Přečtěte si: Smlouvy s rodiči o chování dětí nebudou muset školy uzavírat plošně

Tuesday, April 5, 2011 ·

Školy by brzy mohly s rodiči podepisovat smlouvy o chování dětí. Podepsáním dohody by rodiče na sebe vzali odpovědnost za chování svého dítěte a zavázali se tak k plnění pravidel. Podle ministra školství Josefa Dobeše by se tím vyřešila vzrůstající agresivita dětí.

Z článku Kláry Bílé, Alice Kottové, Milana Koppa a Lucie Maňourové na Zpravy.Rozhlas.cz vybíráme:


Ředitel základní školy v pražské Kuncově ulici Pavel Petrnoušek pochybuje o nutnosti zavádění takových opatření. „Většina základních škol už nějaká opatření přijala – schůzky s rodiči a výchovné komise. Ty vždy končí písemným záznamem z jednání, kde je uvedeno, co udělá rodič, škola a co psycholog, případně sociální odbor. Tady se objevuje něco, co už je dávno objeveno.“


Petrnoušek rovněž postrádá vysvětlení, jakým bude smlouva právním nástrojem, jak donutí rodiče, který nedbá na výchovu, aby něco dělal. Tedy kdo bude vymáhat plnění smlouvy.

7 comments:

Anonymous said...
April 5, 2011 at 1:10 PM  

Hluboce bych doporučil panu ministrovi, aby se vrátil na zem. Takové bláboly jako uzavírat nebo neuzavírat plošně smlouvu s rodiči jsou zmatečné. Nikdo nemá pravomoc donutit rodiče k podepsání smlouvy. Ze ZŠ nelze žáka vyloučit. Kdo učí na II. stupni tak ví své, těch dvojek a trojek z chování je tam požehnaně. Naopak, žák který nemá sníženou známku není "in". S těmi sníženými známkami z chování je snad kromě gymnázií vezmou na jakoukoliv střední školu. "Duše je "duše" a normativ školu živí. Vždyť tak 50% rodičů ani neznáme, protože nevíme ani, jak vypadají. Natož aby něco podepisovali. Není přece jejich povinností navštěvovat třídní schůzky. Sem tam na výchovné komisi nějakého uvidíte, ale hned všem začne vyhrožovat televizí NOVA,Bleskem, ŠI,starostou, obecní radou, osobním právníkem. Má na tyhle tahanice a právníky škola finance ? Ignorant

Anonymous said...
April 5, 2011 at 2:31 PM  

Další totální nesmysl z dílny vládních amatérů. Každá smlouva je dvoustranný právní akt, uzavíraný dobrovolně a na základě rovných podmínek, který může zavazovat pouze účastníky tohoto vztahu. Úkon, tedy i smlouva,uzavřený v tísni, za nápadně nevýhodných podmínek či dokonce - jak je tomu v tomto případě - z donucení, je ze zákona neplatný, a to od samého počátku. Nemluvě např. o tom, že nikdo se nemůže zavázat k jednání, které je v rozporu se zákonem (znemožnit dítěti dokončení základní školní docházky atd.)

Anonymous said...
April 5, 2011 at 3:06 PM  

Pojďme se domluvit. Veškeré smlouvy bude nutno kontrasignovat samotným panem minstrem, on přece má větší morální váhu, smlouva pak dostane větší kredit. Jen je otázkou, kam mu ty smlouvy budeme na podzim posílat...

Anonymous said...
April 5, 2011 at 5:51 PM  

"Další totální nesmysl z dílny vládních amatérů."

Souhlas. Jen se divím, že do podobného podniku jsou ochotni se zapojit školní či poradenští psychologové. Ale v dnešní době se vlastně už ani ničemu nedivím.
Ať se stane ve škole cokoliv, okamžitě v další vteřině vyleze z obrazovky nějaký ten psycholog a vyštěkne nějakou moudrou větu. Podobné to bude asi i v tomto případě.

Jen se těším na vzorové smlouvy, které budou uzavírat ředitelé škol nejen s rodiči majoritní společnosti, ale zejména s rodiči romských žáků. To bude nesporně mistrovské dílo pana doktora Mertina.

Luděk Blaha said...
April 5, 2011 at 8:51 PM  

Podepsáním dohody by rodiče na sebe vzali odpovědnost za chování svého dítěte

A to tu odpovědnost běžně nemají?

Na našem školství se mi líbí, že je takové pestré až rozverné. Pořád se něco děje a je nač se těšit. Jakpak že to asi dopadne.

Anonymous said...
April 6, 2011 at 12:10 AM  

pokud dobře čtu denní tisk, je na čase začít vylučovat delikventní a destruktivní žáky i ze základních škol /podmínečně nebo trvale - jako na sou, sš/....Učitel.

Anonymous said...
April 6, 2011 at 8:24 AM  

Hloupost, hloupost, hloupost....
Smutek, smutek, smutek....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.