Přečtěte si: Rodiče plačte!

pondělí 16. května 2011 ·

Stav českého školství není dobrý. A zhoršuje se. Rodiče se musí rozhodnout, jestli dále v tomto směru budou spoléhat na stát, nebo se raději postarají sami.

Z článku Ondřeje Šteffla na jeho blogu vybíráme:

Průzkumy veřejného mínění ovšem trvale ukazují, že naprostá většina rodičů je se současným stavem spokojena. Skutečnost, že výuka jejich dětí je povrchní, nevede k hlubšímu porozumění a často je vlastně zbytečná, je netrápí. Stačí jim, že se dítě nakonec dopracuje k maturitě či dokonce k vysokoškolskému titulu. Rámcové vzdělávací programy jsou pro školy závazné, povrchnost je tak vlastně pro učitele povinná. Pravda, občas se nějaký učitel systému vzepře, ale spoléhat se na to nedá. Pokud tedy rodič chce pro své dítě něco víc, na standardní školu spoléhat nemůže.


Rodiče, kteří o vzdělávání svých dětí více přemýšlejí, nejpozději po nástupu dítěte do školy pochopí, že nejde jen o to, „co“ se jejich dítě ve škole naučí, ale jde také o to „jak“. „Škola by měla děti bavit“, říkají. To je ovšem zkratkovité a vede to k nedorozumění. Naprosté většině rodičů nejde o to, aby škola byla nutně zábavná, nebo dokonce jen hra. Naopak. Chápou, že škola je v jistém smyslu trénink, a ten, má-li přinést výkon do skutečného života, musí být náročný. I trénik ale může být poutavý. Rodiče chtějí, aby škola byla náročná, chtějí ale také, aby děti nároky školy přijaly za své, aby rozuměly smyslu vyučování, aby to, co se učí, samy pokládaly za přínosné, zajímavé a podstatné.

Vyšlo v příloze Lidových novin Orientace.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
16. května 2011 v 12:01  

jen tak s povzdechem : "Pane Štefl, přijděte si někdy zaučit na II. stupeň ZŠ" nebo ukažte jakým způsobem zaujmout studenty průmyslovky. Zaplakal by jste. Došel jsem k závěru, že škola ani za použití moderních technologií a moderních vyučovacích metod není schopna konkurovat sociálním sítím, PC hrám,..Mám obavy, že jak státní, tak soukromá. Dokud se nezlepší morálka společnosti ( prezidentem, vládou a parlamentem počínaje ), tak vám na škole můžou učit "učitelé od Boha" a stejně nic neuděláte. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
16. května 2011 v 16:26  

Tak tak. Rodiče plačte nad tím, co jste ze svých dětí udělali vy a nikoliv škola. Vaše děti jsou z valné části rozmazlené a naučené dostat vše na co si vzpomenou. Ve škole se to pak projevuje tak, že někteří se nejsou schopni smířit s tím, že nemůžou dostat to, co chtějí (např. jedničku z matematiky) bez jakéhokoliv úsilí. A k úsilí a snaze je doma nikdo nevede, protože přece rodiče chtějí, aby se jejich dítě mělo co nejlíp. Očekávají tedy, že i ve škole jim učitel vše předloží na stříbrném tácu. Snad si namyslíte, že děti zaujmete něčím zajímavým, pokud to vyžaduje přemýšlení. To bohužel dneska není in. Bohužel rodičům i dětem vyhovuje styl drcení látky se nazpaměť více než by se učitelům líbilo a učitel, který vyžaduje přemýšlení nebývá oblíbený.

krtek řekl(a)...
16. května 2011 v 20:28  

Panu Šteflovi nerozumím. Znát rozdíl mezi houbou, květinou, keřem a stromem by snad měl umět každý. Stejně jako mezi virem a bakterií. Stejně jako to, že opačně vložená baterie do el. spotřebiče způsobí, že to nepůjde. Atd. Škola by měla vyvolat touhu po vzdělání, žádost po porozumění světu kolem sebe.
Někdo už to tu v jiné diskusi napsal: čas, který nevěnují rodiče dětem, se jim vrátí jako bumerang.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.