Přečtěte si: V Česku kolabuje vývoj a výroba učebnic - stát nedává školám dost peněz

pátek 31. srpna 2012 · 10 komentářů

České školy nemají na nákup nových učebnic. Nezbývá totiž dost prostředků v balíku peněz na takzvané ostatní neinvestiční výdaje, ze kterého by měly knihy kupovat. Hradí se z něj vše kromě mezd a ministerstvo školství ho od roku 2007 postupně krátí. Důsledkem toho je i postupný kolaps výroby a vývoje učebnic, které nikdo nekupuje.

Sdělení MŠMT – termíny společné části maturitní zkoušky v jarním zkušebním období 2013

· 4 komentářů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v souladu s § 2 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb., ve znění pozdějších předpisů, určuje konkrétní termíny konání didaktických testů a písemných prací společné části MZ pro jarní zkušební období roku 2013.

Přečtěte si: Školy čeká kritický rok. V některých třídách bude až 34 dětí, část učitelů skončí

· 8 komentářů

Nový školní rok bude pro desítky škol dost obtížný. Kvůli nedostatku peněz museli propustit některé učitele a třídy s menším počtem dětí sloučit s jinými. Někde dokonce vzniknou třídy se 34 žáky, což je maximální povolený počet. Odborníci varují, že zvýšením počtů dětí ve třídách utrpí kvalita výuky a častější hrozí i šikana.

Ohrádka na zvířátka

· 0 komentářů

15 domácích i cizokrajných zvířátek v jedné knížce!

Tato kouzelná truhlička ukrývá 15 barevných obrázkových knížeček, které dětem představí celé pestré království zvířat od maličké včelky až po velkého slona.

Díky jednoduše srozumitelným textům a půvabným ilustracím se vaši nejmenší rychle naučí správně pojmenovat všechna domácí (pes, kůň, kráva, slepice, prase, kočka, včela, ovce) i cizokrajná zvířátka (slon, lev, žralok, tygr, opice, tučňák, had).

Stanovisko MŠMT k počtu hodin v dopoledním nebo odpoledním vyučování pro žáky se zdravotním postižením

· 0 komentářů


Přečtěte si: Desatero o tom, jak zastavit úpadek vzdělání

· 2 komentářů

ak konečně i pracovníci ve školství si všimli, že vzdělání upadá a rozhodli se s tím něco rázného udělat. Shodli se na tom „kantoři napříč školami“, jak o tom píše 29. 8. 2012 iDnes.cz. A aby se s tím konečně začalo něco dělat, sepsali pro politiky desatero, které by mělo klesající úroveň vzdělání v Česku zastavit. „Vzdělání účelné pro život, změnit je potřeba hlavně přístup k matematice a českému jazyku“, říká první bod desatera. Úžasný objev, že se člověk učí pro život a ne pro školu. Ano, přístup k matematice a českému jazyku je nutno radikálně změnit, a to vyššími nároky. Nebo je to myšleno opačně – snížením požadavků, tj. redukováním „matematiky“ na základní početní úkony a zavést pravopis rezignující na vše, co by mohlo žákům dělat potíže?

Marcel Chládek: Učitelské desatero je poslední kapkou. Pravice musí začít jednat

· 8 komentářů

Plně souhlasím s dokumentem pedagogické veřejnosti s názvem „Zachraňte vzdělanost“, který byl adresován ministerstvu školství. Jsou to právě učitelé, kteří mají každodenní kontakt se žáky a studenty a vidí tak situaci v českém školství v plné „kráse“. Pokud na hrozivou situaci ohledně vzdělanosti začínají upozorňovat pedagogové, je to k vážnému zamyšlení.

Karel Klatovský: Reportáž z druhého ročníku česko-slovenské letní školy moderních učitelů

čtvrtek 30. srpna 2012 · 2 komentářů

I letos se konala v termínu 12. 8. - 18. 8. další letní škola moderních učitelů, na které se sešlo několik desítek českých a slovenských učitelů, kteří se přijeli podělit s ostatními kolegy o své zajímavé projekty, zážitky a nápady a zároveň se naučit využívat moderní a nejnovější technologie ve své praxi. Jako místo konání bylo po loňské, velice pozitivní zkušenosti opět vybráno krásné prostředí Bílých Karpat, konkrétně hotel Kopanice v obci Žítková, která je obestřena tajemstvím známých žítkovských bohyň.

Stanovisko sekce legislativy a práva MŠMT k sestavování názvu právnických osob vykonávajících činnost střediska volného času (k č.j. MSMT-24424/2012-51)

· 8 komentářů


Jak léčit děti homeopatií

· 0 komentářů

Využijte síly přírodních zdrojů a chraňte zdraví svých dětí léčbou bez vedlejších účinků!

V této knize určené pro rodiny s dětmi naleznete více než 150 řešení zdravotních potíží dětí, ale také homeopatickou pomoc, když se nedaří početí, dále způsoby mírnění nevolností v těhotenství, usnadnění porodu a rovněž jemnou podporu v případné problémů matky nebo miminka po narození.

Základní údaje o školách v regionálním školství za období 1989/90 až 2011/12

· 4 komentářů

MŠMT zveřejnilo údaje o mateřských školách, základních školách, středních školách a konzervatořích za období 1989/90-2011/12. Jedná se o počty škol, tříd, žáků, nově přijatých a absolventů.

Podklady k výuce témat ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí v základních školách

· 0 komentářů

Materiál MŠMT nabízí pedagogům soubor základních pojmů z oblasti ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí, návrh na rozložení učiva do jednotlivých ročníků základní školy včetně očekávaných výstupů, doporučené metody a formy práce, literaturu, pomůcky, užitečné odkazy, nástin začlenění problematiky v stávajícím RVP ZV, výsledky rychlých šetření v problematice ochrany člověka za mimořádných událostí, ale také návrh testových otázek pro jednotlivé ročníky základní školy. MŠMT považuje tento materiál za podklad pro učitele s ohledem na rozšíření tématu, které bude v RVP platné od školního roku 2013/14.

Vlasta Bohdalová: Zářijová inventura školství

středa 29. srpna 2012 · 19 komentářů

Sto dnů hájení ministrovi školství prof. Fialovi skončilo a za pár dnů začne nový školní rok. Je tedy vhodná chvíle podívat se, jak si tento mezinárodně uznávaný politolog vedl v čele resortu, který zdědil po Josefu Dobešovi neblahé paměti ve značně žalostném stavu. A nutno říci, že výsledky příliš pozitivní nejsou – jako by Dobeš odešel, ale jeho duch resortu škodil dál.

Tomáš Feřtek: Obrysy příští maturity

· 6 komentářů

Publikujeme komentář z webu Respektu, v němž autor Tomáš Feřtek vysvětluje, jak by mohla vypadat maturita od roku 2015 a na jaké otázky o její podobě si ministerská maturitní komise ještě musí odpovědět. Původní text i s diskusí najdete ZDE.

Podklady k výuce témat dopravní výchovy v základních školách

· 0 komentářů

Témata dopravní výchovy jsou v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání (RVP ZV) zpracována a vzhledem k tomu, že je problematika rozložena do několika vzdělávacích oblastí, může být koncepční příprava výuky pro učitele náročnější, proto MŠMT předkládá tento materiál jako vhodnou pomůcku pro pedagogy k ucelené a efektivní realizaci dané problematiky. MŠMT považuje tento materiál za podklad pro učitele s ohledem na rozšíření tématu, které bude v RVP platné od školního roku 2013/14.

Úžasné lidské tělo

· 0 komentářů

Zjistěte, jak funguje vaše tělo!

Jak vypadají naše buňky a jakým způsobem vytvářejí tkáň? Z čeho se skládají naše kosti a svaly? Jak pracuje naše srdce nebo jakým způsobem lidské tělo zpracovává potravu? To vše a mnoho dalšího vám prozradí právě tato kniha.

