Jindřiška Maršová: Dobeš zaťal sekeru do školství, Drábek dorazí mateřské školy

čtvrtek 23. srpna 2012 ·

Systém mateřských škol byl již trnem v oku současnému předsedovi vlády Nečasovi v roce 2008. Jenom shodou náhod, že padla vláda, se tento systém dále rozkládající školství, tentokrát předškolní, nepodařilo realizovat. A tak se přičinlivý ministr Drábek po rozvratu úřadů práce vrhl na devastaci předškolního vzdělávání, systému, který přes obrovské potíže připravuje naše děti na školní docházku.

Potíže jsou to převážně finanční, obce přebírají stále více povinností od státu, ale finance si stát ponechává. Zřizovatelé MŠ sami od sebe změnit parametry provozu MŠ nemohou, jak má předškolní vzdělávání vypadat určuje zákon o předškolním vzdělávání. Důrazně se ohrazuji, aby situace s nedostatkem míst v mateřských školách byla řešena jako dálnice. Nemáme peníze na stavbu dálnic? Tak přejmenujeme některé silnice na dálnice a hned statistika vypadá líp. Kdyby tento Kocourkov nebyl k smíchu, tak je k pláči.

Aby bylo možné obejít zákon o předškolním vzdělávání, jsou zaváděny dětské skupiny a to tak zvaným Zákonem o službách péče o děti. Již v preambuli je návrh zrušení bezplatného posledního roku předškolního vzdělávání a zvýšení procenta maximální možné finanční spoluúčasti zákonných zástupců dítěte na úhradě neinvestičních nákladu na předškolním vzdělávání.

Aby tuto činnost mohl vykonávat téměř kdokoli, jsou sníženy odborné způsobilosti na střední vzdělávání s maturitou a k tomu doklad o dílčí kvalifikaci pro činnost chůvy. Chůvy mají také uplatňovat metody a formy pedagogické práce s ohledem na věk dítěte. V jakém rozsahu a kde se to budou učit není řečeno. Kurs chůvy ale není potřeba, pokud jste získali např. způsobilost k výkonu povolání všeobecného sanitáře. A přesto je ve zdůvodnění napsáno, že stupeň vzdělání byl stanoven s ohledem na evropské trendy. Ovšem jaké a v které zemi, je záměrně zamlčeno. A protože i takto minimálním požadavek na vzdělání osob pečující o děti by byl drahý, zavádí se výpomoc osob, které budou plnit pokyny a není pro ně stanoven žádný požadavek odborné způsobilosti. Jako alibi je určeno, že zřizovatel dětské skupiny je povinen zajistit péči o děti tak, aby byla zajištěna výchovná péče o svěřené děti zaměřená na jejich celkový rozvoj, pobyt na čerstvém vzduchu, spánek, osobní hygienu dětí a jejich bezpečnost a ochranu zdraví. Parametry této péče, se ale neuvádí, a tak to bude na libovůli zřizovatelů.

Zákon předpokládá, že malá a střední dětská skupina bude zřizována v prostorech, na které se nebude vztahovat vyhláška o hygienických požadavcích. Požadavky pro tyto skupiny mají zároveň ponechat smluvním stranám prostor aby si navzájem dojednaly podmínky za nichž bude služba poskytována. Pro velké skupiny dětí se pro provoz a prostor pouze předpokládá aplikace stávajících předpisů. Ale pro jistotu je zde návrh na novelizaci zákona o ochraně veřejného zdraví.

Návrh na hlídání dětí nás vrací hluboko zpět, vyřazuje naše děti z budoucí konkurence. Srovnání laťky před vstupem na ZŠ odstraňuje sociální bariéry a vyloučení.

Dostupné a kvalitní předškolní vzdělávání je nejefektivnější školskou investicí.

Zdroj. ČSSD.cz

17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. srpna 2012 v 22:40  

Zdroj: ČSSD.cz

To myslím hovoří za vše, že?

