněny až do večeře velkým množstvím témat, nejinak tomu bylo i po večeři. Učitelé si tak mohli vybrat, co je zajímalo nejvíce - zda tvorba pracovních listů, eTwinning, efektivní prezentace, profesionální rozvoj učitelů, Office 365, nebo tvořivé dílny a animační kroužek, který podobně jako loni si dal za cíl zhotovit animaci na závěrečný večer. Protože nápady a zájem účastníků kroužku nebral konce a vedoucí kroužku Jarda Šindler chtěl mít jistotu, že vše se stihne, práce na animaci se protáhla až do velice pozdních nočně-ranních hodin.

Poslední přednáškový den zahájil Jan Wagner přednáškou o interaktivní technice, následovaly přednášky o on-line zdrojích ve výuce či spolupráci ve školském kolektivu a poslední burzy nápadů. Odpoledne bylo o komunikaci, emoční inteligenci a programu Microsoft IT Academy, multimediálních filmových projektech, a pochopitelně cloudových řešeních, tentokrát v podobě služby Outlook.com a úložiště SkyDrive. Těsně před večeří pak proběhly i poslední angličtiny.

V pátek od 19:30 byl pak naplánován slavnostní večer, ve kterém hlavní organizátoři Jirka Chytil a Vierka Maríková poděkovali jednotlivě všem účastníkům, obdarovali ty nejaktivnější z učitelů a následovala volná taneční zábava v rytmu regionálních slováckých skladeb za doprovodu živé hudby. Součástí večera byla i ukázka výsledku práce animačního kroužku či společný zpěv pod vedením anglického kroužku. Poté byl k dispozici také velice chutný raut, a tak o zábavu do dlouhých nočních hodin (u některých účastníků dokonce nonstop bez spánku) nebyla nouze. Svůj velký podíl na tom měl také Mirek Sláma, který všem ukázal svoje hudební nadání a žádná česká či slovenská píseň pro něj a jeho kytaru nebyla problém.

Sobotní ranní vstávání se už neslo v duchu odjezdů a někteří si už v tu chvíli začali uvědomovat, jak smutný moment se blíží. Česko-slovenská letní škola moderních učitelů se totiž velice povedla, podle mnohých účastníků překonala i tu loňskou a za to patří obrovský dík především skvělým učitelům, jejich nápadům a přednáškám a pochopitelné také české a slovenské pobočce společnosti Microsoft a jejich programu Partneři ve vzdělávání.

Ještě jednou děkujeme a těšíme se na příští ročník!





Zdroj: Letni-skola.cz

2 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
30. srpna 2012 v 10:29  

letní škola moderních učitelů

Promiňte, nevíte někodo o nějaké škole, možno i zimní, pro nás pedagogické mastodonty?
Při těch školských turbulencích žiji v naději, že někdo opráší třeba Herbartovu elementární kázeň.

Anonymní řekl(a)...
30. srpna 2012 v 11:01  

Ta písnička se povedla!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.