Přečtěte si: NESKUTEČNÉ! Rodiče chtějí trest pro ředitelku školy, kterou ŠIKANOVALY jejich děti!

úterý 10. května 2011 ·

Ředitelku Základní školy ve Štěfánikově ulici v Pardubicích, která se stala loni v říjnu obětí kyberšikany ze strany tří žákyň deváté třídy, by mělo město potrestat. Požadují to alespoň rodiče dívek, jak řekla v pondělí agentuře Mediafax mluvčí pardubické radnice Nataša Hradní.

Z článku na TN.CZ vybíráme:

„Připadá mi to celé absurdní. Děvčata se na sociální síti o ředitelce vyjadřují velmi hrubě a vulgárně, domlouvají se, jak s ní jejich rodiče zatočí a podobně. A rodiče? Namísto toho, aby dohnali to, co ve výchově zanedbali, utvrzují své děti v tom, že ony jsou ve škole pány. Já bych dostal doma pár facek,“ řekl náměstek primátorky Martin Bílek (Sdružení pro Pardubice).


Internetová diskuse, kolem které se celý spor točí, obsahuje výrazy, za něž by se nemusel stydět otrlý kriminálník. Vyplývá z ní, že ředitelka, která trvala na dodržování příkazů „byla (na žáky) drzá“ a za to jí to „dají sežrat“, byla „první a poslední rok ředitelkou“ a „tohle“ si k dětem dovolovat nebude.

33 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. května 2011 v 10:45  

Je nejvyšší čas pochopit, čím má být škola a čím rodina.
JE OPRAVDU NEJVYŠŠÍ ČAS!

Anonymní řekl(a)...
10. května 2011 v 14:21  

Žák sposťák, rodič sposťák. Jablko nepadá daleko od stromu. Ředitelka udělala chybu, měla jít do "ofenzívy". Závadné chování měla nahlásit na odbor péče o mládež.

Anonymní řekl(a)...
10. května 2011 v 15:46  

Katastrofální ukázka totálního selhání ČŠI. Jednou rozhodne ve prospěch školy, ředitelka se o to opře, jenže jiný "znalec" z ČŠI rozhodne naprosto naopak. K čemu ta organizace vlastně je?

Pokud budou odpovědní úředníci tolerovat podobné chování, pak se nikdo nesmí divit úpadku společnosti a školství.

Luděk Blaha řekl(a)...
10. května 2011 v 18:02  

V tomto případě musím dát čši za pravdu a to naprosto. Nález je nutno vnímat jako precedens s tím, že chování žáka mimo školu doopravdy není věcí školy.
Paní ředitelka mohla pochybit, neboť konání žákyň může naplňovat skutkovou podstatu trestného činu pomluvy či co a vedoucí pracovník má ohlašovací povinnost.
Náprava je nejspíš možná tím, že paní ředitelka neprodleně celou věc ohlásí orgánům činným v trestním řízení. Pokud přímo nepodá trestní oznámení. Jestli některé z žákyň už bylo patnáct let, policie by věc pro nízký věk pachatele neodkládala a sazba činí až dva roky, jde-li o pomluvu mediální. Tím příběh nabývá nový, docela zajímavý rozměr. Paní ředitelka doplácí na svoji laskavost.

Anonymní řekl(a)...
10. května 2011 v 18:12  

Kde to jsme? Vždyť nad vším zůstává rozum stát.

Anonymní řekl(a)...
10. května 2011 v 18:13  

Kolega Blaha má jako téměř vždy pravdu. Pokud na internetu napíšete, že ředitel ČSAD je hňup, taky vám nemůže zakázat jezdit autobusem.

Anonymní řekl(a)...
10. května 2011 v 18:14  

Nad nčím zůstává rozum stát? Nad tím, že si myslíme, že jsme něco víc než ostatní? Nejsme, ale nejsme ani míň. Takže už by to chtělo trochu nadhledu a míň ubrečenosti z naší strany.

Anonymní řekl(a)...
10. května 2011 v 18:46  

Základní školy = nezvladatelná džungle. ZRUŠIT!!!
Bo leda by tam nastoupili propuštění kantoři z gymplů a sš, aby to tam dali dohromady.

poste.restante řekl(a)...
10. května 2011 v 18:55  

Souhlasím s kolegou Blahou.
Myslím, že má pravdu, pokud se pohybujeme v rámci současné legislativy.