Jan Hučín řekl(a)...
23. srpna 2012 v 22:41  

Paní Maršová, možná jste si nevšimla, že nikdo není nucen dítě do dětské skupiny dávat. Je na svobodném posouzení rodiče, zda někomu své dítě svěří. Vámi uváděná rizika svobodný občan odpovědně zváží a pak se rozhodne. Nerozhodujte, prosím, vy a vaše strana za nás, chceme mít možnost volby a ne jít povinně po Té Jediné Správné Cestě.

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. srpna 2012 v 23:10  

Je na svobodném posouzení rodiče, zda někomu své dítě svěří.

Rodiče mnohdy přicházívají se seznamem požadavků na předškolní školské zařízení, na co je robátko zvyklé a v čem mu je třeba vycházet vstříc, projevují živý zájem o zabezpečení zdárného a všestranného rozvoje potomka, je-li činnost pestrá, jestli má dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, je-li veden ke kvalitní výuce cizího jazyka.
Kdyby školka byla otevřena i přes noc, nejradši by si z takového kvalitního zařízení vyzvedli dítě až na konci týdne tak v sedm hodin večer, jakkoli je jeden z rodičů z druhým dítětem doma na rodičovské dovolené či jak se tomu dnes říká.

Anonymní řekl(a)...
24. srpna 2012 v 8:13  

Ježiši Kriste. To jsou zase bláboly. Učitelé by měli učit, ne se pouštět do úvah a diskuzí.

obyčejná učitelka řekl(a)...
24. srpna 2012 v 8:24  

A co (jak) bychom podle Vás měli učit bez uvažování a bez diskuzí? Ani žáci by tak neměli činit? Nejste Vy vládní úředník? Mimochodem, jsou i další povolání, kterým se nedoporučuje uvažovat a diskutovat? Děkuji.

Anonymní řekl(a)...
24. srpna 2012 v 14:36  

Co to proboha vážená dámo melete? Já se se ženou rozhodnu, že svěříme své děti někomu na hlídání, a je po ptákách. Posouzení jeho způsobilosti a podmínek, ve kterých naše děti budou, je jen naší věcí.
Nedělejte z nás prosím nesvéprávné blbce vážená dámo.

Je zajímavé, že v takzvaných vyloučených lokalitách se to jen hemží dětmi tam žijících našich vážených a námi živených nepřizpůsobených občanů, a zjevně nikomu nevadí (ani ČSSD a dokonce ani pí Maršové), že osoby je hlídající, jsou-li vůbec takové, nemají odpovídající pedagogické vzdělání, o hygienických podmínkách ani nemluvě.

Anonymní řekl(a)...
24. srpna 2012 v 16:35  

24. srpna 2012 14:36
Nyní slučujete neslučitelné. Tady je obava, aby vládní idioti nepřišli s myšlenkou rušení MŠ v dnešní podobě. Úspory jsou úspory. Ono to hlídání dětí se třeba osvědčí, protože tam se třeba bude jíst rukama,...Sám víte, že když po děckách nic nechcete, tak se jim to nesmírně líbí. A víte kolik by se ušetřilo na taková nová ProMoPra, Mostecké uhelné, Rathy,..?

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
24. srpna 2012 v 17:12  

Stát má garantovat kvalitu veřejných služeb. Samozřejmě se najdou "odpovědní rodiče", kteří nepůjdou k lékaři, ale svobodně se rozhodnou jít k léčiteli a sami posoudí jeho odbornou kvalifikaci a materiální vybavení. Nic proti tomu, chce-li někdo své dítě svobodně zabít, že? Paralela s mateřskými školami a tzv. dětskými skupinami je snad zřejmá.

obyčejná učitelka řekl(a)...
24. srpna 2012 v 17:17  

Může mi někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi dětskou skupinou a výchovou mateřskou, babičkovskou či chůvou? Ty taky své dítě "zabíjejí", když je nedají (nebo nemohou dát) do školky? (nota bene, spousta lékařů dnes paralelně používá alopatické i alternitivní metody - znamená to něco?)

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2012 v 16:25  

24. srpna 2012 17:17

Jako průměrně vydělávají člověk využiji samozřejmě klasické MŠ (mají dobře propracovaný systém, aprobované učitelky, jistě ŠVP, hygienikem povolené prostory,...). Nějaké dětské skupiny, které vedou náhodně vybrané hlídačky dětí se s tímto nemůžou srovnávat. Bavím se o dětech před vstupem do ZŠ. Nějaké místnosti někde ve fabrice, kde se děti ráno odloží a večer vyberou? Děkuji, nechci. Nemám důvěru v pana Drábka a jeho "šetření".

