Tomu, kdo na MŠMT sledoval maily, hrozí až 5 let

Tuesday, April 5, 2011 ·

Hned několik témat se řešilo na tiskové konferenci MŠMT v pondělí 4. dubna. Smlouvy s rodiči, státní maturity, personální změny na MŠMT a bezpečnostní analýza IT systému.



Chování problémových žáků chtějí pomáhat řešit tzv. smlouvy s rodiči. Jde o projekt, který se inspiruje zahraničními zkušenostmi. Pokud chování žáka ve škole překročí hranici běžného "zlobení", škola přistoupí k vytvoření individuálního výchovného plánu, který bude uzpůsoben přímo žákovi "na tělo". Jednotlivé kroky řešení problémů se sepíší do smlouvy a dokument podepíší rodiče, škola i žák. Škola pak bude dohlížet na dodržování smlouvy. "Když objíždím školy, zjišťuji, že chování našich dětí je jeden z nejpalčivějších problémů. Nemáme nástroj, jak rodiče přinutit k větší zodpovědnosti," prohlásil na konferenci ministr Josef Dobeš.

Vedoucím pracovní skupiny, která se přípravou projektu zabývá, je dětský psycholog Václav Mertin. Kromě zástupců MŠMT ve skupině pracují další odborníci, a to i napříč resorty - z ministerstva práce a sociálních věcí či policie. "Smlouvy s rodiči by neměl být nástroj masivně sankční a plošný. Bylo by dobře je chápat jako maximální metodickou pomoc pro rodiče, kteří si s dětmi nevědí rady," řekla vedoucí oddělení předškolního, základního a základního uměleckého vzdělávání Lenka Schwarzová. Pilotáž by se podle ní mohla uskutečnit už letos na podzim.

Ministerským úředníkem, který v organizaci Cermat dohlíží na přípravu státních maturit, je od 1. dubna vrchní ředitel sekce vzdělávání Martin Krejza. Oznámil to Josef Dobeš v souvislosti s dalším tématem tiskové konference, kterým byla maturita. "Každodenně mi posílá reporty, co se děje," doplnil informaci ministr.
Dále ministr seznámil všechny přítomné s konkrétními kroky, které v tuto chvíli Cermat podniká: "Od 6. do 13. dubna budeme mít technické ověřování datových digitalizačních terminálů (DDT). Půjde o cvičnou simulaci zpracování maturitních dokumentů, skenování a posílání do Cermatu. Denně by to mělo být až 200 škol. Je zveřejněna také náročnost zkoušek, se kterou ministerstvo v žádném případě nebude hýbat."
 Co se stane, když žák neuspěje v řádném termínu? Na to odpověděl ředitel Cermatu Pavel Zelený: "Má možnost dvou opravných zkoušek během pěti let. Opakuje pouze povinné předměty a to jen tu zkoušku, ze které propadl. Ovšem všechny její části. Má možnost si změnit úroveň obtížnosti."

Dalším tématem byly personální změny na MŠMT. Ministr Dobeš představil svého I. náměstka Jakuba Hodináře, náměstka pro řízení operačních fondů a sekce mezinárodních vztahů a evropských záležitostí. Od 1. dubna dále nastoupil na pozici bezpečnostního ředitele Václav Šmíd, který pracoval jako expert na národním bezpečnostním úřadu. Novým vedoucím IT oddělení se stal Marek Fiala, jenž pracoval v kriminalistickém ústavu jako počítačový expert. Poradcem ministra pro ekonomické záležitosti se stal Ladislav Bátora. Jeho prvním úkolem je audit všech nemovitostí ministerstva školství.

Posledním tématem tiskové konference byla bezpečnostní analýza IT systému. Už v roce 2006 byl na MŠMT založen záložní univerzální účet s právy administrátora, kam padaly e-maily vybraných zaměstnanců. Uživatel tohoto účtu mohl číst poštu těchto zaměstnanců a také jejich jménem poštu odesílat. Jedním z prvních e-mailů, které tam IT odborníci našli, byl mail Josefa Dobeše. Celou věc momentálně vyšetřuje Policie České republiky. "Ozvala se řada dřívějších zaměstnanců, že byli už dříve sledováni, bohužel, nikdo přede mnou nepodal trestní oznámení," uvedl ministr. Podle experta na IT kriminalitu Jindřicha Hlavatého hrozí pachateli trest odnětí svobody s horní sazbou až pět let.

3 comments:

Luděk Blaha said...
April 5, 2011 at 12:42 AM  

vytvoření individuálního výchovného plánu, který bude uzpůsoben přímo žákovi "na tělo".

Takže standardní svěrací kazajka.

Nemáme nástroj, jak rodiče přinutit k větší zodpovědnosti

A nástroj, jak přinutit rodiče podepsat ty smlouvy o neútočení už máme? Jen aby ministr Dobeš ustál žaloby, že se rodiče kvůli němu potrhali smíchy.

Anonymous said...
April 5, 2011 at 8:43 AM  

V době, kdy nikdo na škole neměl nadtarif ( prostě na to nebylo ), tak si Pepa rozdává odměny ve statisících. VV nevolit. Ten kdo to vynesl, by naopak zasluhoval metál "za upevňování demokracie". Ignorant

Anonymous said...
April 5, 2011 at 10:15 AM  

Fízlování zavedli před mnoha lety na MŠMT Roupec s Vraštiakem a najednou to vadí?! Aha, musíme zavést sofistikovanější verzi ;-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.