Přečtěte si: Chládek (ČSSD): Hladký průběh státních maturit? Ministr Dobeš zřejmě blouzní...

Thursday, May 19, 2011 ·

S údivem sleduji "turné" ministra Josefa Dobeše po středních školách, kde už druhý týden probíhá jím prosazená forma státní maturity.

Z článku senátora Marcela Chládka v ParlamentniListy.cz vybíráme:

Josef Dobeš se nyní rozhodl - zřejmě když se seznámil s administrativní náročností jím prosazeného předraženého molochu - navýšit školám příspěvek na administrativu o devět milionů korun. Sám tvrdí, že 120 korun na žáka by mělo být dostatečné. Ministr Dobeš je zřejmě z levného kraje! Podle ověřených údajů ze středních škol ve Středočeském kraji se náklady na jednoho žáka pohybují až na hranici 800 korun (v této částce jsou zahrnuty papíry, tonery a veškerá administrativa spojená pouze se státní maturitou). Při 7500 maturantech je tedy odhadovaná částka za státní maturitu na středočeských školách až šest milionů korun! Jak jsem již dříve deklaroval, Středočeský kraj vystaví ministru Dobešovi na tuto částku fakturu.

4 comments:

Anonymous said...
May 19, 2011 at 8:30 AM  

Nemám rád státní maturitu, a z její logistiky jsem přímo konsternován. Stejně tak nemám rád fundamentalisty, kteří zarytě tvrdí nesmysly. 800 Kč - to znamená 1600 černobílých papírů na žáka? Nebo např. 1400 černobílých a 20 barevných? Nemohl by mi zde někdo ty "ověřené" údaje ze Středočeského kraje zveřejnit?

Anonymous said...
May 24, 2011 at 2:03 PM  

Nejde jen o papíry. V ceně jistě bude započítána i oprava písemky (100 Kč), služby zadavatelů, peníze na suplované hodiny kantorů u normálních tříd aj. Myslím, že to kolem 1000,- na žáka vychází.
Problém je, když nám třeba test z Dějin umění skládá pouze jeden žák. To pak cca 2 hodiny jsou kvůli tomuto žákovi na pracovišti komisař, ředitel i zadavatel (případně náhradník). To vyjde dráž.
Ale průměrně je to těch 800 - 1000 Kč.
Mimochodem: třeba nyní přišel další 105stránkový manuál pro pracovníky ve státní maturitě, a musí s ním být seznámeni všichni, kdo se účastní. To zase stojí čas, není-li pravda?

Luděk Blaha said...
May 24, 2011 at 3:03 PM  

přišel další 105stránkový manuál

Taková prkotina! Třeba manuál pro Boeing 747 má v pédéefu těch stránek 964 a je to jenom letadlo.
http://bit.ly/jwelMB

Anonymous said...
May 25, 2011 at 7:55 AM  

Samozřejmě, ta maturita stojí nesmyslné peníze. Nicméně těch 800 na žáka - to jsou peníze vysloveně provozní, které zřizovatel musí platit penězi na provoz (a kraj chce za ministerstvu poslat fakturu. Mzdy jsou jiná kolonka ( a platí je stát), odměny např. hodnotitelům rovněž. Obludný 105 stránkový manuál neplatí škola - nemůže být předmětem oné faktury.
Znovu se ptám středočechů - jak jste došli k částce 800 na žáka?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.