Martin Rychlík: Pět až deset miliard z EU letí Dobešovým komínem

Friday, April 1, 2011 ·

Ve středu přijedou do Prahy bruselští úředníci, aby machrům z Karmelitské pomohli z fondů EU zachránit, co se ještě zachránit dá.

Na úvod kontrolní otázka: Co je to krizový management? Jde o manažery, kteří mají instituce z krize vyvádět, nebo je naopak do krize ponořit? Na současném ministerstvu školství si tím člověk není tak úplně jist... Ministr Josef Dobeš (VV) se totiž krizovými manažery doslova obklopil; to sousloví si zamiloval. Nyní přichází na MŠMT první náměstek Jakub Hodinář (ODS), jenž má dle tiskové zprávy navázat „na vynikající výsledky dosavadního krizového managementu sekce Řízení operačních programů EU“. A bude mít věru dost práce.

Kritická situace je hlavně u Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK), na což upozorňuje i aktuální dopis z Evropské komise. Program, v němž je připraveno 52,7 miliardy korun pro české školství, má třetinový výkon oproti potřebnému stavu. Dne 6. dubna přijedou do Prahy bruselští úředníci, aby projednali plán na poslední možnou záchranu prostředků OP VK. Nedojde-li k jeho okamžitému naplňování, bude další jednání s Komisí již o budoucí realokaci fondu. Podle informací ČESKÉ POZICE se na vládní úrovni dokonce jedná o přesměrování části OP VK na jiné ministerstvo – uvažuje se především o ministerstvu práce a sociálních věcí. O kolik peněz ČR přijde?

„Domnívám se, že stále jsou ještě určité prostředky v ohrožení, ve výši zhruba 1,5 miliardy korun, ale udělali jsme razantní opatření – například velké strategické výzvy pro vysoké školy, rychlé projekty, reorganizace v sekci, realokace mezi prioritními osami –, takže věřím, že se prostředky podaří vyčerpat,“ řekl ČESKÉ POZICI Jaroslav Kuba, vrchní ředitel sekce EU fondů. Kuba upozorňuje, že problémový OP VK přebíral ve špatné kondici. Program byl ve špatném stavu již před půl rokem, rozhodně si ale příliš nepolepšil. Nyní je zazávázkováno 23,5 miliardy korun, čili méně než polovina z celé alokace.

Pokračování článku na webu ČESKÁ POZICE.

13 comments:

Anonymous said...
April 1, 2011 at 4:03 PM  

Kdo dělá nějaký projekt v rámci OP VK, potvrdí vám, že po administrativní stránce se jedná o buzeraci ad absurdum!!!
Bodejť by se do toho někdo hrnul.

Anonymous said...
April 1, 2011 at 4:43 PM  

Zdravý rozum říká, že soustružník by měl soustružit, uklízečka uklízet, soudce soudit, lékař léčit, učitel učit, projektant projektovat, soudce soudit atd., pokud svoji profesi ovládá, což v dnešní době není až tak samozřejmé. Dokonce se říká „ševče drž se svého kopyta“. Každý i velmi narušený ví, že když se to tak nějak poplete, výsledky nebývají dobré. Pouhá lidová moudrost. Proč jenom MŠMT ČR říká, že učitelé mají projektovat? Je to každopádně světová rarita. MŠMT je dle mého velmi, velmi nemocné.
VM

Anonymous said...
April 1, 2011 at 5:32 PM  

Úředníkům z MŠMT trvá 6 měsíců, než posoudí monitorovací zprávu OP VK - v té době se má ale odevzdávat už další monitorovací zpráva...

Anonymous said...
April 1, 2011 at 5:34 PM  

MŠMT vydává stále nové formuláře k vyplňování příloh k monitorovacím zprávám OP VK. Za rok jde o 4 změny. Ovšem překlepy a chyby jsou i v těch nových - stejné jako ve starých...

Anonymous said...
April 1, 2011 at 8:56 PM  

Příručka pro příjemce, kterou se máme řídit v rámci našeho projektu, je již vydána za tu dobu ve 4. verzi. Vždy se podle smlouvy máme řídit tou aktuální. To, co se však odehrálo přede dvěma lety podle podle verze první, se nyní, pokud se týká porušení rozpočtové kázně, posuzuje zpětně podle čtvrté. Rozumíte tomu někdo? Připomíná mi to písničku od Voskovce a Wericha o Golemovi, který se podle první verze namočil a pak rozmočil, ale podle vrze x- té rozmočil a pak namočil.

