Přečtěte si: Školní smlouvy s rodiči aneb zmatení jazyků

Tuesday, April 5, 2011 ·

Ministerstvo školství vytáhlo včera další trumf, který posílá formou novely do školského zákona. Napříště budou školy s rodiči neposlušných dětí uzavírat smlouvy. Dělají to tak prý v Británii a osvědčilo se to. Ohlas má tahle novinka velký – že jsou děti ve škole nesnesitelné, si myslí vlastně všichni – hlas lidu v anketě Českého rozhlasu byl jednoznačný. Bohužel jinak zatím tahle debata moc racionality nepobrala a přes dobrý úmysl je to ze strany ministra Dobeše spíš plácnutí do vody. Důvody nejsou nijak složité.


Z článku Tomáše Feřteka na blogu EDUin vybíráme:


Nadávat na agresivní děti je problematické proto, že až na patologické případy je dětské chování vždy odrazem chování dospělých. Nejen rodičů, ale i učitelů. Bez toho, že problém nesnesitelných žáků začneme napravovat na všech třech stranách tohoto trojúhelníka, se nepohneme.

Není pravda, že škola se nemá starat o výchovu. Nepopírám zásadní vliv rodiny, ale do školy nechodí z dítěte jen hlava, ale i tělo a duše (nebo chcete-li vůle a emoce). Pokud s nimi učitelé nepracují, efektivita jejich práce se radikálně snižuje a mají s dětmi problém. Výchovná funkce školy a její úloha při socializaci každého dítěte naopak v moderní společnosti stále roste. Školy, kde tohle chápou, mají s chováním dětí výrazně menší problém.

2 comments:

Anonymous said...
April 5, 2011 at 11:34 AM  

Jako reakci na článek jen uvádím, že profesní vývoj úředníků je stále nulový, a už desítky let stále stejný, slepý a neempatický.. neboť se domnívají ( oni totiž ve skutečnosti nemyslí), že žitou realitu ovlivňuje papír. To co je potřeba ve škole a ve společnosti proměnit jsou lidé a když se nevytvoří podmínky pro práci s lidmi, tak to žádný dokument nenahradí. Tím souhlasím s myšlenkami článku a současně vím, že to k úřednickým uším stejně nedolehne. Oni ani neví, o čem se opravdu mluví.
Psychologové vědí, že když v partnerství jeden neví,. co druhý říká, jaké má přání a potřeby, tak se vztah přirozeně rozpadá. Totéž čeká naše školství. Je to dlouhodobá lidská a hodnotová nemoc, kterou Acylpyrínový paták nezachrání.
(obyčejný člověk)

Anonymous said...
April 5, 2011 at 1:25 PM  

Žádný veřejný návrh, jak má vypadat "smlouva s rodiči" jsem ještě neviděl. Ostatně k tomu ani nebyla žádná diskuze. Proto se ptám jen obecně :
1. Jaká právní norma zaštítí, aby smlouva byla funkční ?
2. Jak donutíme právě ty rodiče problémových k podepsání smlouvy ?
3. Jsou školy jako právní subjekt finančně připraveny na soudní pře ?
4. Jsou školy na toto připraveny personálně ( vyloučení z výuky, hlídání v oddělených místnostech, práce s psychologem, výchovným poradcem, preventistou,..).
5. Jsou školy na toto připraveny po finanční stránce, "hlídače" musíte taky zaplatit.
6. Jsou školy na toto připraveny prostorově ?
Problém to bude dozajista hlubší, jsem osobně zvědavý, co se z toho vyklube. Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.