E-kniha pro vás: Jak žáci základních a středních škol vybírají svou další vzdělávací nebo pracovní kariéru

středa 15. srpna 2012 ·

Publikace shrnuje nejdůležitější aspekty kariérového rozhodování náctiletých, zjištěné dotazníkovým šetřením provedeným na jaře 2011 u 1 655 žáků základních a 935 žáků středních škol, a to v Praze, Plzeňském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji.


Publikace poskytuje přehled o tom, jak velkou úlohu hrají v rozhodování dnešních chlapců a dívek o volbě oboru vzdělání rodiče, širší rodina, kamarádi, učitelé, kariéroví poradci, pracovníci úřadu práce a pedagogicko-psychologických poraden, informace od škol a další informační zdroje (televize, internet, Facebook). Součástí šetření bylo i povědomí žáků o informačních zdrojích zaměřených na kariérové rozhodování a míra jejich využívání.

Studie ukazuje, do jaké míry žáci přistupují k rozhodování zodpovědně, s ohledem na předpokládané šance na zvládnutí studia a budoucí úspěšnost na trhu práce a také do jaké míry je pro ně důležité, aby vykonávali profesi, která je uspokojuje. Ze zprávy vyplývají výzvy pro kariérové poradenství, především úkol nabídnout klientům široké spektrum možností. Výsledky ukázaly, že informační systémy zaměřené na kariérové poradenství mohou právě v této oblasti nabídnout významnou pomoc.

Publikace volně souvisí se samostatně zpracovanými analýzami „Analýza práce a potřeb poradců v oblasti kariérového poradenství na školách“ a „Analýza práce a potřeb poradců v oblasti kariérového poradenství Úřadu práce ČR“.

Šťastnová, Pavlína – Drahoňovská, Petra. Praha: Národní ústav pro vzdělávání 2012, 40 stran.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. srpna 2012 v 18:20  

Čas věnovaný přečtení a strávený prostudováním brožury je užitečný, text je přínosný i když nepostihuje širší pohled na proces volby povolání. Nejde totiž jen o odbornou pomoc, ale o vlastní poznávání, na jehož základě se mohou žáci rozhodovat a nechat vést odbornými poradci pro volbu povolání.

Děti už od útlého věku poznávají různá povolání se kterými přijdou do styku a mnohdy je napodobují při hrách na prodavačku, paní učitelku, řidiče náklaďáku, výpravčího, paní doktorku, sestřičku, zahradníka, vojáka, policistu, detektiva, kadeřnici, aj. a další znají z filmů, obrázků nebo i ze skutečného setkání s jejich povoláním – myslivec, potápěč, kosmonaut, letuška, pilot, švadlena, politik, právník, herec, herečka, zpěvák, zpěvačka, modelka, včelař, traktorista, zemědělec, instalatér, pokrývač, atd., atd.

Velmi důležité je, aby se proces poznávání s koncem období her nezastavil a děti měly možnost poznávat další povolání a také jejich atributy, jaké potřebují vzdělání, jaké je jejich postavení a vážnost ve společnosti, jak chodí oblékaní, a také se s nimi srovnávají a uvědomují si, zda by je toto povolání bavilo (oblíbené touhy být popelář, kosmonaut, doktor(ka), sestřička). Samozřejmě většinu dalších povolání ani netuší nebo je vnímají jenom okrajově i když mezi nimi jsou i povolání, která by je mohla zaujmout, nebo se stanou jejich životní náplní – montéři rozvodů vysokého napětí vysoko na stožárech, provozní chemici, tkadleny, práce na výrobních linkách ve strojírenství, dřevozpracujícím průmyslu, elektrotechnickém průmyslu, ekonomky, účetní, pokladníci, atd…

A ze všeho nejdůležitější je poznávání různých profesí a hlavně pracovního prostředí aby rozhodování podle sebe nebo doporučení rodičů a na posledním místě až poradce pro volbu povolání, mělo reálné podklady, aby děti měly alespoň představu o povoláních, svých možnostech a schopnostech. Velmi vhodné jsou exkurze, alespoň dvě, tři za rok a v moderní době i cíleně vybrané krátké filmové ukázky různých profesí, pracovního prostředí a následná diskuze o nich.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.