To nic nemění na mém názoru, že tato legislativa je nedostatečná a v některých bodech vysloveně špatná.

Například považuji za nepřijatelné, pokud v případě spáchání trestného činu nezletilým, bude policií věc odložena a škola nesmí žáka potrestat sníženou známkou z chování, protože ke skutku došlo mimo vyučování.

Nepřipadá Vám, kolegové, směšná, či spíše ubohá situace, kterou jsem už vzpomínal, kdy vedle sebe sedí dva žáci - jeden s důtkou třídního za systematické zapomínání žákovské knížky a pomůcek a druhý, přistižený zloděj, bez jakéhokoliv kázeňského opatření?
Mluvit v takové třídě o slušnosti a pravidlech, připadal bych si opravdu hodně trapně.

Kdo, prosím, rozhodnul, že známka z chování je známkou z chování pouze ve škole?
Tak tomu v minulosti rozhodně nebylo.

Anonymní řekl(a)...
10. května 2011 v 20:40  

Opravdu si myslím ,že ředitelka věc "přepískla" tudíž žádost rodičů je oprávněná. Přece vy jste ve škole za zády kantory nepomlouvaly? Jak se liší pomlouvání na internetu od tím co jsme si špitali "za školou"? Myslím si že tahat Facebook do reálu je trochu neopodstatněné. Stejně názor lidí po přečtení komentářů na Facebooku moc nezměnil. Je to jen můj názor , názory ostatních se mohou lišit.

poste.restante řekl(a)...
10. května 2011 v 21:13  

Anonymní 10.5 20:40
Jistěže jsme nadávali na kantory.
Možná trochu méně vulgárněji, ale to je individuální.

Jenže kdyby náš rozhovor vyslechl učitel, "nabonzoval to" a vše "prasklo", tak bychom dostali snížený stupeň z chování, doma pár facek přes nevymáchanou držku a nikdo by o tom nediskutoval.

My sami bychom si přitom byli setsakra vědomi, že jsme si dovolili něco neodpustitelného a že trest je oprávněný.

A v tom je ten podstatný rozdíl oproti dnešku.

Anonymní řekl(a)...
10. května 2011 v 21:38  

Stačí podat trestní oznámení na PČR a najmout si dobrého právníka. Myslím, že paní řídící na to má. Jinak by to chtělo veřejně sdělit na Facebooku jména těch rodičů ! A´t víme s kterými svíčkami máme co do činění ! Ignorant

Anonymní řekl(a)...
10. května 2011 v 21:45  

Ono je to opravdu někdy těžké, když stěžující si rodič ( zedník, traktorista,.. jiný blb ) požádá starostu ( traktorista, zedník,... jiný blb) o vyhození "nějaké" učitelky ( 2 vysoké školy a praxe 10 let, kvalitní člověk, žádný blb )z místa ředitelky. Lumpenproletariát má zase zelenou ? Kvůli tomu jsem klíči necinkal.To nemá s demokracií nic společného. Je to pouze manipulace a arogance zbohatlíků. Ignorant

Luděk Blaha řekl(a)...
10. května 2011 v 22:23  

stěžující si rodič ( zedník, traktorista,.. jiný blb )

Tak to pardon. Většinou jsem měl a mám co do činění s vysokoškolsky vzdělanými rodiči nezanedbatelného společenského postavení. A to je teprvá síla. A což teprve matky učitelky, pokud možno kolegyně.
Zkuste se u pedagoga vyrovnat s tvrzením, že je svatou povinností rodiče vytvářet svému potomku nadstandardní podmínky, byť by to bylo na úkor jiných dětí. Popřípadě s oslovením od politicky činného právnického cápka: Tak si polib prdel, debile.

