Na otázky k Dobešovu čerpání evropských peněz poslanci Věcí veřejných neodpověděli

Friday, April 1, 2011 ·

EDUin opakovaně žádal poslance i ministry Věcí veřejných, aby vysvětlili situaci okolo přesunu peněz z programů spravovaných ministerstvem školství



V souvislosti s aktuálním varováním z Bruselu, že ministerstvo školství nezvládne vyčerpat peníze z jím spravovaných operačních programů, je třeba připomenout, že se nejedná o novou informaci. Poprvé se tyto pochybnosti objevily v prosincové monitorovací zprávě o čerpání peněz ze strukturálních fondů EU (podrobněji v poznámkách pro editory) a začátkem února 2011 se o možných problémech v operačních programech Vzdělání pro konkurenceschopnost a Výzkum a vývoj pro inovace (oba spravované ministerstvem školství) mluvilo i v médiích. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský se jako hlavní správce čerpání evropských peněz vyjádřil, že uvažuje o přesunu prostředků z programů spravovaných ministerstvem školství do úspěšnějších operačních programů.

EDUin opakovaně žádal jak ministra školství Josefa Dobeše tak ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského, aby tuto situaci vysvětlili. Oslovil i všechny poslance Věci veřejných, aby položili tuto otázku svým stranickým kolegům. Většina z nich na dopis a opakované upozornění nereagovala. Dostali jsme jen tři velmi stručné a formální odpovědi. Ministerstvo pro místní rozvoj jen sdělilo, že o přesunu peněz bude rozhodovat vláda a nepotvrdilo ani nevyvrátilo výroky ministra Jankovského.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: "Opět se opakuje stejná situace. Přestože je včas známo, že hrozí problém, politici i vysocí úředníci do poslední chvíle mlčí, vymlouvají se a kalí vodu. Nejčerstvější je včerejší vyjádření Jaroslava Kuby odpovědného na ministerstvu školství za správu operačních programů, že „mají přichystaný plán, jak penize včas vyčerpat“. A to v situaci, kdy se už víc než půl roku mluví o tom, že ministr Dobeš destruoval personálními výměnami příslušný odbor ministerstva natolik, že s čerpání peněz bude velký problém? Máme tomuto výroku zase měsíc dva věřit, než přijde z Bruselu definitivní ortel? Jsem spíš pro to, přinutit příslušné politiky, aby konečně vysvětlili, jak se věci mají. “

4 comments:

Anonymous said...
April 1, 2011 at 9:39 AM  

Žádali jsme opakovaně Eduin, aby vysvětlili, proč vystupují jménem učitelů - když mezi nimi skoro žádní nejsou.
Dosud neodpověděli.
Nevzdáváme se, zkoušíme to opakovaně...

Anonymous said...
April 1, 2011 at 11:16 AM  

Ale safra, tady přece nejde o to, koho jménem zde dnes Eduin mluví, a navíc tady mluví výhradně sami za sebe (naprostá většina učitelů projekty stejně napsat neumí a dokonce o nich ani nic neví…).

ZÁSADNÍ INFORMACÍ je výrok, že „ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský se jako hlavní správce čerpání evropských peněz vyjádřil, že uvažuje o přesunu prostředků z programů spravovaných ministerstvem školství do úspěšnějších operačních programů“.

Pokud je ten výrok pravdivý, tak je opravdu nutné bít na poplach a ptát se odpovědných členů Vlády a PSP ČR, je-li to pravda a jak se ty peníze pro školství dají zachránit.

Anonymous said...
April 1, 2011 at 1:30 PM  

Těžké, moc těžké dnes. Ministerští místo aby za evropské (de facto naše) peníze vyhlásili veřejnou soutěž na projekt Výchovně vzdělávací soustava ČR, který by obsahoval vzájemně propojené kapitoly Základní školství, Střední školství a Vysoké školství, kterého by se za MŠMT povinně zúčastnily i ústavy jako VUP, NUOV apod., přehráli celý problém na učitele. Místo jednoho či tří republikových projektů jich máme tisíce, samozřejmě jeden „lepší“ než druhý. Co jenom stojí administrace těch rádoby projektů, jaká je jejich efektivita, k čemu vůbec jsou. Dokonalá manipulace. Ještě mi v uších zní potlesk vědátorů a nadšené komentáře novinářů prý strážců demokracie. A nejlepší ministr byl stejně Adam. Ten, když se objevil v televizi tak byly alespoň uhelné prázdniny.
VM

Anonymous said...
April 2, 2011 at 11:40 AM  

Myslím, že ministři jsou odpovědní zcela někomu jinému, než samozvané skupince lidí, kteří se nezodpovídají nikomu a osobují si právo mluvit za ostatní. Jakou odbornost mají lidé představující Eduin? Kdo je volil? Myslím, že ty tzv. Evropské projektové peníze, které jsou z valné většiny našimi daněmi, jsou ve školství naprosto zbytečné. Ať se za ně raději postaví čističky odpoadních vod a opraví silnice. Když už nemůžou jít na mzdy učitelů, na tisíce zbytečných projektů jich je opravdu škoda.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.