Martin Rychlík: Dobešova tajemná komnata: Na školství plánovali nákup protišpionážní techniky

neděle 22. května 2011 ·

Další mystérium ministerstva školství. Báli se snad šéfové „napíchnutých“ tajných debat? A k čemu špionážní kuličkové pero s kamerou?



Další mystérium ministerstva školství. Dobešův úřad loni v září poptával přinejmenším u jedné specializované firmy vybavení pro neodposlouchávatelnou Dobešovu komnatu. Vyplývá to z objednávek a cenových kalkukací , s nimiž měla ČESKÁ POZICE příležitost se seznámit. Ačkoli se v nich nejedná o nijak astronomické náklady, poté, co vyšly najevo kontroly elektronické pošty zaměstnanců ministerstva, jde o další příznak paranoidní atmosféry na ministerstvu. Zdá se, že ministr Josef Dobeš (VV) přišel na nepřátelské území, či alespoň musel mít ten pocit, neboť se musel „vyzbrojit“ pokročilou technikou...

Báli se snad šéfové „napíchnutých“ tajných debat? Mělo jít o obranu před nenávistnými úředníky, stranickými rivaly či studenty bažícími po maturitním zadání? Vrchním ředitelem kabinetu ministra, což je úředník za podobné objednávky zdopovědný, byl tehdy Šimon Mastný.


Kompletní cenová nabídka pro "antišpionážní" vybavení Dobešovy pracovny činila 175 908 korun bez DPH; jištění druhé menší místnosti č. 107 v Karmelitské – zaměstnanci přezdívané „Pudřenka“ – mělo vyjít na 78 935 korun. Dle zářijové nabídky firmy, jejíž jméno ČESKÁ POZICE zná, se v daném sortimentu jednalo o poměrně luxusní vybavení. Kalkulaci na zabezpečení obou místností dotyčná firma vypracovala dle dokumentů 9. září 2010.

Ministerský sálek počítal se systémem pro kontrolu rádiového pásma (MRA-3Q a QM4000) a také šumovým generátorem na okna (SNG). „Zašumí okna. Užívá se jej hlavně proti laserovému odposlechu, jímž u nás disponuje opravdu málokdo. K čemu mohl být na školství, ale opravdu netuším,“ řekl ČESKÉ POZICI bezpečnostní technik, který si nepřál být jmenován. Takových ochranných opatření se dle něj užívá jen u „téčka a pétéčka“ čili nebondovsky řečeno u stupňů ochrany informací typu Tajné (T) a Přísně tajné (PT).

Celý článek na ČESKÁ POZICE.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. května 2011 v 11:37  

Chudák! Dokázali byste s tím žít?

Anonymní řekl(a)...
22. května 2011 v 12:10  

No, být panem Rychlíkem, tak se za tyhle novinky fakt rdím. To přece dělali už staří monarchové, že si nejdůležitější schůzky odbývali na oné místnosti či pod rozkvetlou třešní - a stejně je tam často rádcové vyčenichali.
Já osobně mám ve školní síti několik krycích hesel a o strategických věcech (písemky, zkoušení) nikdy nemluvím nahlas... :)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.