Alena Hesová: Diskuze ke Standardům finanční gramotnosti

pondělí 2. dubna 2012 ·

Zapojte se do veřejné diskuze ke Standardům finanční gramotnosti. Diskuze bude probíhat od 2. do 30. dubna 2012. Jejím účelem je sesbírat náměty pro revizi Standardů finanční gramotnosti.



Finanční vzdělávání je v ČR řešeno již od roku 2006 a Standardy finanční gramotnosti jsou klíčovým dokumentem, který vymezuje ideální úroveň finanční gramotnosti pro různé věkové skupiny. Standardy, které vznikaly v roce 2007, jsou postupně začleňovány do rámcových vzdělávacích programů. Už při přípravě Standardů bylo počítáno s jejich revizí. Proto otevíráme na Metodickém portále www.rvp.cz diskuzní fórum, jehož prostřednictvím chceme sesbírat náměty pro revizi Standardů finanční gramotnosti od široké pedagogické veřejnosti. Rádi bychom získali co nejlepší zpětnou vazbu od těch, kteří Standardy zapracovávají do školních vzdělávacích programů a kteří je realizují ve školní praxi. Zajímají nás návrhy na změny Výsledků i návrhy na změnu Obsahu, ale oceníme i podněty ke struktuře celého Standardu či zařazení jednotlivých tematických celků.

Diskuze na Metodickém portále bude probíhat od 2. dubna 2012 do 30. dubna 2012. V květnu 2012 budou podněty sumarizovány a následně v souhrnné (anonymní) podobě předány MŠMT a zveřejněny na Metodickém portále www.rvp.cz.

Děkujeme všem, kteří svými názory a stanovisky pomáhají vytvářet předpoklad pro vznik inovovaných Standardů finanční gramotnosti.

Do diskuzního fóra Standardy finanční gramotnosti můžete vstoupit na adrese:

Další informace k finanční gramotnosti můžete nalézt v digitálním portfoliu na adrese http://digifolio.rvp.cz/view/view.php?id=2939, které je užitečným rozcestníkem pro toto téma. Najdete zde definici finanční gramotnosti, základní dokumenty včetně Národní strategie finančního vzdělávání a Systému budování finanční gramotnosti na základních a středních školách, stáhnout si také můžete publikace, které k finanční gramotnosti připravil NÚV, VÚP, NÚOV. Užitečné mohou být odkazy na učebnice a příručky k finanční gramotnosti. Připojujeme také seznam zajímavých internetových odkazů. Podněty pro výuku finanční gramotnosti mohou nabídnout vzdělávací seriály ČT Krotitelé dluhů a Suma sumárum aneb Kde jsou mé peníze. Dále upozorňujeme na průzkumy i testování finanční gramotnosti. Samozřejmostí jsou pak tipy na zajímavé materiály, které mohou uživatelé najít přímo na Metodickém portále. Digifolio je průběžně aktualizováno.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2012 v 22:21  

Ano, učitelský sbor by si mohl promrskat taky finanční gramotnost.
Učitel dostane 20 000,- Kč hrubého, bude mu strženo v průměru 560,- Kč ( starším učitelům samozřejmě více, mladším méně ). Po zaplacení energií - 4 000,- Kč ( čistého ), zaplacení 600,- Kč za dopravu, 560,- Kč za obědy a 7 000,- za nájem mu na uživení čtyřčlenné rodiny zbude kolik Kč? Vyjádřete v procentech. Může se dostat taková rodina učitele do exekuce ? Jak dlouho může taková rodina žít na dluh ? Kdo tento dluh splatí ?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.