Luděk Blaha řekl(a)...
10. května 2011 v 22:52  

Jinak si myslím, že si dotyční rodiče docela zahrávají. Tu hrůzu snížené klasifikace z Chování sice odvrátili, ale klidně se mohou stát návštěvníkem místně příslušné služebny české policie, až budou doprovázet svoje prostořeké robátko k podání vysvětlení.
Dále by bylo dobře, kdyby si učitelstvo už konečně udělalo jasno, čeho se týká klasifikace chování žáka a čeho výchovná opatření typu důtka.
A v neposlední řadě než tlachání žactva na netu je nesrovnatelně horší obvinění učitele z jednání vykazující znaky trestného činu bez konkrétních podkladů, založené pouze na potřebě pomstít se za domnělou újmu z toho, že si synek či dcerka nemohou hopsat, jak se jim zlíbí, neboť jsou tak z domova zvyklí.
Vzpomínám si na jeden případ takové povedené peťice, v které byl učitel mimo jiné obviněn z verbálního slovního sexuálního obtěžování v průběhu hodiny. Ale neví se to přesně, protože dotyčný to nikdy nečetl a bylo mu to jen převyprávěno. Pak viděl maturitní tablo oné třídy, na kterém poškozené žactvo dávalo kolemjdoucím na odiv svoje nezanedbatelné hýždě, takže se pedagagog mohl zadostiučiněně smíchy potrhat. Jen zalitoval, že se k tomu exhibičnímu počinu nenechali podejmout i zainteresovaní pedagogičtí pracovníci.

Anonymní řekl(a)...
11. května 2011 v 8:11  

Vy jste si asi nevšimli. Vžžydyť je to výchova ke kokurenceschopnosti!
Žáci uči své učitele vyznat se v tomto moderním světě.
Kdo vmyslel tu ptákovinum, že Učitel nesmí žákovi říci nic mimo školu. Vždyť škola připravuje děti pro život.
A navíc... Učitel je totiž taky mimo školu, když napomíná nevychované dítě, takže to není výtka učitele, ale výtka občana občanovi.
Nebo si myslíte, že žák po skončení vyučování přestává být žákem a učitel je v furt profesi i na ulici a doma?

Anonymní řekl(a)...
11. května 2011 v 9:33  

Je to naprosté selhání ČŠI.Znamená to, že žák může dát učiteli facku, ale pouze mimo budovu školy, aby nepřišel o jedničku z chování? Může se naopak uvedená ředitelka stejným způsobem vyjadřovat o svých žácích na facebooku?

Luděk Blaha řekl(a)...
11. května 2011 v 11:00  

Může se naopak uvedená ředitelka stejným způsobem vyjadřovat o svých žácích na facebooku?

Nesmí. Je plnoletá, předpokládám, a za svoji práci placená.
Co se reciprocity vztahu týče, informoval jsem žáky v tom smyslu, že pokud si mne budou natáčet a videa zveřejňovat na netu, nevadí, žádný problém, budu tak činit i já. Nakonec uvidíme, co je větší vodvaz.
Ale asi jsem to přehnal, protože za ta léta stížností na moje zkompetentňovací metody, provázené zastrašováním, ponižování a já nevím, čím ještě, nikoho z žáků nenapadlo pořídit nějaký důkazní materiál. Škoda. Takhle jsou rodiče jednou nohou v kriminále pro případnou pomluvu.

Anonymní řekl(a)...
11. května 2011 v 11:18  

Té plnoleté ředitelce by také zřejmě hrozilo něco jiného než snížená známka z chování...

poste.restante řekl(a)...
11. května 2011 v 16:39  

A těm neplnoletým dětem nehrozí ani ta snížená známka z chování...

Tak na co si tu vlastně hrajeme?

Luděk Blaha řekl(a)...
11. května 2011 v 20:42  

Tak na co si tu vlastně hrajeme?

Řekl bych, pane poste.restante, že si na nic nehrajeme, ale že ctíme zákony naší země, jakkoli máme povědomí, že k dokonalosti mohou mít daleko.
Že si třeba děti něco vymyslí, překroutí, že třeba i vědomě lžou je jistě nepatřičné, ale nakonec jsou to děti. Třeba to tak doopravdy vnímají nebo nemají jinou možnost prosazení svých zájmů nebo jim doposud nikdo neřekl, že se takové věci nedělají a tímto způsobem problémy neřeší.
Horší je to s dospělími, kteří jim dopřávají sluchu, aniž by si cokoli ověřili, nebo takové situaci vyuijí k prosazení svých zájmů a ukojení svých ambicí, a nebo, což se nedá vyloučit, si to všechno sami vymyslí a dětí zneužijí jako záminku.
Měl-li jsem kdy co do činění s takovými jevy, navrhoval jsem, aby se všichni zainteresovaní sešli a konkrétní věci probrali. Bohužel, nebyl zájem z žádné strany. Zřejmě se to nehodilo do krámu.
Nu což, hlavně, že jsme porazili Rusy i Američany. Na nás si jen tak někdo nepříjde. Češi, Češi ...