BoBr said...
April 2, 2011 at 11:25 AM  

Jsem zvědav, kdy, a zda vǔbec, začneme zkoumat, co jsme si za ty miliardy pořídili.

Anonymous said...
April 2, 2011 at 3:40 PM  

Mohu to tak nějak za těch 6 měsíců posoudit.
1) Administrativní práce ( shromažďování DUM, kontrola odučených hodin, skenování, převod souborů z .doc na PDF,..monitorovací zpráva, sledování neustálých změn,..školní intranet, neustálé doplňování strhaných barevných letáčků propagujících EU-OP VK. Kilogramy spotřebovaného toneru, desítky kil použitých papírů,..organizace kurzů prevence, zajišťování kurzů učitelů jazyků,.)
2) Je to úvazek pro jednu administrativní sílu po dobu 30 měsíců na každé škole. Propočet 0,2 hodiny z úvazku je hluboce podhodnocen. Tedy opět něco dělám částečně zadarmo.
3) Lituji ty malé venkovské školy, jak toto mohou časově a organizačně zvládnout
4) Chudáci ti učitelé, na které to ředitel hodí

Anonymous said...
April 2, 2011 at 8:51 PM  

Taky se již těším, že po administrativních zběsilostech si za 24 měsíců konečně zaučím. Jsem jedním z těch, na které to ředitel hodil. Ignorant

Luděk Blaha said...
April 2, 2011 at 10:13 PM  

Jsem jedním z těch, na které to ředitel hodil.

Jak hodil? To se dá?

Trošku jsem se do OP VK začetl a nabyl jsem intenzivního pocitu, že až v daleké budoucnosti budou vědci pátrat po příčinách zaniku evropské vzdělanosti, pak jako jedna uz možných příčin bude stanovana právě realizace OP.

Anonymous said...
April 3, 2011 at 11:45 AM  

Jako ředitel malé školy vedu nejen šablony, ale také další projekt z OPVK. Naštěstí ve škole bydlím, ale na druhou stranu nemám čas na nic jiného než přerovnávání, tisknutí atd. Ještě, že mám 20 hodin týdně s dětmi ve třídě. Ale už mám méně sil na řešení žabomyších válek typu svačinka zabalená, zabalená s ovocem, bez ovoce a další :-) A pana ministra stále více nechápu, deptá mne téměř každé jeho rozhodnutí, ať se týká OP VK, osnov,vzdělanosti vůbec.

Anonymous said...
April 3, 2011 at 12:12 PM  

Kde jsou ty časy, kdy učitel skutečně jen učil. Nyní jen učí, vychovává, vyšetřuje jako policajt kradené věci, je současně bezpečnostní technik, předseda školské rady, pracuje v SRPŠ, vede kroužky, je sociální pracovník, soudce, výtvarník, hudebník, píše žádosti o granty, vede mezinárodní projekty, píše sám sobě osnovy do ŠVP podle návodu RVP, je preventista sociálně patologických jevů, dělá dozorčího na chodbách v době přestávek, dělá pokladníka třídy a vybírá penízky na divadlo, kino, projekty, sešity, knihy, výlety, kurzy,...vede předmětové komise, vyplňuje hromadu nesmyslných dotazníků MŠMT, vede agendu EU - OP VK, sám řeší a vymýšlí DUM, inovuje hodiny, je členem při výběrových řízeních, aktivně se účastní DVPP, navštěvuje akce NIDV, dělá dozory ve školní jídelně,... Jen tak přemýšlím, na co jsem zapomněl ? Ignorant

Anonymous said...
April 3, 2011 at 12:15 PM  

Jak hodil? To se dá?

a s docela arogantním přístupem. nevezmeš, tak táhni !

Anonymous said...
April 3, 2011 at 12:39 PM  

to Anonymní ve 12:15- dá, se souhlasem dotčeného, samozřejmě. Ale asi se dá těžko odolat nadřízenému, když slíbí vyšší odměnu, než je mzda učitele...

Drahý Ignorante, je to tak- jen u nás odpadá dozor v jídelně ( i když ČŠI by jistě zkritizovala fakt, že v naší malé jídelničce stolujeme společně s žáky a nikdo nad námi nestojí..)
Ale co s Dobešem and his boys? Help!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.