František Bártík: Moodle: Open-source výuka přes Internet

středa 18. května 2011 ·

Populární webová aplikace Moodle slouží k poskytování výuky přes Internet. Moodle není jen platformou pro publikování studijních materiálů, ale pokrývá nejrůznější potřeby e-learningu.

Co je a není Moodle?

  • Moodle je tzv. virtual learning environment (VLE, virtuální prostředí pro výuku) řešení. Tyto softwarové pomůcky pomáhají při poskytování služeb dálkového studia nebo zkvalitnění domácí přípravy při kontaktní výuce.
  • Moodle je specializovaný tzv. content management system (CMS, systém na správu obsahu). Instalace CMS systémů obsahují funkce pro snadné vytváření a nahrávání obsahu bez znalosti jazyka HTML, CSS stylů a dalších souvisejících technologií. Vyučující v Moodlu proto nemusí rozumět tvorbě webů.
  • Tvůrci Moodlu se přihlásili k paradigmatu sociálního konstruktivismu. Místo přesného popisu tohoto stanoviska se spokojme s konstatováním, že v rámci sociálně konstruktivistického přístupu je kladen důraz na sociální interakce. Na rozdíl od běžných aplikací pro tvorbu sociálních sítí (Elgg, v budoucnu GNU Social, plugin BuddyPress do Wordpressu, ...) však Moodle nevytváří univerzální sociální sítě, ale návrh Moodlu se podřizuje výhradně účelu výuky.
  • Moodle není videokonferenční balíček pro „vysílání“ prezenční výuky.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.