Američtí stipendisté pomohou školám s výukou angličtiny

středa 8. srpna 2012 ·

Deset amerických absolventů vysokých škol a kvalifikovaná americká učitelka budou po celý příští školní rok na vybraných českých školách pomáhat s výukou angličtiny. Pobyt v České republice jim umožnila stipendia česko-amerického vládního programu výměn ve vzdělávání, který spravuje Fulbrightova komise.


Asistenti ve výuce angličtiny budou působit na středních školách v Bílovci, Hradci Králové, Jihlavě, Mladé Boleslavi, Náchodě, Nymburce, Plzni, Teplicích, Uničově a Vítkově. Americká učitelka z Wisconsinu si zase vymění úvazek se svým českým protějškem na Základní škole v Jevíčku.

„Školy, které by jinak měly problém rodilého mluvčího najít, mohou díky nám takového vyučujícího získat, a to na celý školní rok zdarma. Asistent, často již vybavený zkušeností s výukou angličtiny jako druhého jazyka, totiž na celý pobyt získává stipendium od nás. Bonusem je také to, že se čeští učitelé naučí pro mnohé novou metodu, při které se učitel o výuku jazyka dělí s asistentem,“ vysvětluje smysl a fungování programu koordinátorka Andrea Semancová.

Fulbrightův program je unikátním stipendijním programem umožňujícím pobyty amerických studentů, vědců, učitelů a asistentů ve výuce angličtiny v České republice. Ve školním roce 2012-2013 bude v České republice působit celkem 26 amerických stipendistů. Program je financován společně českou a americkou vládou.

Komise J. Williama Fulbrighta byla založena v roce 1991 na základě mezivládní dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy za účelem podpory vzdělávacích, vědeckých a kulturních výměn. Komise spravuje česko-americký program vládních stipendií a poskytuje informační a poradenské služby pro zájemce o studium v USA. Bližší informace o Fulbrightově komisi, včetně seznamu všech českých a amerických stipendistů, naleznete na www.fulbright.cz.

Seznam amerických asistentů a učitelů v akademickém roce 2012-2013

Seznam amerických asistentů ve výuce 2012-2013

Bílovec, Gymnázium Mikuláše Koperníka
Mallory Elizabeth SLAMA
University of Nebraska-Lincoln, Nebraska

Hradec Králové, Biskupské gymnázium B. Balbína
Marissa Alexandra ORTIZ
Denison University, Ohio

Jihlava, Soukromá VOŠ grafická a SUŠ grafická
Danielle MUSICK
New York

Mladá Boleslav, Gymnázium Dr. Pekaře
Megan Wynn MUNROE
University of Wisconsin-Madison, Wisconsin

Náchod, Jiráskovo gymnázium
Trisha Federis REMETIR
University of California, Berkeley, California

Nymburk, Gymnázium
Asha Nicole GIPSON
Pomona College, California

Plzeň, VOŠ a SPŠE
Miriam Rose STIEFEL, Plzeň
Pitzer College, California

Teplice, Gymnázium
Robin Leigh WETHERILL
Grinnell College, Iowa

Uničov, Gymnázium
Adam David SPANIER
Augsburg College, Minnesota

Vítkov, Gymnázium
Mary Bradford BISBEE
Wheaton College, Massachusetts

Seznam učitelů v programu učitelských výměn 2012-2013

Jevíčko, Základní škola
Jennifer MOHR-WHITMAN
Neosho School, Neosho, Wisconsin

Jevíčko, Základní škola
Ondřej BAŽANT
Neosho School, Neosho, Wisconsin

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2012 v 20:18  

Je to sice pěkná akce, ale vzhledem k tomu, že je u nás na 4 000 základek a 2 000 středních škol, je to jako plivanec do moře.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.