Lidské tělo je úchvatný stroj tvořený jednotlivými soustavami orgánů, které pracují ve vyvážené harmonii. Tato kniha vám je všechny za pomoci detailních a názorných ilustrací představí. Ukáže vám, z čeho se skládají i jak fungují.

Ondřej Hausenblas: Dilemata, která nás čekají se státní maturitou – Díl 3.

· 0 komentářů

3. dilema: „Prestiž maturity vs. kontrola dna“ – Státní maturita má zřejmě mimo jiné cíle i dva docela protichůdné. Maturita (školní i státní) má mít vysokou prestiž, a má proto být náročná, ale zároveň má posloužit jako kontrola nad minimální únosnou úrovní zvládání.

Bořivoj Brdička: První výstupy projektu iTEC

· 0 komentářů

Přehled obsahu prvních oficiálních výstupů evropského projektu iTEC, který je v poločase běhu a jehož cílem je sladit využívání technologií ve školách s budoucím vývojem školství.

Souhrnné poznatky ČŠI z průběhu a výsledků konkurzů na ředitele ve školním roce 2011/2012

· 0 komentářů

Česká školní inspekce zveřejnila tematickou zprávu "Souhrnné poznatky České školní inspekce z průběhu a výsledků konkurzů na ředitele ve školním roce 2011/2012".

Vyhláška č. 279/2012 Sb., kterou se mění vyhlášky č. 74/2005 Sb., o zájmovém vzdělávání , ve znění vyhlášky č. 109/2011 Sb.

· 0 komentářů

Doporučení MŠMT k přijímání dětí do MŠ – aktualizovaná verze

· 0 komentářů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v rámci rozhodování v přezkumném řízení zjistilo závažné nedostatky v některých rozhodnutích o přijetí, resp. nepřijetí, dítěte k předškolnímu vzdělávání, a proto vydává následující doporučení.

Stanovisko předsednictva Unie psychologických asociací ČR k metodě Barvy života

úterý 28. srpna 2012 · 9 komentářů


Přečtěte si: Unie psychologických asociací varuje před testem Barvy života. Je prý nevěrohodný

· 1 komentářů

Mohou barvy rozhodnout o výběru školy nebo budoucím povolání? Některé pedagogicko-psychologické poradny a ředitelé škol si myslí, že ano, a využívají psychologický test zvaný Barvy života. Jiní experti před touto metodou varují.

Přečtěte si: Barvy života, vědci versus šarlatáni

· 4 komentářů

Kratičká smršť, která se prohnala českými médii na téma testovacího systému Barvy života, vyzněla jednoznačně. Nějací filutové nechají školní děti klikat na počítači na barevná kolečka, na dálku jim radí nesmysly a inkasují za to peníze z evropských programů a poloprázdné školní kasy. Šarlatánství, podvod a lumpárna. Realita je ovšem poněkud složitější a než si na Barvy života taky rozhořčeně plivnete, je dobré pár věcí vědět.

Fotografika ve Photoshopu: Skandální práce s fotografiemi

· 1 komentářů

Přemýšlíte, jak nezvykle upravit své fotografie, rádi byste zkusili vytvořit zajímavé koláže, fantaskní obrazy nebo třeba změnili podobu svých blízkých k nepoznání? Naučte se využívat všechny nástroje Photoshopu a podívejte se, jak krok za krokem pracuje zkušený grafik, abyste pak sami mohli popustit uzdu fantazii a začít skládat vlastní zábavné i šokující fotografiky.

Projekt pro učitelky mateřských škol v Plzeňském kraji sklízí úspěch

· 0 komentářů

Projekt zaměřený na další vzdělávání pedagogických pracovníků mateřských škol v Plzeňském kraji realizovaný společností Step by Step ČR, o. s. se přiblížil do své poloviny. Do projektu se na začátku roku zapojilo 40 pedagogů z 20 mateřských škol Plzeňského kraje, kteří se v rámci projektu účastní vzdělávacích aktivit zaměřených nejen na zvyšování své profesní kvality, ale také na svůj osobnostní rozvoj.

Peter Grey: Svoboda učení - část VII.

· 4 komentářů

Minimálně narušující vzdělávání: Lekce z Indie

Vyjádření MŠMT ke zprávě NKÚ

pondělí 27. srpna 2012 · 3 komentářů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy si je vědomo pochybení, která vznikla nesprávným zařazením účetních položek ve výši 117 mil. Kč v účetnictví za rok 2011, jak také konstatoval Nejvyšší kontrolní úřad ve své auditní zprávě.

Přečtěte si: Odborníci kritizují psychotest Barvy života. Využívají ho stovky škol

· 9 komentářů

České školy zaplavily v posledních letech desítky různých psychologických testů. Některé odhalují osobnost žáků a učitelů, jiné atmosféru ve třídách. Mezi řediteli škol a pracovníky poraden je teď v oblibě testování zvané Barvy života. Před ním ale varují renomovaní psychologové. Metodu přirovnávají k šarlatánství a bojí se, že může negativně ovlivnit budoucnost dětí.

NKÚ zkontroloval závěrečný účet kapitoly MŠMT za rok 2011

· 10 komentářů

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na spolehlivost údajů účetní závěrky, na finanční výkazy a na závěrečný účet Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy za rok 2011. Kontroloři zjistili, že ministerstvo nevedlo v roce 2011 průkazné účetnictví. Na MŠMT nebyl systém zajišťující kompletní inventarizaci podle zákona o účetnictví. Například nehmotný majetek nebyl inventarizován vůbec. V údajích účetní závěrky MŠMT k 31. 12. 2011 vyčíslil Nejvyšší kontrolní úřad nesprávnost ve výši 117,2 milionu korun.

Přečtěte si: Devět let Linuxu na přerovské základní škole

· 10 komentářů

Základní školu Přerov, U Tenisu 4, navštěvuje více než 570 žáků. V ŠVP přerovské základní školy nalezneme mj.: „Žáci a učitelé pracují s počítači, na nichž je instalován svobodný operační systém se svobodnými aplikacemi. Je to způsob, jak zabezpečit nediskriminační přístup žáků k výpočetní technice.“

EDUin: Budoucí model státní maturity by měl vyřešit její hlavní rozpory

· 4 komentářů

Expertní komise navrhuje jasně oddělit státní a školní část maturity.

3. září začíná nová soutěž pro studenty o fondech EU: Navrhni projekt

· 2 komentářů

Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo celorepublikovou soutěž pro středoškoláky s názvem "Navrhni projekt". Má podpořit aktivní zájem studentů o informace o fondech Evropské unie. Organizátorem soutěže v rámci ministerstva je Národní orgán pro koordinaci - Odbor publicity EU (OPEU). Soutěžit se bude v pětičlenných týmech pod vedením jednoho pedagoga. Pro vítězný tým je připravena odměna v podobě předvánoční návštěvy Bruselu pro šest osob. Týmy na dalších místech získají knihy, čtečky a další ceny.

Dobrůtky pro psy

· 1 komentářů

Upečte svému pejskovi lahodné a zdravé sušenky!

Pamlsky, které podle této knihy svému mazlíčkovi připravíte, jsou jednoduché na přípravu a obsahují vše, co pejsci milují – tvrdý sýr, slaninu, šunku, prejt, vepřové maso… Můžete je použít jako odměny, dárky nebo jen tak pro psí radost z chroupání.

Některé recepty jsou užitečné – mátové sušenky jsou vhodné pro svěží dech a čisté zuby, další dobroty jsou ideální v případě diety. V knize také naleznete tipy na vtipné dárkové zabalení pamlsků.

Markéta Nováková: iTEC – Inovativní technologie ve třídě budoucnosti

· 1 komentářů

Budoucnost škol a výuka dětí zajímá řadu odborníků. Jak se bude vyvíjet? Jak se změní školní výuka pod tlakem moderních technologií? Nejen zapojení počítačů a internetu, ale i nové formy průběhu výuky začínají zaujímat stále důležitější roli ve vzdělávání na základních i středních školách.