Anonymní řekl(a)...
11. května 2011 v 22:33  

Tak jak to tady čtu, tak se ani nedivím, že ty dívčiny si dovolí tvrdě a sprostě ve veřjném prostoru urážet jinou osobu. A je úplně jedno, že je to ředitelka školy.
Sprostotě a hulvátství se má říci jednoznačně - NE a dát najevo, že toto chování není přípustné. Místní rozkecávání a rozblemcávání problému panem Blahou je úžasné počtení. Doplněno o svérázné právní výklady, hmmm.

P.S. Píšu o sprostotě a hulvátství, ne o kritice a studetských recesích.

Anonymní řekl(a)...
11. května 2011 v 22:59  

Nejsme svědky zázraku? Ministerstva jsou řízena podobně jako MŠMT, vláda místo aby vládla a reformovala, nahradí jednoho majitele bezpečnostní agentury jiným a je to najednou dobré, v rámci úspor jsme měli nového místopředsedu vlády pro boj s korupcí, která tak kvete, že média nemilosrdně sestřelují všechny doposud nezkorumpované a velmi se dílo daří, soudy soudí padni komu padni (srovnej tresty za Natálku a za většinového chlapce v Krupce), slovo reforma se podařilo tak zprofanovat jako chvilku předtím slovo projekt, ústavní soud vstoupil do politiky, tupost, arogance, nezodpovědnost, povrchnost a nevychovanost přebírají dominanci ve společnosti a přitom všem Česko stále patří mezi 30 nejbohatších států světa! ZÁZRAK !!! Navzdory výše uvedenému jsme ve světové špičce! Úžasné! Opravdový zázrak! Svět ještě chvilku musí brát Čechy zcela vážně.
VM

Luděk Blaha řekl(a)...
12. května 2011 v 0:02  

Doplněno o svérázné právní výklady

No to víte, samonedouk, pane.
Kde jen jsem udělal ve výkladu chybu?

Doopravdy lze najít souvislost mezi mými místními rozblemcy a chováním těch dívčin? To bych se měl paní ředitelce omluvit.

Anonymní řekl(a)...
12. května 2011 v 9:11  

Taky si myslím, že bychom neměli pořád omlouvat průšvihy s tím, že jsou to ještě děti. Dnes útočí slovně, zítra něčím praští. Tyhle patnáctileté slečny můžou mít za rok za dva své vlastní dítě, jak je asi budou vychovávat?
Neříkejte, že v patnácti se ještě někdo dá převychovat, to ani kdybyste ho p. Blaho mlátil obden na holou. Základy chování a morálky máme vypěstované mnohem dřív.
Eva

Luděk Blaha řekl(a)...
12. května 2011 v 14:13  

ani kdybyste ho ... mlátil obden

Pardon, aby nedošlo k omylu. Vůbec se oněch rozjívených děvenek nezastávám. Není jediný jediný důvod k omluvě takového jednání.
Paní ředitelka jen nevhodně použila výchovné nástroje, suplujíce působnost rodiny. Má se k tomu postavit občansky a na spratkyně podat trestní oznámení. Zvláště pak, když i čši konstatovala, že věc je jednoznačně mimoškolní.

Anonymní řekl(a)...
12. května 2011 v 14:57  

Pen Blaho, umíte číst? V článku je jasně napsáno, že ...
"Ředitelka školy podle ní vycházela také z obdobného případu, který řešila Česká školní inspekce. Tehdy bylo rozhodnuto o snížení stupně z chování s odůvodněním, že ve smyslu školského zákona se „zvláště hrubé slovní útoky žáka vůči pracovníkům školy vždy považují za závažné zaviněné porušení povinností stanovené tímto zákonem“. Tehdy školská inspekce považovala zveřejněný dehonestující výrok žákyně o své učitelce za závažné porušení povinností vyplývajících ze školského zákona."

