Jan Wagner: Buzerace a dezinformace v EU peníze školám

Tuesday, April 5, 2011 ·

Úředníci odboru CERA MŠMT po úvodním chlácholení o minimální byrokratické zátěži pro školy v projektu EU peníze školám začali nyní nemilosrdně buzerovat ředitele a školy. Vytvořili soubor hovadných požadavků a v duchu Parkinsonových zákonů zvyšují řádově objem práce všem zúčastněným. Další škodnou v projektu EU peníze školám jsou lektoři NIDV, kteří straší školy na seminářích pro žadatele a do nekonečna opakují fámy, které jsme začali vyvracet na našem portálu již před rokem.

V posledním týdnu se sešly na našem redakčním stole podklady o neuvěřitelné situaci, která se vyvinula v rámci projektu EU peníze školám. Systém šablon a zjednodušené evidence měl pomoci všem školám dosáhnout na evropské peníze. Úředníci odboru CERA MŠMT ale vytvořili soubor nesmyslných požadavků na evidenci a dokladování průběhu projektů a v duchu Parkinsonových zákonů zvyšují řádově objem práce všem zúčastněných.

Jedním z prvních signálů o vyslovené buzeraci škol ze strany úředníků byla přednáška Projekt EU peníze školám z pohledu ředitele školy na nedávné konferenci ICT ve školství 2011, ve které své zkušenosti popsal Mgr. Josef Kyncl, ředitel ZŠ Krouna. Podívejte se na několik snímků z jeho prezentace:


Další poznatky jsou přímo ze škol:
  • Monitorovací zpráva byla vrácena, protože certifikáty o školení nebyly přiloženy v originálu s razítkem
  • Na školení NIDV bylo školám doporučeno, že pokud školící středisko nedodá duplikát certifikátu o školení DVPP, je nutné mít ověřenou kopii (ověření může udělat obecní úřad).
Osobně bych rád poznal onoho hovadného úředníka, který vymyslel požadavek razítka a celý dokument Příloha č. 2 Výstupy a monitorovací indikátory - dokládání a značení příloh.pdf. V našem státě nemusí být razítko ani na fakturách, milí byrokrati! Požadavek existence firemního razítka trval jen těsně po převratu a byl rychle zapomenut, ne tak pro ministerské úředníky, kteří je vyžadují i na těch fakturách...

Jediným řešením situace je kromě okamžité změny požadavků i okamžitý vyhazov odpovědných pracovníků, protože podobný přístup vyžaduje pro další snaživé úředníky odstrašující potrestání.

Další škodnou v projektu EU peníze školám jsou lektoři NIDV, kteří straší školy na seminářích pro žadatele a do nekonečna opakují fámy, které jsme začali vyvracet na našem portálu již před rokem. NIDV dostalo bez výběrového řízení zakázku na 270 seminářů pro příjemce a je v tomto směru kromě MŠMT jediným oficiálním informačním centrem pro fázi realizace projektů v rámci specifické Výzvy v oblasti podpory 1.4. Semináře pro příjemce se realizují ve všech krajích ČR a vzhledem k tomu je riziko, že většina škol dostává zkreslené informace.

Podle účastníků školení v posledním měsíci lektoři NIDV tvrdili na seminářích kromě jiného i následující desinformace, které již MŠMT v odpovědích na naše dotazy odmítlo:

  • Není možné z dotace zakoupit server.
  • Není možné zakupovat počítače do počítačové učebny nebo zapojené do počítačové sítě.
  • Není možné kupovat interaktivní tabule.
Zde je opět jediné řešení, probíhající školení okamžitě zrušit a vyhodit za obsah seminářů odpovědné pracovníky i lektory.

Včera nám v rozhovoru jedna paní ředitelka venkovské školy v nadsázce řekla, že kdyby tušila, co ji v projektu čeká, nikdy by do něj nešla... Jako člen týmu, který před lety projekt připravoval, jsem se za pracovníky MŠMT a NIDV styděl.

Příloha jen pro otrlé, podívejte se na dokument Příloha č. 2 Výstupy a monitorovací indikátory - dokládání a značení příloh.pdf, kterým se mají školy řídit (nemá ani podpis a ani číslo jednací, natož pak razítko ;-)):


12 comments:

Anonymous said...
April 5, 2011 at 10:06 AM  

SLÁVA vzdělanému národu !!!

Nevím jak to jen říct ... něco podstatného té řídící hlavě chybí. Něco podstatného a přitom tak obyčejného ...
Mám z toho zvláštní emoci smíchu a smutku. Snad více škody už nadělala jen Fukušima ..

Anonymous said...
April 5, 2011 at 10:13 AM  

Jsem teď moc zvědavá, jakou chuť budou mít učitelé se dále vzdělávat, jak budou otvírat dveře dalším lektorům, s jakou lehkostí budou vytvářet DUMy a jak se budou usmívat na rodiče dětí s rizikovýmn chováním. A pak také na to kolik usměvavých a tvořivých uředníků MŠMT povolá pro kontrolu evalaučních zpráv? Já myslela, že Dobeš chce zrušit evalauční zprávy. A teď už vím, že je to fakt namakanej stratég. On věděl že potřebuje ušetřit čas učitelů na rozkvetlou administraci projektu OP VK 1.4. BRAVO !