Anonymní řekl(a)...
25. srpna 2012 v 17:38  

O mateřské výchově začínám mít občas pochybnosti - když vidím maminku, jak skoro tříleté dítě dává dělat velkou potřebu do papírových plen, sama ho stále krmí lžící, utírá mu nos atd. To už snad je lepší taková skupina, kde nebudou dítě rozmazlovat. Jen bych si dobře ověřila, jak tam s dětmi zacházejí a co se tam děje.
V předškolním věku už je snad návštěva MŠ povinná, doufám.

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2012 v 14:07  

To už snad je lepší taková skupina, kde nebudou dítě rozmazlovat

Tam bude do večera sedět posrané jak amina. To si pište.

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2012 v 14:23  

do večera sedět

Vy už jste snad takovou skupinu vedl, že to tak dobře znáte?
Mimochodem, když jsme u toho jevu, tak opruzeniny by tohle zacházení s malým dítětem prokázaly velmi snadno. Já měla obě od roku a půl v jeslích, a stalo se to snad jednou. To by měla skupina rychle zaděláno na průšvih.

Pytlik Blaha řekl(a)...
26. srpna 2012 v 15:49  

Dva pohledy na samoobslužné dětské skupiny:
1. Nezdá se mi to v určitém směru zase až tak velký nesmysl. Proč by dětičky měly už od časného mala podléhat experimentům s, zdá se, pravidelně revidovanými vzdělávacími programy, které, zdá se, mohou býti tak akorát propracovanou záminkou pro přesměrovávání penězotoků příjemnými směry bez akutního nebezpečí zráthovatění.
Do školky jsem, ač je to možná k nevíře, nikdy nechodil. Ponechán pedagogicky ladem naučil jsem se zaměstnávat sám. Nemám až tak intenzivní pocit, že by mne to nějak zvlášť výrazným způsobem omezilo či snad dokonce poškodilo.
2. Možná je to zajímavý pokus, jak narovnat poněkud pokřivený stav našeho školství od nejnižší úrovně. Pominu-li úvahu o panězotocích, volební programy a odborné debaty jsou plné vzdělávání pro jakési tisíciletí, výchov, gramotností, kompetencí a programů pro konkurence schopnost a stát se nakonec chová ke školám tak, že jsou peníze právě a jen na to hlídání dětí a mládeže, aby nevlčily přespříliš v době, kdy jejich rodiče vydělávají na daně. Takhle se stav pojmenuje pravým jménem a zoprávní se stále nižší a nižší objem peněz v kapitole školství na vybavení hlídáren a platy hlídačů. Ministerstvo školství se nakonec může zrušit a agenda přejde pod ministerstvo vnitra, neboť dozor nad vězni a dohled nad dětmi budou mít k sobě organizačně dost blízko. Navíc to bude pod jednou střechou s policií, což se může hodit.

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2012 v 20:54  

To by měla skupina rychle zaděláno na průšvih.

To myslíte vážně? Kdo bude tyto hlídací skupiny obsluhovat a především platit? Kdo bude kontrolovat náplň? Těch otázek je tady samozřejmě více. Zas bych se až do takového experimentu nehrnul.

Pytlik Blaha řekl(a)...
26. srpna 2012 v 22:26  

Kdo bude kontrolovat náplň?

Náplň pravíte?
Copak je dohled nad dětmi nějaká kremlole?

obyčejná učitelka řekl(a)...
26. srpna 2012 v 22:29  

Platit je budou rodiče, dílem zaměstnavatel a snad dostanou i nějakou kačku od ministerstva (no, asi ne). Ale pořád nechápu, proč by neměly fungovat. Já měla tři děti, k tomu občas dvě děti kamarádky, a nikdy nebyl problém. A v současné době vídám u nás v bydlišti chůvu, co se stará o čtyři děti z různých rodin zároveň, a taky je všechno v pohodě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.