Velká většina ZŠ si již zažádala o evropské dotace z akce „EU peníze školám“

Friday, May 20, 2011 ·

Ministerstvo školství zveřejnilo aktuální údaje o čerpání evropských dotací ze strany základních škol v projektu „EU peníze školám“. V rámci snahy o co nejjednodušší administrativu vytvořilo MŠMT unikátní systém tzv. „šablon“, díky nimž je vyplňování žádostí o dotace pro školy snadnou záležitostí.



Právě díky jednoduchým šablonám tak do poloviny května letošního roku podalo žádost o dotaci již 80,8 % ZŠ z celé ČR – jedná se cca o 3153 z celkových 3900 ZŠ, takřka 50ti % škol již byly peníze odeslány. Žádost zaslaly školy ze všech krajů, z měst i venkova, mezi ně patří například i 1007 malotřídních škol, na kterých se učí nanejvýš 50 žáků.  


V programu „EU peníze školám“ je k dispozici celkově 4,5 miliardy korun. Základní školy si aktuálně podaly žádosti za 3,49 miliardy, z této sumy bylo do uvedeného data vyplaceno cca 1,31 miliardy korun. Projekty za dalších 311 milionů jsou ve fázi hodnocení.


„I přesto, že si žádost o dotaci podala již drtivá většina základních škol, zůstává stále nevyužita zhruba miliarda korun! Vyzývám proto zbylé školy, aby se nebály předložit své projekty a zapojily se do akce,“ apeluje na ředitele škol, ale i na jejich zřizovatele, ministr školství Josef Dobeš.

Základní školy měly doposud v programu „EU peníze školám“ největší zájem o šablony směřující k inovaci a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT a zvyšující čtenářskou a informační gramotnost žáků. 


„Naší snahou je, aby každá základní škola využila této jedinečné příležitosti, která se už nemusí v budoucnu opakovat. Nabízíme školám mnohostranné využití evropských dotací, navíc usnadněné díky jednoduché administrativě z jejich strany,“ doplnil Jakub Hodinář, 1. náměstek ministra zodpovědný za evropské fondy. 

Program „EU peníze školám“ je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a je určen pouze pro mimopražské základní školy

Pro jakékoliv dotazy lze využít bezplatnou tel. linku 800 228 229 nebo e-mail: esf@msmt.cz. Všechny potřebné informace pro žadatele a příjemce i s přehledem seminářů a workshopů určených základním školám naleznou zájemci na uvedených odkazech: www.eupenizeskolam.cz a www.msmt.cz/strukturalni-fondy/eu-penize-skolam.

4 comments:

Anonymous said...
May 20, 2011 at 8:30 AM  

Nabízíme školám mnohostranné využití evropských dotací, navíc usnadněné díky jednoduché administrativě z jejich strany,“ doplnil Jakub Hodinář, 1. náměstek ministra zodpovědný za evropské fondy.

To si snad pan náměstek dělá legraci. Vědět,jaká administrace nás jako malou školu čeká, do žádného projketu bychom nešli.

Anonymous said...
May 20, 2011 at 12:03 PM  

Pan hodinář myslel admonistrativu při podávání projektu. A ta byla skutečně tak jednoduchá, že si projekt podají všechny školy, tedy i ty, které budou mít zákonitě následně problémy s administrativou při realizaci, protože s projekty nemají naprosto žádné zkušenosti. Prostě napsali projekt a netuší jak ho realizovat a co to všechno obnáší.

Anonymous said...
May 20, 2011 at 1:44 PM  

A jak dopadají monitorovací zprávy? Kolik jich již bylo zkontrolováno, kolik % bylo správně a kolik vráceno k dopracování? Děkuji!

Anonymous said...
May 22, 2011 at 10:07 PM  

Nu- vlastně ani nikdo nepsal projekt, jen se zaškrtávalo, kreativita se nepřipouštěla, takže teď se musí školy popasovat i s tím, k čemu se proklikaly. Monitorovací zpávy se běžně vrací k dopracování, to není takový problém. Problémem je naplnění závazků.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.