Marcel Chládek: ČSSD odmítá vládní snahu o privatizaci veřejného vzdělávání a plíživé zavedení školného na veřejných vysokých školách

sobota 25. srpna 2012 · 10 komentářů

Sociálně demokracie protestuje proti plánu ministra školství Petra Fialy, který hodlá privatizovat vzdělávání na veřejných vysokých školách. Ministr oprašuje již jednou pohřbený návrh „nejlepšího ministra školství“ Josefa Dobeše a chce pro studenty zavést tzv.zápisné, což je vlastně pouze jiný název pro školné.

Tomáš Vlček: Vzdělávání pro konkurenceschopnost - byznys jako řemen

· 9 komentářů

Hledáme-li odpověď na otázku, proč se naše země tak hrozivě propadla v mezinárodních srovnávacích testech kvality vzdělávání, je odpověď, respektive jedna z příčin nasnadě.

Martin Rychlík: EU zaplatí 600 milionů korun – i za definici knedlíkáře

· 7 komentářů

Hospodářská komora ČR připravila pro ministerstvo školství projekt Národní soustava kvalifikací, která budí dojem značného předražení.

1. 9.: Pracovní setkání učitelů českého jazyka bude v Olomouci

· 0 komentářů

Učitelé českého jazyka by se měli sejít na začátku nového školního roku v Olomouci a prodiskutovat zkušenosti z maturitních písemek a potřebu založení profesní organizace. Zveřejňujeme text pozvánky, původní formulář včetně návratky, kterou je třeba zaslat organizátorům, si můžete stáhnout.

Přečtěte si: Hospodářská komora sobě. Za 600 milionů z EU

pátek 24. srpna 2012 · 8 komentářů

Představte si, že hrobníkovi, který léta kope hroby lidově řečeno "bez papíru", zkrachuje zaměstnavatel. On - třeba jako vyučený pekař - však chce i potom pokračovat v práci, kterou doposud dělal. Nyní má díky Národnímu ústavu odborného vzdělávání (dnes NÚV) šanci získat certifikát, který by mu měl otevřít dveře u dalších případných zaměstnavatelů v tuzemsku a v budoucnosti i v zahraničí.

Přečtěte si: Poznámka ke vzdělanosti

· 0 komentářů

Dovolte mi krátkou reakci na článek pana Novotného o důležitosti vzdělávání a učitelů pro společnost. Naprosto souhlasím s tím, že vzdělání je zásadní věc, zejména v době tak překotných civilizačních změn, jako je ta naše. Nicméně představa, že masy lidí a vlastně i masy učitelů budou nějak výrazně vzdělané, je asi iluzí. Vzdělaní by měli být především ti, kdo učí na vysokých školách, kdo představují opravdové akademické elity. Ti potom mohou přenášet své vzdělání na další lidi, fascinovat nadané studenty, přimět je k tomu, aby se vzdělávali sami (jako nedávno zesnulý sociolog Petrusek).

Vyhlášky ke školskému zákonu

· 11 komentářů

Dne 23. července 2012 byla ve Sbírce zákonů vyhlášena novela vyhlášky č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky.

Jindřiška Maršová: Dobeš zaťal sekeru do školství, Drábek dorazí mateřské školy

čtvrtek 23. srpna 2012 · 17 komentářů

Systém mateřských škol byl již trnem v oku současnému předsedovi vlády Nečasovi v roce 2008. Jenom shodou náhod, že padla vláda, se tento systém dále rozkládající školství, tentokrát předškolní, nepodařilo realizovat. A tak se přičinlivý ministr Drábek po rozvratu úřadů práce vrhl na devastaci předškolního vzdělávání, systému, který přes obrovské potíže připravuje naše děti na školní docházku.

Příručka pro babičku a dědečka - Hry, aktivity, říkanky a tipy na zábavné trávení času s vnoučaty

· 0 komentářů


Hlídání vnoučat může být činnost hravá, poučná a zábavná pro všechny!

V této knize naleznete inspiraci pro desítky aktivit prováděných společně s vnoučaty. Kempování v obýváku, zahradní olympiáda, výroba rodinných novin, společná příprava ovocného koláče, honba za čtyřlístky, zažehlování korálků, zábavné výlety, říkanky?… Nechybí ani instrukce k péči o velmi malé děti, s ohledem na to, co se za posledních 30 let v této oblasti změnilo.

Přečtěte si: Za charakter dnešní společnosti mohou učitelé

· 13 komentářů

Blíží se nový školní rok a učitelé, přeživší požadavky a důsledky různých RVP, ŠVP, nudných školení, zpackaných státních experimentů a různých plošných testování, s obavami hledí do budoucnosti. Mají strach o živobytí. Strach z osekaných výplat či propouštění. Strach z výsledků různých testů a jejich dopadů na budoucnost jejich školy. Strach z arogantních inspektorů, rozčilených ředitelů, rodičů a drzých dětí. Ví se, že strach není nejlepší rádce či motivátor. Strach vyčerpává, ubíjí a posléze vyvolává apatii.

Maturitní zpravodaj č. 12: Vše podstatné k podzimnímu zkouškovému období

· 0 komentářů

CERMAT vydává dvanácté číslo Maturitního zpravodaje, které je zaměřeno převážně na podzimní termín maturitní zkoušky 2012.

ČSSD má vážné výhrady k vládou schválenému záměru předškolního vzdělávání, má systémovější řešení!

středa 22. srpna 2012 · 6 komentářů

ČSSD má zásadní výhrady k návrhu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka ohledně předškolního vzdělávání, který dnes schválila Nečasova vláda. Drábkův návrh počítá se zjednodušením předškolní péče o děti, kdy se místo školek mají zřizovat tzv. dětské skupiny. Před rokem, kdy pan ministr s tímto nápadem přišel, jsem varoval před důsledky, které toto opatření může mít. Omezovat předškolní péči o děti jen na "hlídání" a rezignovat na vzdělávací hledisko předškolní péče není nejšťastnější, spíše naopak.

Informatika pro první stupeň základních škol

· 1 komentářů

První česká učebnice informatiky pro 1. stupeň základních škol

Bohatě ilustrovaná učebnice z pera zkušeného pedagoga je určena především žákům 4. a 5. ročníku základních škol, úvodní kapitoly zvládnou i děti mladší. Mladí čtenáři se prostřednictvím desítek zábavných úkolů, interaktivních hříček a poutavého výkladu naučí:

  • ovládat počítač a jeho nejčastěji používané periferie,
  • efektivně vytvářet a upravovat digitální obrázky,
  • pracovat s digitálními údaji a upravovat text,
  • vyhledávat a zpracovávat informace,
  • rozumět principům programování i tomu, jak počítače pracují,
  • vyvarovat se rizik, která práce s počítačem přináší,
  • využívat výpočetní techniku při učení a práci.

Spotlight zpráva: Česká republika

úterý 21. srpna 2012 · 0 komentářů

Dnes ČŠI předložila odborné veřejnosti a dalším zájemcům český překlad zprávy OECD zaměřené na Českou republiku, která vychází ze zprávy OECD - Rovnost a kvalita ve vzdělávání: Podpora znevýhodněných žáků a škol.

Ondřej Hausenblas: Dilemata, která nás čekají se státní maturitou – Díl 2.

· 8 komentářů

2. dilema: Chceme nápravu stavu středních škol co nejdříve, ale zároveň potřebujeme rozvoj s dlouhodobou perspektivou.

Jak jednat s různými typy lidí - Příručka pro manažery i pro běžný život

· 1 komentářů

Víte, jak na jednotlivé typy lidí?

V každé kapitole naleznete mnoho příkladů ze života, za nimi řešení, jak s daným charakterem jednat. Objevíte i testy, jejichž prostřednictvím zjistíte, jak jste na tom vy.

Přiložené DVD obsahuje video i fotografické ukázky různého chování. Projde s vámi jednotlivé charaktery i typické situace tak, abyste se v nich naučili bezpečně orientovat. Rychle rozpoznat, o jakou povahu se jedná, a obratem zvolit vhodnou vyjednávací taktiku. Dokážete tak svůj protějšek úspěšně přesvědčit!

