České školy stále více využívají informační technologie ke komunikaci s partnery v zahraničí

pondělí 2. května 2011 ·

Aktivitu eTwinning, podporující virtuální propojení evropských škol pomocí informačních a komunikačních technologií, aktivně využívá v České republice více než 2 500 mateřských, základních a středních škol. V programu je zaregistrováno na 4 000 českých učitelů, kteří společně se svými žáky realizují 650 projektů. Nejlepší z nich byly na Národní konferenci eTwinning oceněny Národní cenou eTwinning 2011.

„Národní cenu eTwinning dostaly ty projekty, ve kterých žáci nejen sdílejí společné výstupy, ale dokážou reálně spolupracovat online; plnit zadané úkoly v mezinárodních týmech, komunikovat a připravovat projektové výstupy“, říká Petr Chaluš, vedoucí odboru primárního vzdělávání Domu zahraničních služeb. Ocenění je spojeno s finanční odměnou 20-70 tisíc korun na rozvoj projektů eTwinning.  Školy si za ni mohou pořídit vybavení – informační technologie nebo navštívit partnerskou školu v zahraničí. Součástí ocenění jsou i drobné dárky pro zapojené žáky. Seznam oceněných projektů a škol je přílohou této tiskové zprávy.

Aktivita eTwinning slouží učitelům a žákům z 32 evropských zemí, kteří využívají speciálního online prostředí pro vzájemnou komunikaci, vzdělávací projektové aktivity, sdílení výukových metod a elektronických učebních materiálů. Prostřednictvím projektů se rozvíjí kvalita výuky, pestrost výukových materiálů i motivace žáků. V Evropě je v programu zaregistrováno více než 130 000 aktivních členů/pedagogických pracovníků škol, kteří realizují 5200 projektů.

eTwinning je úzce propojen s programem Comenius a zejména aktivitou Partnerství škol Comenius, která umožňuje financování mobilit, plní společné cíle a jsou součástí nejvýznamnějšího evropského programu pro podporu vzdělávání - Programu celoživotního učení. Národní konference je i úvodem ke kampani „Týden s Comeniem“, která propaguje zejména přínosy evropských partnerství škol v rámci projektů eTwinning i projektů partnerství Comenius. Zapojené školy z Evropy i z ČR organizují od 2. do 6. května mnoho aktivit pro rodiče a žáky. Více na www.comeniusweek.eu.

eTwinning je pro učitele také profesně zaměřenou sociální sítí. Na portálu www.etwinning.net si mohou vytvořit osobní profil, zapojit se do online vzdělávacích aktivit, a profesních skupin, které přispějí nejen k jejich profesnímu růstu, ale umožní jim navázat i cenná osobní přátelství s učiteli z celé Evropy. Oblíbené jsou zejména online kurzy zaměřené na ICT dovednosti a metodiku projektové práce.

Za koordinaci aktivity eTwinning v ČR zodpovídá Dům zahraničních služeb (DZS). DZS také díky svému členství v organizaci European Schoolnet (EUN) zprostředkovává českým školám přístup k dalším celoevropským iniciativám podporujícím využití informačních a komunikačních technologií ve vzdělávání. Významný evropský portál, který propojuje úložiště digitálních učebních materiálů lreforschools2011.eun.org/ je propojen s českým úložištěm digitálních materiálů dum.rvp.cz. Toto propojení umožňuje českým učitelům přístup k 140 000 digitálních učebních materiálů, které mohou využít zdarma pro své žáky a přímo prostřednictvím národního úložiště. Novými aktivitami EUN je například spuštění portálu Evropské komise www.scientix.eu zaměřeného na sdílení výsledků evropských projektů rozvíjejících výuku matematiky, přírodních a technických věd a realizace projektu iTEC, největšího evropského projektu v oblasti pilotování nových podob výuky, které přináší rozvoj informačních a komunikačních technologií - itec.eun.org/

Výstupy z Národní konference eTwinning naleznete na etwinning2011.webnode.cz.





0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.