Miroslav Bocan: Maminka je hodná, s tatínkem je zábava, ale oba lžou

středa 11. května 2011 ·

Jaké vlastnosti připisují děti tzv. "klíčovým hráčům" v jejich životech? To přináší třetí pokračování seriálu o výzkumu Hodnotové orientce dětí od 6 do 5 let, který se uskutečnil v první polovině roku 2010 v rámci projektu Klíče pro život. Kompletní zpráva o výzkumu bude k dispozici od září 2011.

Rodiče, učitelé/ky nebo třeba kamarádi/ky patří mezi důležité osobnosti v životech dětí. Vybrali jsme jedenáct vlastností a děti jsme nechali vyjádřit se, zdali podle nich tito lidé danou vlastnost mají, nebo nemají.



Tak například o mamince a tatínkovi si myslí, že jsou přibližně stejně chytří (77% x 74%), ale maminku oproti tatínkovi vnímají jako hodnější (86% x 59%) nebo tak, že jim spíše pomůže (82% x 68%). Tatínek je podle dětí vnímán jako přísnější než maminka (59 % a 38 %), ale na druhou stranu je s ním zase větší zábava (70%
x 54%).


Na nejlepším kamarádovi si děti nejvíce cení toho, že je s ním oproti rodičům větší zábava, ale například to, že je hodný, si myslí pouze 63 % dotázaných (stejně jako u tatínka), a to, že nikdy nelže, uvedlo dokonce jen 31 % dotázaných dětí.

O svých vyučujících si děti v 72 % myslí, že jsou chytří, což je v těsném závěsu za rodiči, ale dále si o nich ve srovnání s rodiči nebo kamarádem příliš mnoho pozitivního nemyslí. Překvapivé je, že pouze 31 % dotázaných dětí uvedlo, že jim jejich učitel/učitelka důvěřuje, a 33 % si myslí, že nikdy nelže.

V závěrečné zprávě se na tyto otázky podíváme poněkud detailněji. Respondenti budou rozděleni do tří věkových kategorií (6 - 9, 10 - 12, 13 - 15 let) a také budou děleni podle vybraných sociodemografických charakteristik i dalších znaků. Poté budeme moci vyvozovat konkrétnější závěry. Je na co se těšit.

BOCAN, Miroslav. Maminka je hodná, s tatínkem je zábava, ale oba lžou. Metodický portál: Články [online]. 23. 04. 2011, [cit. 2011-05-08]. Dostupný z WWW: <http://clanky.rvp.cz/clanek/c/N/11939/MAMINKA-JE-HODNA-S-TATINKEM-JE-ZABAVA-ALE-OBA-LZOU.html>. ISSN 1802-4785. 

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.