MŠMT: Informace k uvádění prospěchu z nepovinné zkoušky společné části maturitní zkoušky na vysvědčení a k možnosti omluvit neúčast na nepovinné zkoušce

sobota 28. května 2011 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) vydává informaci k případům, kdy se žák přihlásil pro jarní zkušební období 2011 k nepovinné zkoušce společné části maturitní zkoušky, avšak nemá zájem nepovinnou zkoušku konat, protože nedošlo k původně zvažované úpravě vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění pozdějších předpisů, která měla vyloučit uvádění stupně „5 – neprospěl“ z nepovinných zkoušek na vysvědčení.



  1. Žák má možnost se neúčastnit nepovinné zkoušky společné části maturitní zkoušky, pokud omluví svoji neúčast a ředitel školy omluvu uzná. Neúčast u zkoušky potom nebude důvodem pro její hodnocení stupněm „5 – neprospěl“. (Srov. § 81 odst. 2 a 3 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů.) MŠMT zdůrazňuje, že uznání omluvy žáka je plně v kompetenci ředitele školy, který také posuzuje závažnost důvodů neúčasti u zkoušky. MŠMT doporučuje ředitelům středních škol, aby omluvy z nepovinných zkoušek v jarním zkušebním období roku 2011 uznávali.
  2. Žák se může z nepovinné zkoušky společné části omluvit i v případě, že již vykonal některou z dílčích zkoušek (např. u zkoušky z cizího jazyka již vykonal ústní zkoušku), pokud ho ještě čeká alespoň 1 dílčí zkouška. Nepovinná zkouška společné části vždy obsahuje dílčí zkoušku konanou formou didaktického testu. Didaktické testy se v roce 2011 v jarním zkušebním období konají ve dnech 30. května až 7. června. I v případě, že by se žák omluvil až z konání didaktického testu (byť třeba před tím vykonal ústní část zkoušky), bude možné mu omluvu uznat, a v souladu s níže uvedeným se na vysvědčení rubrika pro hodnocení dané nepovinné zkoušky proškrtne.
  3. Pokud se žák omluvil a omluva mu byla uznána, má právo konat náhradní zkoušku; u nepovinných zkoušek však tohoto práva nemusí žák využít. Jedná-li se o nepovinnou zkoušku, dovozuje se z § 78a odst. 6 pro společnou část, že nevyužití práva konat náhradní zkoušku nemá pro žáka právní důsledky (na rozdíl od povinných zkoušek, kde by důsledkem bylo neúspěšné konání společné části maturitní zkoušky).
  4. V souladu s § 78a odst. 6 zákona č. 561/2004 Sb. musí být i žákovi, který se nedostavil k nepovinné zkoušce společné části, vydáno vysvědčení o maturitní zkoušce, a to i v případě, že mu byla ředitelem školy uznána omluva a čeká se, zda žák využije svého práva konat náhradní zkoušku a zda do 25. června podá přihlášku na podzimní termín. Na vysvědčení o maturitní zkoušce se u nepovinné zkoušky, z níž se žák omluvil a omluva mu byla uznána, nebude uvádět prospěch, ani údaj o nekonání, ale kolonka pro hodnocení se proškrtne. 

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
29. května 2011 v 8:54  

Tak soudruzi na MŠMT, to jste opravdu hodní, že jste tuto informaci poskytli. Škoda, že až po ústních zkouškách společné části, kdy tři dny pro omluvu už žákům uplynuly.
Nebo máme postupovat nezákonně a antidatovat případné omluvy? Vím, že na mšmšt a v cermatu spoustu pokynů antidatujete - například pokyn, jak proplácet a zdaňovat odměny předsedů maturitních komisí.
Je mi z vás na blití.

PS. Naštěstí jsem svým studentům tuto možnost poradil už dávno

Anonymní řekl(a)...
29. května 2011 v 9:14  

protože nedošlo k původně zvažované úpravě vyhlášky č. 177/2009 Sb.

Tak MŠMT vydá vyhlášku a pak nabádá ředitele, jak tu vyhlášku obejít!
Není to poněkud zarážející? Co tak nějaká rezignace na pozici ředitele právního odboru nebo na pozici ministra - nebo dokonce přímo na vrátnici? Protože nikde jinde než na vrátnici (a to nechci vrátné nijak urážet a podceňovat) takový paskvil jako je 177/2009 vzniknout nemohl.

Puďa řekl(a)...
29. května 2011 v 23:05  

ha ha ha ha ha... už opravdu nemůžu ha ha ha ha.... ale snad to ještě do 20. června vydržím... ha ha

Anonymní řekl(a)...
31. května 2011 v 11:13  

MŠMT poradí i to, jak se zbavit nedostatečné z praktické zkoušky nebo z maturitní práce /pokud ji žák neodevzdal/. Stačí si zařídit "nepřipuštění" k maturitě, čili nedostavit se třeba k rozhodující písemce, nebo se hodit dlouhodobě marod a zařídit si tak pár /stačí jedna/ neklasifikací na poslední vysvědčení. Předchozí pětka z praktické MZ se tím anuluje /!/ a žák se hlásí, po ukončení ročníku, k řádnému termínu na podzim.

Anonymní řekl(a)...
31. května 2011 v 16:17  

Je-li student morální a jako důvod uvede pravdu, bude mu omluva uznána? Nebo náš nejvyšší šéf přes výchovu a vzdělávání navádí studenty ke lži??? Že by měl nějaké informace o příštím tématu testů PISA??? Pane ministře, v RVP ZV žádná kompetence ke lhaní není.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.