E-kniha pro vás: Děti v ringu dnešního světa

· 0 komentářů

V rámci klíčové aktivity Výzkumy vyšla publikace „Děti v ringu dnešního světa“, která shrnuje výsledky unikátního výzkumu „Hodnotové orientace dětí a mládeže ve věku 6 až 15 let“.

Víme, jaké hodnoty dnešní děti vyznávají?

· 1 komentářů

Napadlo vás někdy, jak vypadá dnešní svět očima dvanáctiletého kluka nebo desetiletého děvčete? Co si o něm myslí patnáctiletá slečna nebo stejně starý chlapec? Co v něm pokládají za důležité? Jak prožívají svou situaci ve škole, v rodině, mezi kamarády? Na čem jim skutečně záleží – a proč? Odpovědi na tyto otázky přinesl unikátní výzkum „Hodnotové orientace dětí ve věku 6 až 15 let“.

Martin Rychlík: Náměstek Hruda jako „brněnská tlačenka“? Ale kdeže! Fialova dobrá volba.

pondělí 20. srpna 2012 · 9 komentářů

V kuloárech už zaznívají komentáře, že nový náměstek pro vysoké školy a výzkum je z brněnské kliky. Není to tak úplně pravda.

Marcel Chládek: Nepřijatelné - místo koncepce přichází ministr Fiala s personálním zemětřesením, slibovaná stabilizace úřadu se nekoná!

· 8 komentářů

ČSSD je znepokojena z personálního zemětřesení, které na ministerstvu školství spustil ministr Petr Fiala. Poté, co ministr udělil stopku čtyřem vrchním ředitelům a deseti ředitelům odboru, začíná čistka i ve vyšších patrech – odejít mají dva vrcholní představitelé MŠMT, náměstci Wilhelm a Němec.

Do vedení ministerstva nastupují noví náměstci

· 10 komentářů

Na MŠMT proběhly některé organizační změny, o kterých jsme už dříve informovali. Jejich cílem bylo zjednodušit a zefektivnit strukturu ministerstva, zkvalitnit rozhodovací procesy a integrovat útvary zabývající se podobnou činností. K dalším změnám nyní dochází na pozicích náměstků.

Hodný holky nikdy nedostanou přidáno - Hodný holky nikdy nedostanou přidáno

· 1 komentářů

Jednoduchý a rychlý návod k tomu, aby vás ostatní vnímali jako silnou a odvážnou ženu – takovou, jaká ve skutečnosti jste.

Máte pocit, že váš potenciál není plně využitý, že vás přehlížejí při povyšování, že se vám nedostává odpovídajícího respektu od vedení a kolegů? Že snad nikdy nedostanete přidáno? Přestaňte se chovat jako malá holka a zbavte se nevhodných návyků. Tato kniha je o chybách, které ženy často v práci dělají. Je plná rad, jak vzít kariéru pevně do svých rukou a být asertivnější, zodpovědnější, odvážnější a dospělejší.

Martin Rychlík: Ministr Fiala mění hned dva náměstky. Na školství skončili Wilhelm a Němec.

· 8 komentářů

Novými náměstky ministra školství pro vysoké školy a pro regionální školství budou manažer Tomáš Hruda a Jindřich Fryč.

Novinky školního roku 2012/2013

· 2 komentářů

Od 1. září začíná platit novela vyhlášky č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky. Do prvních tříd nastoupí 104,5 tisíc nových žáků.

Soutěž DOMINO 2012 v plném proudu - Kvalitní digitální učební materiály by neměly zůstat bez povšimnutí

· 0 komentářů

Druhý ročník celostátní soutěže digitálních výukových objektů, kterou vyhlásil Národní institut pro další vzdělávání ve spolupráci s MŠMT, školami a partnery, je již v plném proudu.

Petr Sál: Návrh a realizování projektu propojení výtvarné výchovy a informatiky na základní škole

· 0 komentářů

Zpráva o mezipředmětovém projektu, který realizovali dva studenti PedF během své praxe na jedné malé ZŠ.

12. 9.: Pozvánka na společné setkání k revizi Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání

neděle 19. srpna 2012 · 5 komentářů

Dne 12. září 2012 od 9 do 15 hodin se v budově MŠMT uskuteční setkání učitelek, vedoucích učitelek, ředitelek, zástupců poradního sboru MŠMT pro předškolní vzdělávání, České školní inspekce, zřizovatelů škol, středních pedagogických, vyšších odborných škol, vysokých škol a dalších odborníků z ČR. Cílem setkání bude seznámit širokou veřejnost s návrhem zamýšlených změn v RVP PV. Následně bude dokument ověřován v praxi škol.

Vzdělávací programy pro praxi v neziskovkách

sobota 18. srpna 2012 · 0 komentářů

Klíčová aktivita Uznávání neformálního vzdělávání projektu Klíče pro život vydala již pátou publikaci v řadě, tentokrát na téma vzdělávací programy pro neziskovky – „Sada vzdělávacích programů a příkladů dobré praxe“.

E-kniha pro vás: Dobrá škola 21. století. Sborník k setkání zástupců škol, NNO a odborníků v oblasti vzdělávání

· 0 komentářů

Po deseti letech existence Variant, kdy byla realizována celá řada projektů zaměřených na podporu současných i budoucích učitelů, dalších pracovníků v oblasti vzdělávání či celých škol, jsme si položili otázku, jakou školu bychom si představovali jako ideální.

Přečtěte si: Skončí na školství náměstci-nestraníci? Židle se kývou

· 25 komentářů

Reorganizace ministerstva školství se zřejmě nevyhne ani nejvyššímu vedení úřadu, skončit by měl jeden z náměstků. Píše to ve svém pátečním vydání deník Insider.

Varianty.cz: Nabídka podzimních e-learningových kurzů globálního rozvojového vzdělávání

· 2 komentářů

Přihlaste se do e-learningového kurzu globálního rozvojového vzdělávání. Kurz má dvě specializace, z nichž si můžete vybrat: Šance pro rozvoj aneb rozvojová spolupráce a humanitární pomoc a Být a nebýt bit aneb lidská práva. Kurz je určen učitelkám a učitelům základních a středních škol z celé ČR.

Dominik Dvořák: Pojďme rušit školy

pátek 17. srpna 2012 · 38 komentářů

Před prázdninami jsem tady čtenáře lákal na výlet do Sudet. Pak jsem se tam sám vydal. Od té doby myslím na to, že je nutno začít se co nejdřív vážně bavit o rušení škol. Je totiž třeba rušit školy tak, aby se některé mohly zachránit.

Přečtěte si: Asociace ředitelů gymnázií podá ústavní stížnost na způsob obsazování míst ředitelů škol

· 13 komentářů

Mnozí ředitelé škol, kteří o svoje pozice přišli při konkurzech v minulých měsících, si stěžují, že jsou oběťmi politických manipulací. Kraje a obce pořádaly konkurzy na základě nového školského zákona, i když ministerstvo školství tvrdí, že samosprávy výběrová řízení vypisovat nemusely.

Přečtěte si: Studentka uspěla s žalobou kvůli státní maturitě

· 25 komentářů

První úspěšnou žalobu na státní maturitu má na svědomí studentka z jižní Moravy, která se ohradila proti hodnocení jejího výsledku maturitní zkoušky z češtiny. Obrátila se nejprve na krajský úřad, ten ale její stížnost odbyl. Proto podala žalobu ke krajskému soudu a ten její žalobě vyhověl. Stížností se tak bude muset znovu zabývat krajský odbor školství.

Přečtěte si: Odvolaní ředitelé škol si stěžují, že konkurzy mnohdy vyhráli známí politiků

· 3 komentářů

Ministerstvo školství strhlo lavinu. Poté, co začala platit novela školského zákona, kraje a obce uspořádaly stovky konkurzů na místa ředitelů škol. Ti odvolaní si teď stěžují, že výběrová řízení byla někde politicky ovlivněná.

