Tereza Mrzenová: Václav Klaus mladší o personalistice ve školství

středa 4. května 2011 ·

Ve čtvrtek 21. dubna se již tradičně sešel pražský HR Klub. Tentokrát ale byl v něčem netradiční – přivítali jsme totiž vzácného hosta, kterým byl Václav Klaus ml., ředitel prestižního gymnázia PORG. Hlavním tématem setkání bylo „HR a školní personalistika – komu svěříme naše děti?“


Celý článek v Učitelských listech

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. května 2011 v 13:05  

No, nazdar škola jako firma, tak to tu ještě chybělo...

Kalashnikoff řekl(a)...
4. května 2011 v 13:54  

To je ale po čertech vlezdoprdelistický článek - orgán cenzorský ráčí prominout - devótnost z něj přímo tryská. Co mě ale hodně udivilo, je tato pasáž: "Dalším problémem je například také narůstající byrokratizace nebo platové tabulky, které demotivují mladé učitele." - Tak nevím, jaké platové tabulky existujív PORG, ale na ostatních školách takové, které demotivují spíše ty starší učitele. Jsem-li ve školství 11 let, mám-li úspěchy třeba při naukových soutěžích, nedej bože jsem tvůrcem metodických materiálů nebo publikuji, je můj základní plat ve 12. třídě o celých závratných úchvatných jedinečných 700,- Kč vyšší než plat začátečníka. Heuréka!!! Osobní ohodnocení - zapomeňte. Jedině že by to soudruh Klaus a jeho ekipa mysleli tak, že mladé nic nemotivuje k tomu, aby zůstávali ve školství, protože růst základu je směšný. Ale nevěřím tomu...

Anonymní řekl(a)...
4. května 2011 v 15:31  

Jsem ve školství 2 roky, mám úspěchy při naukových soutěžích, jsem tvůrcem metodických materiálů, publikuji. Můj plat je o několik tisíc menší než učitele 5 let před důchodem, který má vše na háku. Heuréka!!! Osobní ohodnocení - zapomeňte.

Anonymní řekl(a)...
4. května 2011 v 17:00  

to anonymní 4. května 2011 15:31:
Jsem ve školství 2 roky, mám úspěchy při naukových soutěžích, jsem tvůrcem metodických materiálů, publikuji.

Prosím pěkně, kde a co publikujete. A v jaké oblasti?
Děkuji za odpověď.

poste.restante řekl(a)...
4. května 2011 v 17:03  

Tvůrce metodických materiálů a publikační činnost po dvouleté praxi?

To jste buď musel(a) x let předtím pracovat mimo školství,
nebo jste génius,
nebo musíte mít neskutečnou drzost a minimální sebereflexi.

Jináč to snad ani nejni možná.

Teprve po nějakých 4 letech ve školství jsem začínal mít pocit, že mám právo mít na některé záležitosti z výukového procesu vlastní názor.
;-)


Začínat není lehké v žádném oboru, kde se pracuje hlavou.
Co by měli potom říkat čerství právníci či doktoři?

Problém není ve výšce nástupního platu, ale ve vědomí, že jakákoliv snaha, práce navíc, či nadprůměrné výkony výšku platu neovlivní a možnosti kariérního růstu jsou nulové.

Anonymní řekl(a)...
4. května 2011 v 17:03  

Jednou z výhrad je například to, že se se standardizací začíná v podstatě od konce, přitom stát by měl kontrolovat úroveň vzdělávání již od páté třídy.

- v tom má Klaus naprostou pravdu. A kolegové, kteří svou peticí proti Standardům vše pozastavili, by měli být postaveni na pranýř. A školství jde vesele do háje čím dál rychleji.

Vl.Václavík řekl(a)...
4. května 2011 v 21:44  

Pokud ten pranýř někde bude dejte včas vědět, kam se mám jít postavit. Ale hlavně tady nešiřte bludy - ta petice vůbec není proti standardům (přečtěte si ji!).

Anonymní řekl(a)...
4. května 2011 v 22:52  

Ale důležité je, že vedla k jejich zastavení. Psaly to nejméně patery noviny.

Anonymní řekl(a)...
5. května 2011 v 8:22  

"Jsem ve školství 2 roky, mám úspěchy při naukových soutěžích, jsem tvůrcem metodických materiálů, publikuji. Můj plat je o několik tisíc menší než učitele 5 let před důchodem, který má vše na háku. Heuréka!!! Osobní ohodnocení - zapomeňte."

Jsem ve školství 27 let, publikuji, inovuji výuku, vytvářím digitální učební materiály, pracuji ve školské radě, mám ůspěchy v soutěžích. Mám však o několik tisíc méně, než dlouhonohá blondýna učící prvním rokem a o které pan ředitel říká, že je učitelkou od Boha.
Být Klausem mladším, tak by mě zajímalo, jak použil těch 100 milionů od Romana z ČEZ pro své gymnázium. Vůbec nerozumím, co to mluví o platových tabulkách. Ty jsou přece naprosto nivelizované. Možná však, že uvažuje, že by se základ zdvihl na 30 000,- Ignorant

Anonymní řekl(a)...
5. května 2011 v 22:05  

Pro 5. května 2011 8:22

V soukromých školách mají učitelé smluvní platy, tabulkami se řídí pouze školy veřejných zřizovatelů. V soukromé škole tak může mít jeden učitel 15 tis. Kč měsíčně a jiný učitel, ten samý předmět a ten samý úvazek, třeba 50 tis. Kč.

Totéž co pro školy soukromých zřizovatelů platí také i pro např. jazykové školy veřejných zřizovatelů, kde jazykáři nezřídka brali či berou i těch 50 tis. i víc - dle uvážení a ekonomických možností ředitele školy.

Petr S.

Anonymní řekl(a)...
6. května 2011 v 6:50  

http://www.novinky.cz/veda-skoly/232610-ucitele-si-loni-platove-pohorsili.html?ref=ostatni-clanky

takze za soustavneho pridavani jsme dosahli nizsiho platu. Letos to bude jeste horsi.

Anonymní řekl(a)...
6. května 2011 v 18:09  

Pro 6. května 2011 6:50

Nevím, jestli to letos bude horší, ale naše rodina utrácí jen tolik, kolik vydělala.
Totéž očekávám i od státu, který hospodaří s mými daněmi. Je náš státní rozpočet vyrovnaný?

Petr S.

poste.restante řekl(a)...
6. května 2011 v 22:07  

Petr S
Dokud lidé jako Vy nepochopí rozdíl mezi spotřebou a investicí, nebude státní rozpočet ČR vyrovnaný nikdy.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.