Přečtěte si: Nové státní maturity: v hlavni roli byrokracie a složitost

neděle 22. května 2011 ·

Státní maturity na středních školách jsou noční můrou spíše pro učitele než pro studenty.

Z článku Terezy Černé na webu Denik.cz vybíráme:

Mnohem hůř jsou na tom právě učitelé. ,,Státními maturitami jsme vstoupili do papírové války, je to pro nás velká administrativní zátěž. Od pedagogů se očekává kvalitní práce, jenže ti musí zkoušet, kontrolovat, hodnotit, vyplňovat... Potřebovali by k sobě ještě asistenta, ale to už teď nezměníme,“ přiznává Petr Jaroš, zástupce ředitele Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace. První zkoušky tady má za sebou 25 žáků, šest z nich neuspělo. ,,Několik studentů narazilo na češtinu, která je založena na přečtené literatuře. Mysleli si, že zkoušku zvládnou, když se jen podívají o čem dílo je a přečtou pár stránek,“ vysvětluje Petr Jaroš.


Ohledně papírování mu přizvukuje i ředitel Gymnázia SOŠPg v Nové Pace Pavel Matějovský. Denně jim chodí sto stránek s pokyny, tabulkami, změnami: ,,Dříve jsme časový rozpis maturit vyvěsili na nástěnku, teď jsme museli každému předat osobní pozvánku, kterou studenti potvrzovali podpisem. Naprostá byrokracie. Z obou tříd gymnázia uspěli všichni kromě jednoho studenta z oktávy. Příští týden přijde na řadu pedagogická škola, tam se výsledků docela obávám.“

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
22. května 2011 v 22:55  

Státní maturity ... jsou noční můrou spíše pro učitele

Jo jo. Bývala by slušná šance vymoci si stávkou v době maturit lepší podmínky pro práci. Třeba pod výzvou:
Děkujeme, maturujte si sami.
Jenže, který otrlec by si bral nebohé pokusné králíčky jako rujkojmí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.