3. září začíná nová soutěž pro studenty o fondech EU: Navrhni projekt

pondělí 27. srpna 2012 ·

Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo celorepublikovou soutěž pro středoškoláky s názvem "Navrhni projekt". Má podpořit aktivní zájem studentů o informace o fondech Evropské unie. Organizátorem soutěže v rámci ministerstva je Národní orgán pro koordinaci - Odbor publicity EU (OPEU). Soutěžit se bude v pětičlenných týmech pod vedením jednoho pedagoga. Pro vítězný tým je připravena odměna v podobě předvánoční návštěvy Bruselu pro šest osob. Týmy na dalších místech získají knihy, čtečky a další ceny.

Cílem soutěže je povzbudit studenty, aby se rozhlédli po svém okolí a formou projektu spolufinancovaného z evropských fondů sami navrhli, co by mohlo fungovat lépe. Aby se s možnostmi využití evropských fondů lépe seznámili, je soutěž zaměřená na skutečné oblasti podpory, jako je cestovní ruch, ochrana životního prostředí, podpora vzdělávání a zaměstnanosti a další.

Studenti si vyzkouší projektový návrh

Projektový návrh, s nímž budou studenti soutěžit, bude zjednodušenou formou běžné dotační žádosti. Účastníci nejprve popíší, co by chtěli změnit a důvody, proč by se měl realizovat právě jejich projekt. V návrhu by měli prokázat, že zvládnou naplánovat časový harmonogram a stanovit měřitelné cíle projektu. Studenti by měli umět demonstrovat výhody svého návrhu, ale také jeho slabé stránky a poukázat na rizika spojená s realizací projektu. Součástí návrhu bude rovněž výběr správného dotačního programu a popis financování projektu.

Jak postupovat 

Na informačním webu soutěže www.navrhniprojekt.cz bude od 3. září uvedeno, co všechno by měla projektová žádost obsahovat. Studentům bude k dispozici pro tento účel specielně připravená metodická příručka, jakož i publikace Abeceda fondů Evropské unie, kde se dozvědí potřebné informace o fondech EU. Připraveny pomoci budou i kanceláře regionálních Eurocenter v každém krajském městě. Jejich koordinátoři formou seminářů přímo v budovách škol seznámí studenty se základy problematiky evropských fondů a s pravidly soutěže. Termíny přednášek a kontakty na jednotlivá Eurocentra budou uvedeny na webu soutěže.

Průběh soutěže

Soutěžící týmy zašlou své projekty na adresu Eurocenter, která v každém z osmi regionů soudržnosti vyberou tři nejlepší projekty pro postup do regionálního kola. Ty budou jejich autoři ústně prezentovat před komisí zástupců Řídících orgánů operačních programů, kteří z každého regionu soudržnosti vyberou jeden projekt. Z regionů tak vzejde celkem osm projektů, které se koncem listopadu utkají v celostátním finále. Vítězný tým bude vyhlášen v prvním prosincovém týdnu.

Při výběru nejlepšího projektu bude zohledněn jak potenciální regionální přínos, další udržitelnost, inovativní přístup a originalita, tak i rozpočtový plán, ve kterém studenti prokážou svůj odhad ve výši požadované dotace a navrhnou, kde by v případě realizace projektu hledali zdroje pro zbývající financování.

O co se hraje 

Vítězný tým celostátního kola a jeho pedagog obdrží třídenní zájezd do Bruselu, kde se setkají s českým eurokomisařem Štefanem Füle, europoslancem Oldřichem Vlasákem, představiteli Stálého zastoupení ČR při EU a seznámí se také s Generálním ředitelstvím EU pro regionální politiku. Studenti budou mít v této době možnost navštívit slavné vánoční trhy. Členové týmů na druhém a třetím místě obdrží atraktivní knižní ceny z vydavatelství Zoner Press a spolu s vítězným týmem také program Zoner Photo Studio pro správu, editaci a sdílení digitálních fotografií. Vítězné týmy regionálních kol obdrží elektronické čtečky knih Amazon Kindle 4 a postoupí do celostátního kola. Soutěžící, kteří se umístí na druhém a třetím místě v regionu, získají atraktivní knižní ceny z vydavatelství Zoner Press.

Soutěž startuje první školní den, v pondělí 3. září 2012 a končí 30. listopadu 2012. Zúčastnit se mohou týmy studentů všech typů středních škol za pomoci pedagoga, který zajistí metodický dozor projektu. Spodní věková hranice pro účast v soutěži je ekvivalent 9. ročníku ZŠ. 

Kontakty, kde se dozvíte více 

Regionální kanceláře Eurocenter

Mgr. Hana Kopecká, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR - Odbor publicity EU, Staroměstské náměstí  6, 110 15 Praha 1, e-mail: , tel.: +420 224 861 237

2 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
27. srpna 2012 v 14:00  

Natočit film o natáčení filmů napsat knihu o psaní knih, to už tady, tuším, bylo. Vyšší úroveň je vypsat soutěž o nejlepší soutěž a udělat projekt o dělání projektů.
Nejvyšší úroveň je pak napsat projekt "soutěž o nejlepší návrh projektu".
Snad to není proto, že projektantům směrování toků peněz ve školství došla témata.
Jako když o nějakém učivu netuším zhola, zadám to dětem jako referátek. Nebo když nevím, podle čeho nebožátka hodnotit, zautoevaluuji je do mrtě.

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2012 v 14:43  

Na co projekty, pošlete to rovnou na ty účty, kam se ztrácejí dotace teď.
Nějaké projekty jsou jen ztráta času. Vůbec nejjednodušší by bylo, kdyby tam ty peníze poslal rovnou daňový poplatník - ušetřilo by se za administraci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.