Anonymous said...
April 5, 2011 at 10:48 AM  

a za to milí kolegové dostali kvalitně zaplaceno různí vedoucí odborů MŠMT statisíce. Oni páni úředníci musí přece logicky zdůvodnit svou existenci. Místo učení je tady administrativní práce nebo si snad někdo myslí, že každá škola ma na tyto práce nějaké úředníky ?

Anonymous said...
April 5, 2011 at 11:09 AM  

Prosím vás, navštivte někdo Dobeša a nabídněte mu vedle jeho ministerské funkce ještě vedlejší učitelský úvazek. Nechť má pracovní zážitek. Zážitek je totiž formativní. Zdá se, že to těm úředníčkům chybí ... jinak by vás určitě pochopili!

Anonymous said...
April 5, 2011 at 11:58 AM  

Jéje... copak to nikomu nedochází? Jde jen a jen o business, ve chvíli, kdy bez výběrového řízení svěřím do rukou firmy, která v šablonách samozřejmě vidí následný skvělý business na prodej školení školám, tak se nemůžu divit, že ona firma bude dělat vše pro to, aby školy co nejméně peněz utratily za IT vybavení (tabule, učebny, servery) a co nejvíce jim zbylo na školení (ať už ho bude zajišťovat samotné NIDV, nebo nějaká parta jejich kamárádíčků. A co se úřednický svoloče týká, úředník je tu od toho, aby buzeroval, úředník je tu od toho, aby řešil jednoduché věci nejsložitější možnou cestou. Úředník je tu proto, aby různými cestami zajistil práci dalším úředníkům tak, aby jsme nakonec byli jen národem úředníků...

Anonymous said...
April 5, 2011 at 3:57 PM  

Jako statutární zástupce vzdělávací organizace musím denně podepisovat stovky osvědčení, jelikož v některých krajích chtějí dokonce 3 kopie! Přitom náš systém umí generovat osvědčení automaticky s nakenovaným razítkem a podpisem. Souhlasím s tím, že je to totální nesmysl a buzerace škol! Děkuji za tento článek.

Anonymous said...
April 5, 2011 at 6:35 PM  

Je to buzerace venkova ( nebo jak říkají v Praze - Vidlákova ), Pražské školy jsou již více jak rok v pohodě, protože jim magistrát přidělil stejnou sumu a nemusí o nic žádat, nic vykazovat, netvořit DUM, inovovat předměty, psát monitorovací zprávy a mohou jen a jen učit. Vás mimopražské zbuzerujeme jak jen to bude možné. Jen by mě zajímalo, zda je toto všechno požadavek EU.

Anonymous said...
April 5, 2011 at 9:27 PM  

Byla jsem na jednom z prvních seminářů k EU peníze školám v lednu loňského roku - lektorka zdůrazňovala, jak bude vše jednoduché, žádná složitá administrativa, jako u jiných projektů z ESF. Pak jsem byla ještě dvakrát - už to začalo být složitěší. Včera jsem byla na semináři NIDV a nestačila se divit, co se z"jednoduchého" adminstrování stalo za absurdní poces - zaznamenávání kódů na každý prac. list, skenování každého nesmyslného papíru, kopírování na CD, zasílání jich na ministerstvo ve speciálně označené obálce, v benefitu 7 zhovadilé klikání a vyplňování a vyplňování. Ať jde ten, co si to vymýšlí, do háje zeleného a peníze si strčí do ....... Nerada používám silná slova, ale nelze to vyjádřit slušně.

Anonymous said...
April 5, 2011 at 10:32 PM  

ani nevíte ( většina škol ) co vás čeká za 6 měsíců trvání projektu. To se z toho pose....

Simona CARCY said...
April 6, 2011 at 6:32 AM  

Kdo nekdy musel komunikovat s CEROU, vi, ze jsou to smejdi. Mne nejvic vytocilo, kdyz jsem jim chtela vynadat, ze jen pul dne trvalo dostat jednu "specialistku" k telefonu.... Ale tec na to maj novyho hodinare - pardon HODINARE....

Anonymous said...
April 20, 2011 at 11:34 AM  

Tak se mi udělalo špatně...Projekt jsme zadali vcelku bez větších problémů a teď tohle?? To se máme na co těšit......

Anonymous said...
May 10, 2011 at 1:09 PM  

Já vám nevím...vždyť to bylo jasné už od počátku, že šablona pomůže jen při žádosti. V administraci se nezměnilo absolutně nic..Proboha, kdy už zaměstnají na MŠMT kompetentní lidi se zdravým rozumem???

http://vyborna.blog.idnes.cz/c/142123/Sablony-na-penize-nebo-penize-v-sablonach.html#t2

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.