1000 SLOVÍČEK - Ilustrované slovníky

· 0 komentářů

S ilustrovaným slovníkem si slovíčka zapamatujete mnohem snadněji!

Jak děti nejrychleji naučit cizím jazykům? No přece pomocí veselých obrázků! Zapamatují si je rychleji a vštípí se jim i mnohem hlouběji do paměti. Nyní v 11 různých jazycích!

Ilustrace ve slovnících znázorňují běžné životní situace, které lidé denně prožívají, obsahují postavy a věci, se kterými se denně setkávají. Ať jde o domácnost, město, školu, přírodu, zábavu, cestování, sport atd. Obrázky jsou jasně popsány, za slovíčky následuje výslovnost a český význam, každý tematický celek je doplněn typickými frázemi.

Přečtěte si: Gajdůšková je rozčílená na MŠMT kvůli povinným nepovinným konkurzům!

· 2 komentářů

Vládní návrh stanovil povinné konkurzy na ředitele škol po šesti letech, ať už ředitel zastává svoji práci dobře či nikoli. Senátorka ČSSD Alena Gajdůšková tento návrh hodnotí a dodává, že povinné konkurzy nejsou, neboť i z jejího podnětu změnil Senát konkurz po šesti letech z povinnosti na možnost.

Krimi francouzština: C´est la vie

· 0 komentářů

Učte se francouzsky čtením napínavých povídek!

Kde leží hranice mezi fikcí a realitou? Co může člověk ukrývat pod maskou? A proč máme strach z neznámého?

Napínavá cvičebnice pro všechny, kteří si chtějí osvěžit, prohloubit a rozšířit své znalosti francouzštiny. Pomocí čtyř různorodých učebních povídek budete trénovat své jazykové znalosti hravě a efektivně. Přiložené CD vám pomůže s porozuměním poslechu.

Dvojjazyčná kniha: Jane Eyre

čtvrtek 16. srpna 2012 · 0 komentářů

Učte se angličtinu četbou klasického díla!

Román Jane Eyre, který patří ke klasickým dílům anglické literatury, je do značné míry autobiografický. Objevují se v něm zkušenosti autorky z neveselého dětství i popis postavení ženy v tehdejší Anglii.

Poprvé román vyšel v roce 1847, Charlotte Bronteová ho vydala pod pseudonymem, aby se vyhnula předsudkům, které v té době ženské autorky vyvolávaly.

Lenka Matoušková: A co děti, s kým si mají hrát?

· 3 komentářů

Střídavá péče o dítě po rozvodu vypadá jako ideální kompromis, jenomže dítě pak pendluje mezi dvěma domovy - a kde je tedy vlastně doma?

Krimi němčina: Vražda pod lipami

· 0 komentářů

Učte se německy čtením detektivního příběhu!

Napínavá cvičebnice pro všechny, kteří si chtějí osvěžit, prohloubit a rozšířit své znalosti němčiny. Komisař Otto pracuje v Berlíně na čtyřech záhadných kriminálních případech. Hon za zločinci ho zavede do nejrůznějších koutů tohoto velkoměsta.

Cílené procvičování německé gramatiky a slovní zásoby pomocí:

  • krátkých cvičení v průběhu četby
  • napínavých detektivek
  • závěrečného testu k přezkoušení učebních výsledků
  • rozsáhlého slovníku

CERMAT: Tisková zpráva k počtu žádostí o přezkum výsledku či průběhu společné části maturitní zkoušky konané v jarním zkušebním období 2012

· 1 komentářů

Počet žádostí o přezkoumání výsledku či průběhu maturitní zkoušky konané v jarním zkušebním období 2012 dosáhl celkového počtu 8148. Žádosti se týkaly celkem 8741 dílčích zkoušek. Největší část z nich, celkem 5185 případů, se týká výsledků hodnocení písemných prací z českého jazyka v základní úrovni obtížnosti, což je zároveň 85 % všech žádostí o přezkum písemných prací. 1770 případů se vztahuje k didaktickému testu z matematiky rovněž v základní úrovni, což činí zhruba 67 % mezi žádostmi o přezkum didaktického testu.

Sdělení ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se určuje časový rozvrh konání didaktických testů a písemných prací společné části maturitní zkoušky (jednotné zkušební schéma) v podzimním zkušebním období roku 2012

· 0 komentářů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v souladu s § 2 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „vyhláška“), určuje časový rozvrh konání didaktických testů a písemných prací společné části maturitní zkoušky (jednotné zkušební schéma) pro podzimní zkušební období roku 2012.

Přečtěte si: Reorganizace MŠMT? Změny připomínají spíše čistku

středa 15. srpna 2012 · 7 komentářů

Slouží organizační změny na ministerstvu školství opravdu pouze k redukci byrokracie, nebo jsou kreativně provedenou personální čistkou?

Věstník MŠMT vydaný v roce 2012, sešit číslo 08

· 0 komentářů

Část oznamovací:

  • Vyhlášení soutěží a přehlídek ve školním roce 2012/2013 (č.j. MSMT-21 243/2012-51)
  • Vyhlášení pokusného ověřování organizace a průběhu modelu vzdělávání umožňujícího dosažení středního vzdělání s výučním listem a středního vzdělání s maturitní zkouškou podle vybraných rámcových vzdělávacích programů oborů středního vzdělání kategorie stupně dosaženého vzdělání L a H ve vybraných středních školách (č.j. MSMT-18477/2012-23 ze dne 4. 6. 2012)
  • Informace o udělení schvalovacích doložek

Pes senior

· 0 komentářů

Vše co potřebujete vědět o psím stáří!

Díky pokroku, jaký zaznamenalo veterinární lékařství, žijí dnes naši psi déle než kdy dřív. Obáváte se, zda je váš starý pes v dobré pohodě, a proto si kladete spoustu otázek: „Mám mu změnit stravu?“, „Co dělat, když ohluchne?“, „Hárá ještě stará fena?“, „Co dělat, když neposlouchá příkazy?“… Claude Mullerová, veterinářka specializující se na veterinární geriatrii, zde odpovídá na nejčastější dotazy, které dostává během svých konzultací na Vysoké škole veterinární v Alfortu. Zdraví, chování, strava, hygiena, rozmnožování…

CERMAT: Jak uspět u maturitní písemné práce z českého jazyka

· 23 komentářů

Zhruba za tři týdny zasedne více než 12 500 maturantů k testovým sešitům s cílem uspět u dílčí zkoušky písemná práce z českého jazyka a literatury v základní nebo vyšší úrovni.

Přečtěte si: Český rozhlas připravil nový program pro děti. Startuje od začátku školního roku

· 0 komentářů

Moderní děti s moderními přístroji budou mít hned po prázdninách možnost naladit speciální program Českého rozhlasu. Závěrečné práce nad novou podobou vysílání pro děti a mládež právě vrcholí.

E-kniha pro vás: Jak žáci základních a středních škol vybírají svou další vzdělávací nebo pracovní kariéru

· 1 komentářů

Publikace shrnuje nejdůležitější aspekty kariérového rozhodování náctiletých, zjištěné dotazníkovým šetřením provedeným na jaře 2011 u 1 655 žáků základních a 935 žáků středních škol, a to v Praze, Plzeňském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Zpíváme a tvoříme s malými

· 0 komentářů

Nalaďte se s dětmi na stejnou notu!

V knize Zpíváme a tvoříme s malými autorky oslovují nejmladší zpěváčky. Tento – v pořadí již třetí – zpěvník provázený hrami je určen pro děti od 5 do 9 let, tedy pro předškoláky a žáčky na 1. stupni základní školy. Je citlivě sestaven tak, aby děti vedl ke spontánnímu zpěvu skrze vtipný text a podmanivé melodie písní. Děti jsou srozumitelným jazykem podněcovány jak k obrazným představám a vlastním slovním vyjádřením, tak ke kresbě i k tanci. Průvodní text vybízí též ke hře s tóny a k vymýšlení vlastních jednoduchých melodií. Tvořivou hrou se tak děti učí porozumět hudebním zákonitostem otvírajícím cestu k hodnotnějšímu vnímání a prožívání hudby v budoucnu.

