Konference o kariérovém poradenství

pátek 1. dubna 2011 ·

O úrovni kariérového poradenství a možnostech jeho zkvalitnění se jednalo na konferenci, která proběhla 30. března 2011 v Praze. Byl zde představen projekt VIP Kariéra II – Kariérové poradenství, který nabízí celou řadu velmi potřebných novinek. Informační systém na adrese www.infoabsolvent.cz, který vznikl během předcházejícího projektu, projde výraznou inovací. Pro pedagogy budou připraveny nové e-learningové kurzy eKariéra+, individuální pomoc zájemcům o vzdělávání i učitelům bude poskytovat call centrum.



Kariérový poradce by měl pomoci žákům (i dospělým zájemcům), aby si našli takovou vzdělávací cestu, která bude odpovídat jejich zájmům i studijním předpokladům. Fungující kariérové poradenství tak může snížit na minimum počet žáků, kteří později svého výběru školy litují, mají studijní problémy a hledají jiné řešení.

Na nutnost zkvalitnění  kariérového poradenství v ČR upozornila i loňská expertní zpráva OECD, která zkoumala odborné vzdělávání ve 14 členských zemích. Kariérové poradenství probíhá z velké části na školách a většinou je spojováno s poradenstvím výchovným. To má za následek, že poradci nemají vždy dostatečný přehled o trhu práce a požadavcích firem. „Volba profese a vzdělávací dráhy, která k ní vede, se přitom neobejde bez kvalitních informací o perspektivách pracovního uplatnění a o kompetencích, které požadují zaměstnavatelé“, říká Helena Úlovcová, náměstkyně ředitele NÚOV.

Nový  projekt VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy je proto koncipován tak, aby řešil rozvoj celého systému kariérového poradenství pro žáky ZŠ, SŠ a VOŠ, včetně žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků ohrožených předčasným odchodem ze vzdělávání.

Probíhající  kurikulární reforma klade velké nároky na rozšíření  struktury informací. Informační systém proto bude ve své inovované podobě přehlednější a srozumitelnější pro uživatele, lépe zachytí postup škol při zavádění školních vzdělávacích programů, rozšířeny budou také informace o vysokoškolské nabídce. „V inovovaném informačním systému bude například možné vyhledávat i podle názvů školních vzdělávacích programů, které nejsou nikde jinde dostupné,“ říká hlavní manažer projektu Jiří Vojtěch.

Zároveň se připravuje audiovizuální komponenta zaměřená na prezentaci vzdělávací nabídky, s důrazem na technické obory, u kterých je nízká poptávka často způsobena špatnou informovaností o studijních programech a perspektivách uplatnění.

Projekt se výrazně  orientuje na prevenci předčasných odchodů ze vzdělávání a podporu znevýhodněných žáků. Informační systém www.infoabsolvent.cz bude proto více než dosud respektovat potřeby těchto žáků. Bude přinášet poznatky z konkrétních šetření odrážejících situaci znevýhodněných, které mohou školy využít pro zlepšení jejich situace.

Dalším novým prvkem bude koncepčně řešené a technicky dobře vybavené informační poradenské pracoviště s call centrem, které bude individuálně pomáhat jak zájemcům o vzdělávání, tak pedagogickým a poradenským pracovníkům.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.