ČŠI jednou rozhodla tak a podruhé onak. Takže šetřete slovem jednoznačně.

Luděk Blaha řekl(a)...
12. května 2011 v 16:01  

No jo, no. Čtení bez porozumění je silně nakažlivé. Asi jsem to někde chytil od žáků. Často kašlou, na to.

poste.restante řekl(a)...
12. května 2011 v 18:46  

Asi jsem komentáře kolegy Blahy pochopil trochu jinak.

Podle mne vcelku logicky upozorňuje, že se chtě nechtě musíme pohybovat v právním rámci, určeném zákonem.
A že nám tento rámec dává jisté možnosti, které ovšem o vlastní újmě nevyužíváme.

Jenže zákon mnoho situací vůbec neřeší a tak existují výklady různých ČŠI, zřizovatelů a pod, které jsou v naprosté většině alibistické.

Je to zcela logické, pokud se pokusíte vžít do role zřizovatele či úředníka.
Jen málokterý odvážlivec si troufne hledat ve sporu věcné jádro, natožpak pravdu.
Plat mu to nezvýší a značné je i riziko konfliktu s nadřízeným, často osobně či partajně spřízněným se stěžovatelem.

Abych jako úředník neměl potíže kvůli rodiči, který si stěžoval, tak hledám cesty, jak co nejrychleji smést problém ze stolu.

Rodičovi nemůžu říci: "Přestaňte se chovat jako idiot, uvědomte si, že takhle tomu svému rozmazlenému frackovi sám škodíte a dejte mu raději doma pár facek."

Co ovšem mohu jako úředník udělat zcela snadno, to je "postavit do latě" ředitele a jeho prostřednictvím učitele z dané "problémové" školy.

No a do budoucna vydám instrukce či metodický pokyn, který budu koncipovat tak, aby nepřibývaly potíže mně.

Že tím v důsledku systém zaneřádím a způsobím potíže učitelům, to mně bude většinou jedno.
Já budu mít klídek a to je hlavní.

Luděk Blaha řekl(a)...
12. května 2011 v 21:18  

Pozor, pane poste.restante, pozor, abych si z Vás neudělal tiskového mluvčího.
Děkuju.

Luděk Blaha řekl(a)...
13. května 2011 v 20:28  

Něco se děje?
Mám čtvrtek 12. května 2011 vymazat i já ze svého života?

poste.restante řekl(a)...
13. května 2011 v 21:34  

Taky na to koukám celý překvapený.
Posledně jste mi, kolego Blaho, vyhrožoval funkcí mluvčího a najednou je to vše fuč.

Mimochodem, je to sice mimo téma, ale zase ne tak moc.
http://www.novinky.cz/domaci/233268-nadavani-ucitelum-vyneslo-hulvatovi-podmineny-trest.html

Snad ještě není vše ztraceno...

Anonymní řekl(a)...
16. května 2011 v 14:26  

.....Ono je to opravdu někdy těžké, když stěžující si rodič ( zedník, traktorista,.. jiný blb ) požádá starostu ( traktorista, zedník,... jiný blb) o vyhození "nějaké" učitelky ( 2 vysoké školy a praxe 10 let, kvalitní člověk, žádný blb )z místa ředitelky. Lumpenproletariát má zase zelenou ?.....
Pohybuji se již několik let mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi, převážně ředitelkami a řediteli škol a nejednou jsem poznal, že ani několik vysokých škol neudělá z bl.. inteligenta. Pokud by nebyl dobrý zedník v čem bude vysokoškolák bydlet, kdyby nebyl dobrý traktorista co bude vysokoškolák jíst,... apod. Neházejme všechny do jednoho pytle.
Pedagogové to mají ve školách těžké, dělat bych to nechtěl a nejhorší jsou jak říkám já porevoluční rodiče. Demokracie mají plnou hu.., ale pouze jednostranou a to pro svoje ratolesti. Kdo bude na nás, kteří půjdem časem do důchodu dělat?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.