Přečtěte si: Cesta do hlubin maturitních testů

středa 18. května 2011 ·

POZOR! Dnes blog jen pro trpělivé čtenáře. Spor o kvalitu didaktických testů, které jsou součástí nové státní maturity, má mnoho podob. Dohadujeme se, jestli jsou či nejsou dostatečně těžké, jestli obsahují chyby a nejednoznačné otázky, případně co se jimi dá a nedá vyzkoušet. Tenhle blog jsem využil k nahlédnutí do didaktických kvalit maturitních testů. Tedy ne těch „ostrých“, ty v tuhle chvíli ještě nikdo nezná, použil jsem ilustrační testy ze stránek novamaturita.cz. Debata o tom, cože to těmi testy vlastně zkoušíme, nás zcela jistě čeká. Tady je pár poznámek do zálohy, které bohužel budou nejspíš platné i u ostré maturity.

Z blogu Tomáše Feřtka na fertek.blog.respekt.ihned.cz vybíráme:


Otázka, kterou jsem si kladl nejčastěji, zněla: Co vlastně ta úloha zkouší a co se jejím prostřednictvím o maturujícím studentovi dozvíme?  První ukázka je z hojně diskutovaného dějepisného textu. Teď ale nebudu řešit množství chyb a nesmyslných otázek, které se v něm dají objevit.  Ani fakt, že historii redukuje na soupis jmen a dat. Tahle ukázka zachycuje jiný typ nedokonalosti.

TEXT K ÚLOZE:
Protože pak národ německý, který nemá vůbec žádného obyvatelského práva v Českém království, v rozličných záležitostech na pražském vysokém učení si osvojit k užívání tři hlasy, jak nás o tom došla věrohodná zpráva, a poněvadž národ český, téhož království pravý dědic, těší se a užívá toliko jednoho hlasu, my tedy, považujíce za nespravedlivé a značně nevhodné, aby z prospěchu obyvatel, kteří po právu na něj mají nárok, těžili nadměrně cizinci a přistěhovalci, a oni pak aby se cítili být utiskováni nedostatkem a nevýhodami, přikazujeme vám mocí tohoto listu mocně a přísně, chtíce tak rozhodně míti, abyste ihned, jak jej spatříte, bez všelikého odporu a zdráhání připustili národ český vším způsobem ke třem hlasům při veškerých poradách, soudech, zkouškách, volbách a jakýchkoli jiných jednáních řečené univerzity podle vzoru zřízení, kterému se těší národ francouzský na univerzitě pařížské a jehož užívají ostatní národy v Lombardii a v Itálii, a ponechali jej od této chvíle na věčné časy klidně užívat a těšit se z výsady těchto hlasů.
(Vzhledem k povaze úlohy není zdroj výchozího textu uveden.)   
                                                                      
Kdy byl vydán dokument odcitovaný ve výchozím textu?

A) 1404
B) 1409
C) 1414
D) 1419


Jde o ukázku z Dekretu kutnohorského. Ten, kdo z textu pozná, o jaký jde dokument, osvědčil v našem vzdělávacím systému docela nadprůměrnou znalost. Většina studentů zná jen ten pojem, ne jeho skutečný obsah. Podobně jako si mnohý z nás zapamatoval Zlatou bulu sicilskou spolu s číslicí 1212 (to se docela hezky pamatuje), ale málokdo ví, o co v ní jde a proč se vlastně jmenuje Sicilská. Jenže samotná znalost Dekretu kutnohorského je studentovi houby platná, protože ta dovednost je uznána jen tehdy, když správně zatrhne i letopočet. Pokud se splete, nevíme vlastně, jaká je jeho míra neznalosti. Vůbec netuší, čeho se ten text týká, nebo se jen spletl v letopočtu? Nebo text vůbec neřešil a jen od boku střelil jednu ze čtyř možností? Typický případ nešikovně nastavené úlohy. Kdyby stačilo vepsat do formuláře název dekretu, dozvěděli bychom se o studentovi víc.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.