Žáci základních a středních škol si vybírají svou další vzdělávací nebo pracovní kariéru zodpovědně

· 1 komentářů

O své vzdělávací a profesní dráze si žáci základních a středních škol rozhodují převážně sami, v úvahu berou také rady rodičů a přátel. Důležité je pro ně studovat obor, který je baví a pomůže jim k dobrému pracovnímu uplatnění. Vyplývá to z publikace Národního ústavu pro vzdělávání. „Jak žáci základních a středních škol vybírají svou další vzdělávací nebo pracovní kariéru“, která vznikla v rámci projektu VIP 2 – KP, na nějž přispívá Evropský sociální fond.

MŠMT: Pastelkovné bylo zrušeno za minulého vedení úřadu

úterý 14. srpna 2012 · 10 komentářů

Dementujeme informace některých médií, že tzv. pastelkovné zrušil ministr Petr Fiala. Tento příspěvek na školní vybavení pro žáky 1. ročníků základního vzdělávání byl zrušen již za předchozího vedení úřadu v rámci projednávání rozpočtu na rok 2012.

Chlap - návod k použití

· 2 komentářů

Najděte optimální způsob, jak vycházet se svým partnerem!

Výměna pokaženého automobilu za nový je relativně jednoduchá záležitost. Bohužel, výměna muže je naopak věc velmi těžká (a to vy velice dobře víte). Abyste mohla být tohoto nepříjemného zážitku ušetřena, připravili pro vás autoři tuto instruktážní knihu pro používání nejčastěji se vyskytujících mužských typů:

  • Pedantikus Nervus
  • Empatikus Přísavkus
  • Hogofogus Bestus
  • Dramatikus Hysterikus
  • Encyklopedikus Mudrlantus
  • Skeptikus Strachus
  • Koketus Energetikus
  • Generalissimus Kontrolus
  • Bambulus Lenochus

Kam za technickými památkami: Čechy

· 0 komentářů

S tímto průvodcem vám neunikne žádná technická zajímavost!

Zajímá vás technika, ať už historická či současná? Rádi byste podnikli zajímavý výlet, ale nevíte kam? Tato kniha vám nabídne spoustu odpovědí!

Muzea, mlýny vodní i větrné, doly, elektrárny, mosty, železniční tratě, technika vojenská i letecká, přehrady a vodní díla, řada drobných zajímavostí… To je jen malá ochutnávka z pestré nabídky výletních cílů, jež jsou seřazeny podle geografických oblastí Čech.

Přečtěte si: Hořký úděl britských Cermatů

· 2 komentářů

Ofqual, britský státní regulátor zkoušek GCSE a A-levels – což jsou něco jako české plošné zkoušky v 9. třídě a maturita - rozvířil vody britské veřejnosti tím, že befelem nařídil hodnotitelům přitvrdit, píše Anthony Tun.

Ondřej Hausenblas: Co všecko nám schází k testování?

· 0 komentářů

Už dlouho se snažím pojmenovávat důvody toho, že u nás se nemá plošně testovat. A dlouho tvrdím – na základě toho, jak státní testy vypadají, jak se s nimi zachází a jak se o nich diskutuje -, že jedním z velkých důvodů je to, že doposud nejsme profesně připravení ani na to, abychom vůbec rozhodovali o tom, zda testovat nebo ne. Naštěstí znám dost kolegů, kteří mají zkušenost s tvorbou, s hodnocením i s yužitím testů, a mám zkušenost, že ti, kdo plošné testování odmítají, mívají své důvody promyšleny dost dalece, do pater, kam mnozí příznivci testování nevystoupali. Je moc dobré, když někdo z příznivců testování začne brát v úvahu to, že masivní a shora vnucené testování u nás neumíme vytvořit a provést. Ještě lepší je, když si uvědomí, že na to nejsme jako profesní komunita připraveni ani ve svých postojích.

Přečtěte si: Špatné nejsou maturity, ale znalosti, říká češtinář

pondělí 13. srpna 2012 · 39 komentářů

V tažení státních maturit zatroubil nový ministr školství Petr Fiala na ústup z dobytých, avšak nejistých pozic. V médiích i "všelidových" diskusích převládá kritický názor na státní maturity: je to paskvil, chudáci studenti, no a tihle centrální hodnotitelé slohovek a nedostatečné ze slohových zkoušek, tak to už je vůbec vrchol.

KAIZEN - Cesta ke štíhlé a flexibilní firmě

· 0 komentářů

Buďte konkurenceschopní!

Podíváme-li se na globální světové trendy a změny, je zřejmé, že s přesunem výroby do Číny a jihovýchodní se polštář naší levné pracovní síly vzhledem k vyspělým zemím pomalu vyčerpává. Vzdělanost, kreativita, zručnost odborníků, manažerů, vědců, zaměstnanců není již naší výhodou, ale nutnou podmínkou jak zabránit poklesu konkurenceschopnosti.

Práce jako droga - Příručka pro workoholiky a jejich blízké

· 0 komentářů

„Workoholismus začíná jako pracovitost a končí jako choroba.“
  • Na svoji práci myslíte, ať děláte, co děláte – prostě stále?
  • Nejen, že na ni myslíte, ale také o ní bez přestání mluvíte?
  • Ovlivňuje vaše pracovní vytížení záporně vaše vztahy s okolím?
  • Na nic jiného než na práci nemáte čas?
  • Nesnášíte dovolené?
  • O víkendu se nudíte?
  • Když zrovna nepracujete, cítíte se bídně?
Pokud jste alespoň na jednu z těchto otázek odpověděli kladně, je kniha Práce jako droga určená právě pro vás.

Radek Sárközi: Státní maturity – čím dál více otazníků

· 4 komentářů

Autor rekapituluje otázky, které ho napadají při sledování debaty okolo státních maturit. Zabývá se především tím, co by mělo být jejich cílem a jakou by měly mít podobu, aby tento mimořádně nákladný projekt měl pro vzdělávání pozitivní efekt.

Markéta Slachová, Veronika Stojanovová: Jak jsme animovali na ZUŠ Čakovice

· 0 komentářů

Popis výukové aktivity v podobě výroby počítačové animace uskutečněné studentkami UK PedF v rámci pedagogické praxe na ZUŠ.

ROCKCAMP: Česko má svůj „první“ dětský rockový letní tábor

sobota 11. srpna 2012 · 0 komentářů

ROCKCAMP je u nás jediným projektem svého druhu. Na rockovém táboře „vyučují“ české i zahraniční rockové legendy: například Klauda Kryšpín, Honza Kirk Běhounek, Vilém Čok, Blaze Bayley nebo Fred Zahl. Speciálním hostem bude Peter Freestone, dlouholetý osobní asistent Fredieho Mercuryho. Pětina účastníků loňského ROCKCAMPu se dostala na pražskou konzervatoř. Tábor vyvrcholí závěrečným koncertem.

Martin Rychlík: Na ministerstvu školství houstne vzduch. Přišla i protikorupční policie.

pátek 10. srpna 2012 · 14 komentářů

Trestní oznámení, dle auditu ztracených 35 milionů a obvinění ze zmanipulované zakázky na MŠMT. Kdo rozklíčuje tamní toky a dění?

Martin Rychlík: Stane se ministerstvo školství konečně stabilním úřadem?

· 11 komentářů

Personální peklo z dob úřadování Josefa Dobeše skončilo. Na vypsané posty na MŠMT nesmí proklouznout nikdo mimo řádná výběrová řízení.

Praha 7 jako první zavádí školní uniformy

· 47 komentářů

Letošní prvňáčci ZŠ Fr. Plamínkové v Praze 7 půjdou jako první do školy zřízené obcí v povinných školních uniformách. Podle mluvčího MČ Praha 7 mají uniformy odstranit sociální rozdíly žáků a zmírnit možnosti výskytu šikany. Uniformy zaplatí ze svého rozpočtu radnice. Předsedové dvou místních politických stran jsou spíše zdrženliví až skeptičtí, většina občanů toto rozhodnutí odmítá.

