Ladislav Němec převzal vedení úřadu

pondělí 2. dubna 2012 ·

Dnešním dnem převzal první náměstek ministra školství Ladislav Němec řízení úřadu MŠMT. Bude se věnovat především administraci a zajištění chodu úřadu do doby, než bude prezidentem republiky jmenován nový ministr. MŠMT plánuje pokračovat v běžné agendě.




Nejdůležitějším úkolem zatím bylo splnit nařízení vlády z 21. března, které ukládalo povinnost předložit na ministerstvo financí do konce března vázání prostředků ve výši 2,5 miliardy korun. Vázání v tuto chvíli nebylo možné provést jinak, než ho rozdělit na částku 600 milionů korun z financování vysokých škol (investiční činnost) a 1,9 miliardy korun z regionálního školství na vázání mzdových prostředků.

Toto vázání v konečném důsledku způsobí, že průměrný měsíční plat pedagogických pracovníků se sníží přibližně o částku 560 korun a nepedagogických pracovníků o 310 korun. O vázání bylo informováno v souladu s nařízením vlády ministerstvo financí. Případné rozvázání těchto prostředků a další postup závisí nyní na jednání vlády.

"MŠMT muselo toto nařízení vlády provést. Je to věc, kvůli které pan ministr Dobeš složil svoji funkci a já se s jeho krokem plně ztotožňuji. Rozhodně nechci být ten, kdo se podepíše pod snížení platů ve školství. Čekám pouze do nástupu nového ministra," vysvětluje L. Němec a dodává, že kvůli co nejmírnějšímu dopadu na snížení platů pedagogů a nepedagogů, se ještě plánuje setkat s rozpočtáři krajských úřadů a projednat s nimi všechny možnosti.

Na MŠMT dále poběží agendy jako příprava letošní státní maturity, příprava generální zkoušky celoplošného ověřování výsledků v 5. a 9. ročnících či příprava reformních zákonů vysokých škol.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.