Budeš potřebovat
- kostku čerstvých kvasnic
- vodu
- 10 polévkových lžic mouky
- 6 čajových lžiček cukru
- 2 mísy
- 2 sklenice na vodu
- polévkovou lžíci
- čajovou lžíci
- kuchyňskou váhu
- odměrku
Proveď následující pokus
- Na kuchyňské váze odměř deset gramů čerstvých kvasnic.
- Do odměrky nalij 120 mililitrů teplé vody z kohoutku a rozpusť v ní kvasnice.
- Postav obě mísy vedle sebe a dej do každé pět polévkových lžic mouky a tři čajové lžičky cukru.
- Přidej do jedné mísy 50 mililitrů kvasnicové vody.
- Do druhé mísy přidej 50 mililitrů běžné, ale teplé vody z kohoutku.
- Obě těstové směsi dobře promíchej, dokud nevznikne vazké a lepivé těsto.
- Naplň obě sklenice vlažnou vodou.
- Vlož do jedné sklenice těsto s kvasnicemi a do druhé těsto bez kvasnic. Pozoruj, co se bude dít. Těsto po skončení pokusu vyhoď.
Za několik minut začne hrouda těsta ve sklenici s vodou stoupat na hladinu. Hrouda těsta bez kvasnic zůstane ležet na dně sklenice.
Jak je to možné?
Kvasinky jsou organismy mikroskopické velikosti. Jedná se o houby. Tyto houby se živí cukrem v těstě. Vylučují plyn, oxid uhličitý. Dalo by se téměř říct, že houby do těsta „pšoukají“. Plyn potřebuje dostatek místa, a proto se v těstě tvoří bubliny plynu. Těsto je díky tomu nakypřené a lehké, takže to s kvasnicemi po určité době vystoupá na vodní hladinu. Tato reakce probíhá bez kyslíku. Proto se tomuto procesu říká kvašení. O tom, že zde skutečně vzniká plyn, se můžeš přesvědčit tak, že ve sklenici smícháš teplou vodu s cukrem a kvasnicemi. Vše nech nějakou dobu v klidu. Na povrchu se pak vytvoří pěna tvořená drobnými bublinkami plynu, oxidu uhličitého.
0 komentářů:
Okomentovat