Přečtěte si: Policie obvinila tři lidi za manipulaci zakázky na ministerstvu školství

· 2 komentářů

Protikorupční policisté viní tři lidi z toho, že chtěli zmanipulovat dvacetimilionovou zakázku na ministerstvu školství. Trojice měla vytvořit systém, jak znovu zajistit vítězství dodavateli, který už předtím pro ministerstvo pracoval. Policisté přitom na vše přišli jen náhodou, když se zajímali o další aktivity jednoho z obviněných.

Kam bez bariér - Plzeňsko

· 0 komentářů

Užijte si cestování bez bariér v Plzeňském kraji!

Nevíte kam vyrazit na rodinný výlet? Anebo chce te cestovat, máte však obavy kvůli svému hendikepu? Poradíme vám!

Jedinečný cestovní průvodce Kam bez bariér je určen nejen zdravotně postiženým, ale také seniorům či rodičům cestujícím s malými dětmi a vlastně všem zájemcům o turistiku a poznávání. Kniha vás provede turistickými cíli a volnočasovými aktivitami v okolí západočeské metropole Plzně, přičemž u každé z uváděných lokalit nechybí informace o architektonických a přírodních bariérách, dopravní dostupnosti,možnostech občerstvení a ubytování včetně dostupného zázemí pro osoby s omezenou schopností pohybu.

ČŠI: Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání na školní rok 2012/2013

· 0 komentářů

Česká školní inspekce zveřejňuje pro potřebu škol a školských zařízení aktuální kritéria hodnocení platná pro školní rok 2012/2013. Kritéria schválilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 6. srpna 2012.

Tematická zpráva ČŠI: Postup transformace bývalých zvláštních škol ve školním roce 2011/2012

· 4 komentářů

Tematická zpráva podává informaci o dalším postupu transformace bývalých zvláštních škol, které se v souladu s § 185 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů staly od 1. ledna 2005 základními školami, základními školami praktickými a základními školami speciálními.

Vítězové vzdělávací soutěže CEMACH jsou v Izraeli

· 1 komentářů

Vítězové vzdělávací soutěže CEMACH jsou v tuto chvíli na týdenním poznávacím zájezdu v Izraeli. Po jejích krásách doprovází studenty zkušený český pedagog z Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích, průvodkyně Dalia Weber a další ministerstvem najatí průvodci.

Mladí fyzikové přivezli pět medailí z Mezinárodní fyzikální olympiády

čtvrtek 9. srpna 2012 · 2 komentářů

Ve dnech 15. až 24. července 2012 proběhla v Estonsku v pořadí již 43. Mezinárodní fyzikální olympiáda. Československo, společně s Polskem a Maďarskem, bylo v roce 1967 spoluzakladatelem této, dnes již prestižní mezinárodní předmětové soutěže.

Orientace v prostoru a v čase pro děti od 5 do 7 let - Kdy to bylo, kde se stalo, medvídě již nebloudilo

· 0 komentářů

Snadná orientace v prostoru a čase s medvídětem a jeho kamarády!

Publikace je určena předškolním dětem k rozvoji časové orientace a prevenci potíží ve čtení, psaní, matematice a obtíží v získávání studijních dovedností plynoucích z nedostatečně rozvinuté časové orientace, vnímání posloupnosti a následnosti dějů, organizace činností. Každá strana obsahuje motivační příběh pro děti a dále instrukce pro dospělé s uvedením cíle činnosti.

Počet žáků v praktických školách klesá

středa 8. srpna 2012 · 11 komentářů

Zpráva České školní inspekce konstatuje, že počet žáků zařazených v programech upravujících vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením se od školního roku 2009/2010 snížil. Jedná se o pokrok v implementaci legislativy České republiky zaručující rovný přístup a podmínky ve vzdělávání.

Američtí stipendisté pomohou školám s výukou angličtiny

· 1 komentářů

Deset amerických absolventů vysokých škol a kvalifikovaná americká učitelka budou po celý příští školní rok na vybraných českých školách pomáhat s výukou angličtiny. Pobyt v České republice jim umožnila stipendia česko-amerického vládního programu výměn ve vzdělávání, který spravuje Fulbrightova komise.

Tomáš Houška: Finské tajemství chytrých dětí

· 40 komentářů

Tento článek je malou reakcí na článek Anthony Tuna v Britských listech. Ani ne tak proto, že bych s ním nesouhlasil, ale spíše jsem si až příliš živě představil, jak snadno mohou být některé body dezinterpretovány. Navíc jsme si z Finska a jeho úspěchů pomalu a jistě vybudovali mýtus, který ne vždy musí zcela odpovídat realitě. Finský vzdělávací systém je velmi kvalitní a funkční. Opírá se mj. o národní povahu a historickou zkušenost Finů. Logicky. Není tedy snadno přenositelný. Není ale ideální a bojuje se svými problémy - například obrovským a nevyřešeným problémem v celé Skandinávii se v posledních letech stala masívní imigrace obtížně integrovatelných cizinců, kteří vytvářejí uzavřené komunity. V některých místech tvoří děti imigrantů (které nemluví finsky) kolem 20 % žáků ve třídě. A v přímém přenosu vidíme pád finského zázraku - Nokie, který se také podepisuje na ekonomice - a samozřejmě i podmínkách vzdělávání. To by nás mělo držet v racionální ostražitosti. Poučme se ze všeho, co je chytré a můžeme to přenést k nám, ale nesnažme se v tom vidět jakýsi dokonalý Ráj. (Mimochodem, až se ještě trochu prohloubí ekonomická recese a postihne náš automobilový průmysl, na který se naše ekonomiky tak spoléhá, budeme na tom ještě hůře než Finové s kolabující Nokií.)

Výchova v období vzdoru

· 0 komentářů

Naučte se umění dát dítěti vše, co potřebuje, ale ne všechno, co chce.

Nebojte se období vzdoru svého potomka! Vychovávejte své dítě i v tomto náročném období klidně a láskyplně. Naučte se chápat jeho vnímání světa, sebe i vás. Dejte mu vše, co potřebuje, ale ne všechno, co chce.

Přečtěte si: Slovo do pranice!

úterý 7. srpna 2012 · 13 komentářů

A je to tady! "Česko bude muset řešit negramotnost, 50 tisíc lidí nemá ani základní školu." A nemylme se, nejsou to jen Romové a těžší dyslektici. Jsou to všichni ti, kdo se ve škole pořádně číst nenaučí a mimo školu nečtou vůbec. Takže zapomenou i to málo, co se naučili. "Každý pátý patnáctiletý Evropan, stejně jako řada dospělých, postrádá základní úroveň čtení, psaní a orientace v textu. V České republice tato úroveň v roce 2009 dosáhla dokonce alarmujících 23 % žáků 9. tříd."

Martin Rychlík: KREDO: Zkratka pro potenciální vysokoškolský průšvih za 1,5 miliardy?

· 15 komentářů

Jak dodat vysokým školám peníze, jež nutně potřebují, když domácí veřejné rozpočty vysychají? Třeba z fondů Evropské unie. I proto loni vznikl na ministerstvu školství, ještě za působení ministra Josefa Dobeše (VV), Individuální projekt národní (IPn) s krycím názvem KREDO – zkratka znamená podporu kvalitě, relevanci, efektivnosti, diverzifikaci a otevřenosti vysokých škol (VŠ).

Netterův anatomický atlas člověka

· 0 komentářů

Světový bestseller - pro svou dokonalou názornost a srozumitelnost ideální pro studium anatomie.

Netterův anatomický atlas člověka je světově uznávaným vrcholem anatomické vědecké ilustrace a  stal se nejprodávanějším anatomickým atlasem, který byl přeložen již do 16 jazyků. Toto vydání je překladem 4. vydání v angličtině.

