Přečtěte si: Další školský experiment

pondělí 3. října 2011 ·

Předseda vlády hodlá zopakovat socialistický experiment Předseda vlády RNDr. Petr Nečas spolu s ministrem školství Mgr. Josefem Dobešem hodlá zopakovat socialistický experiment. Když jsem v roce 1976 nastoupil jako student z 8. ročníku ZDŠ (základní devitileté školy) na gymnázium, byl to teprve podruhé, kdy mohly děti ze základní školy nastoupit na gymnázium z 8. ročníku. O rok dříve to systém umožnil mé sestře. Tehdy se to týkalo úzké vrstvy dětí, které uspěly v přijímacích zkouškách a základní škola stále zůstávala ZDŠ. Postupně se stala základní škola osmiletou a povinná školní docházka se stala desetiletou.

Z článku Karla Vašíčka v blog.iDNES.cz vybíráme:

Další připravovaný experiment je umožnit studentům zrychleně vystudovat vysokou školu. Stalo by se tedy standardem to, co se zřejmě uskutečňovalo jen jako exces. 


Podotýkám, že i dříve mohl opravdu talentovaný student přeskočit jeden či dva ročníky. To se týkalo opravdových géniů. Na západě naší republiky se zřejmě géniové nějak hromadili. Nyní by měli růst jak houby po dešti. Již dříve se stalo legální nahradit řemeslnou dovednost získanou za 2-4 ročníky učiliště jednorázovou zkouškou. Již tehdy to bylo předmětem kritiky kvůli možného korupčního jednání. Pokud někdo chce výuční list, tak ať si ty 2-4 roky odsedí na nějaké večerní škole. Totéž samozřejmě platí pro univerzitní diplom.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.