Přečtěte si: O dotaci školy zatím nejeví zájem

sobota 28. května 2011 ·

V Plzeňském kraji zažádalo o dotace v rámci programu EU peníze školám nejméně škol z celé republiky. Tento dotační program je přitom ten nejjednodušší a vyplnění žádosti na internetu zvládne podle Ministerstva školství každá škola.

Z článku Martiny Němcové v Deník.cz vybíráme:

Výraznou jednoduchost žádosti o dotaci z EU peníze školám potvrzuje i ředitel Základní školy Chotěšov František Halada. „Oproti jiným žádostem, které jsme připravovali, je tato zhruba čtyřikrát jednodušší, protože při ní odpadá spousta administrativy,“ říká. Informace o tom, že Plzeňský kraj skončil na posledním místě v počtu žádostí, ho nepřekvapila. Podle jeho názoru mají ředitelé špatné zkušenosti se složitými dotacemi a mají strach, že EU peníze školám je něco podobného.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. května 2011 v 15:18  

Jen jestli oni ti "zápaďáci" naopak nejlépe ze všech nevědí, že po jednoduché žádací šabloně následuje naprosto stejná vykazovací a vyhodnocovací "pakárna", jako u jakéhokoli jiného EU projektu, a nerozhodli se se napřed poučit z chyb jiných škol, počkat si, až MŠMT odstraní alespoň z části chyby svoje a ušetřit si průšvihy a zbytečnou práci.

Anonymní řekl(a)...
30. května 2011 v 15:31  

A já mám zase z několika škol (nejen ve zmíněném kraji) zprávy, že ředitelé vyzvali podřízené učitele, aby si šablony zpracovali sami, jinak oni prý o ně žádat nebudou. Nech se tedy na mne nikdo nezlobí, ale hlavní manažer školy je ředitel, a pokud nevyužije příležitosti získat pro školu např. 3 miliony (neříkám, že Eu školám je ideální, ale zaplať bánbůh za to), je to na jeho odvolání. Vždyť z EU školám přichází na školy dotace na pomůcky minimálně v takové výši, jako za posledních 10 let dohromady. Jestliže ředitel touto šancí pohrdne, nemá na svém místě co pohledávat. Nelze zaměňovat EU peníze školám, které poskytují šanci všem školám, s jinými projekty z OPVK, které se takto jen tváří.
Koneckonců do budoucna bude možné získat větší sumu pro školu opět jen z projektů. Vývoj za posledních 10 let o tom jen svědčí - mluvím o projektech SIPVZ, rozvojových projektech či projektech na prevenci sociálně patologických jevů. Ředitel, který se nenaučí v projektové problematice orientovat, ať své místo opustí a přenechá je schopnějšímu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.