Přečtěte si: Máme naslouchat pouze ekonomům?

Thursday, May 5, 2011 ·

Už delší dobu můžeme sledovat, že se argumentace našich vrcholných představitelů stále více posouvá do ekonomické roviny. Možná bychom se měli zeptat, zdali v tom naši politici nepřekračují únosnou míru. Poslední události nasvědčují, že ekonomické argumentace je možná až příliš.

Z článku Jana Nováka na Neviditelném psu vybíráme:

Poslední návrh ministra školství také prozrazuje, že hlavně pružnost pracovní síly a praktičnost má být měřítkem vysokosti vzdělání. Opět se tak potvrzuje, že úloha škol se zde zužuje na přípravny pro pracovní proces. Mělo by být možné rychle si doplnit kvalifikaci a případně flexibilně měnit obor. A protože vzdělání je, jak už jsme slyšeli, důležitým faktorem v ekonomické situaci země, čím více lidí bude vysokoškolské vzdělání mít, tím bude naše hospodářství prosperovat více. Není nutné zdůrazňovat, že zmíněný návrh by přispěl k postupující degradaci vysokoškolského vzdělání, i přesto, že sám pan ministr prohlásil: „Já bych ne úplně snižoval laťku“. Důležité je zde spíše to, že úloha škol se omezuje na praktické instituce. Podřizujeme svůj pohled na problémy školství hospodářským měřítkům a imperativu hrubého domácího produktu a nikdo se veřejně neptá, jestli to není málo.

2 comments:

Anonymous said...
May 5, 2011 at 12:17 PM  

ale, ale - "školství je přece poslání a ne povolání" a na penězích tudíž nezáleží

Anonymous said...
May 5, 2011 at 10:59 PM  

Poslání ano, ale k pos.....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.