Dominik Dvořák: Jak jsem zaváhal ve víře v užitečnost testování

· 12 komentářů

Jakmile se v jakémkoli textu přiznám ke své víře v užitečnost testování, povzbudím tím ochotu čtenářů reagovat na příspěvek, i když zároveň reakce obvykle vůbec nesouvisí s tématem článku, ale právě jen s testováním. Většina čtenářů ovšem s mou vírou v testování polemizuje. Musím se přiznat, že jsem v poslední době trochu zaváhal a řekl jsem si, že bych o prázdninách měl k testování něco dostudovat.

Autodesk Inventor: Tvorba digitálních prototypů

pondělí 6. srpna 2012 · 0 komentářů

Nové verze Autodesk Inventoru přinášejí zásadní změny myšlení a metodiky technického navrhování. Klasický postup „představ si těleso a pak vytvoř výkres“ je nahrazen technologií, která řeší tuto předvýrobní fázi pomocí virtuálního prototypu. Model se stává nejen zdrojem informací pro odvození výkresové dokumentace, ale i podkladem pro jeho další konstrukční, analytické a technologické zpracování.

Učebnice zkušených autorů a pedagogů je určena všem, kteří hledají metodicky zpracovaný návod, jak začít s integrací tvorby digitálních prototypů ve výuce, školeních a v praxi. Výklad je postaven na úzkém propojení teoretického základu a velkého množství cvičení, nové a rozdílné funkce a způsoby ovládání jsou zvýrazněny. Díky tomu bude váš přechod na zcela nový produkt snadný a bezproblémový.

Přečtěte si: Finské tajemství chytrých dětí

· 10 komentářů

Od doby zveřejnění žebříčku PISA probíhá v pedagogické akademické obci debata na téma, jak ti Finové učí a zda lze jejich „metodu“ aplikovat i jinde. Odpověď často zní ano, ale...

Lenka Matoušková: Zahuštěný školní rok

· 0 komentářů

Z pohledu českého ředitele základní školy nebylo peněz nikdy nazbyt, obvykle se však střídala období, kdy nebylo na platy, s těmi, kdy nebylo na provoz a na pomůcky. Školství a šetření jsou vládní priority, tak proč to nezkombinovat?

Ondřej Hausenblas: Která dilemata nás čekají se státní maturitou – Díl 1.

· 16 komentářů

Přemýšlím, jak překonat „dialog hluchých“ ve veřejné debatě o vzdělávání. U nás se diskutuje už celkem silně, ale nedochází k téměř žádnému vzájemnému porozumění, protože jedni asi hovoří hotentotsky a druzí kualokačabsky, a další to komentují v padewinštině… Nesrozumitelnost jazyků je mi metaforou pro to, jak minimálně se překrývají už samotná východiska diskutérů (v novinách, na webech), nebo učitelů a rodičů, nebo tvůrců vzdělávací politiky (na ministerstvu a v Parlamentu) či řídících dokumentů (zákon, vyhlášky, RVP, ba i učebnice). V tom, o čem se diskutuje, nejsou „rozdílné názory“, ale dilemata.

Marcel Chládek: Ministerstvo přijde o 35 milionů z EU? Nejsou to bohužel miliony poslední!

pátek 3. srpna 2012 · 37 komentářů

Dnes se ukázalo, že ministerstvu školství vážně hrozí, že přijde o 35 milionů korun z peněz Evropské unie kvůli špatně sepsané smlouvě k projektu informačního systému Národní soustavy kvalifikací. Musím upřímně říct, že taková informace mne nijak nepřekvapuje. Je to doklad toho, jak špatně ministerstvo školství administruje Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Očekávám, že takových chyb tam bude celá řada a bude spíše uměním najít na ministerstvu školství projekt, který bude v pořádku.

Ondřej Liška: Situace ve školství je kritická

· 33 komentářů

Z rozhovoru Štěpánky Čechové s Ondřejem Liškou v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu na stanici ČRo 1 - Radiožurnál vybíráme několik otázek a odpovědí ke školství.

Bouřlivé časy - Tempi movimentati

· 0 komentářů

Učte se italsky čtením napínavých povídek!

Může jedno jediné setkání změnit náš život? Dá se případ vraždy objasnit na dálku? A jsou cizinci opravdu těmi nejlepšími posluchači?

Napínavá cvičebnice pro všechny, kteří si chtějí osvěžit, prohloubit avrozšířit své znalosti italštiny. Pomocí čtyř různorodých a krátkých povídek budete trénovat své jazykové znalosti hravě a efektivně. Přiložené CD vám pomůže s porozuměním poslechu.

Přečtěte si: Konečně příkladný ministr

čtvrtek 2. srpna 2012 · 4 komentářů

Není zvykem slýchat o některém z ministrů Nečasovy vlády, že se chová profesionálně, rozvážně a sociálně citlivě. Přesto přinejmenším jeden takový existuje a může sloužit jako důkaz toho, že i současný premiér je s to učinit šikovný personální tah.

Přečtěte si: Promarněná šance

· 21 komentářů

Pokud ČR selháním exekutivy přijde o evropské dotace, zahodí jedinečnou šanci stát se druhým Holandskem. Bohužel už se hraje pouze o to, do jaké míry se nám podaří omezit enormní škody.

Dvojjazyčná kniha: Čaroděj ze země Oz

· 0 komentářů

Učte se angličtinu čtením známých pohádek!

Když americký spisovatel Lyman Frank Baum vymýšlel název pro kouzelnou zemi, padl mu v kanceláři zrak na polici s pořadači seřazenými podle abecedy. Jeden pořadač byl nadepsaný O – Z a jméno bylo na světě.

Pohádkový příběh Čaroděj ze země Oz vyšel roku 1900 a okamžitě zaznamenal obrovský úspěch u kritiky i čtenářů. Baum posléze napsal dalších 13 knih s postavami ze země Oz a v jeho díle pokračovali i další spisovatelé. Jednou z nich jsou Malé čarodějné povídky ze země Oz.

Marcel Chládek: Máme nedostatek zedníků, svářečů, kuchařů

středa 1. srpna 2012 · 33 komentářů

Kulatý stůl k problematice inkluzívního vzdělávání

· 1 komentářů

Dne 24. července 2012 pořádal odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy MŠMT ve Velkém zrcadlovém sále kulatý stůl k problematice inkluzívního vzdělávání. Pozvání přijala zmocněnkyně vlády pro lidská práva Mgr. Monika Šimůnková, vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva JUDr. Vít. A. Schorm, zástupkyně veřejného ochránce práv Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D., ředitel vládní agentury pro sociálně vyloučené Bc. Martin Šimáček. Dále se zúčastnili zástupci Asociace pedagogicko-psychologických poraden, zástupci Asociace speciálních pedagogů, zástupce z Evropského centra pro práva Romů Marek Szilvasi, zástupce z koalice Společně do školy Mgr. Iveta Němečková a další zástupci nevládních organizací. Diskutovalo se především o zařazování romských žáků do základních praktických škol, dále o způsobu testování žáků a o kulturně-férových testech.

Organizační změny na MŠMT

· 13 komentářů

Reorganizace, kterou k dnešnímu dni provedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala, je nejvýznamnější organizační změnou ministerstva v polistopadovém období. Cílem opatření je zlepšit práci úřadu a připravit ministerstvo na předpokládané zavedení zákona o úřednících.

Scio: Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání

· 3 komentářů

Společnost Scio nabízí přehled zajímavých informací ze zahraničních zdrojů. Z témat vybíráme: motivace studentů, blended learning, efektivita projektového vyučování, dovednosti pro 21. století, hodnocení vzdělávacích organizací.

Psychologie

· 2 komentářů

Moderní a atraktivní učebnice obecné psychologie!

Moderně koncipovaná učebnice obsahuje mimo důležitých pojmů, definic a jejich výkladů i pohled na nové výzkumné metody, rozhovory se zajímavými osobnostmi, studie o tom, jaký názor má na problematiku student, diskuse k tématu a samozřejmě i klíčové termíny a shrnutí na konci kapitol.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.