EDUin: Vyjádření ministerstva školství k jednotným osnovám jsou v rozporu s formulací v novele školského zákona. Ministerstvo připravuje jednotné osnovy, i když to popírá.

pondělí 4. dubna 2011 ·

EDUin zaznamenal zásadní rozpor mezi jednoznačným vyjádřením vrchního ředitele sekce vzdělávání na ministerstvu školství Martina Krejzy, který v rámci posledního Kulatého stolu ve čtvrtek 31. března ujišťoval zástupce škol, že ministerstvo rozhodně nepřipravuje jednotné osnovy, a zněním novely školského zákona, o němž právě rozhoduje vláda. Tuto novelu média jednoznačně interpretují jako snahu zavést povinné jednotné osnovy pro základní školy.



V předložené novele, o níž by tuto středu měla rozhodovat vláda, je uvedena věta: Školní vzdělávací program zpracovává škola v souladu s obsahem vybraných vzdělávacích oblastí, které vydá ministerstvo a zveřejní je způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Tuto větu, pokud by opravdu v novele školského zákona zůstala, nelze interpretovat jinak, než jako zavedení povinných osnov. Přizpůsobení vzorovým osnovám není nic jiného, než zavedení centrálně vypracovaných osnov do všech škol a přesně tak, jako „povinné osnovy“ tento krok interpretují média. Něco takového je ale v zásadním rozporu s tím, o čem pedagogickou veřejnost informoval před pouhými čtyřmi dny vrchní ředitel sekce vzdělávání.

EDUin i na základě široké debaty o povinných osnovách v rámci Kulatého stolu konstatuje, že takový postup je v rozporu s moderními trendy ve vzdělávání. Mezi odbornou veřejností, včetně odborných složek ministerstva, existuje konsensus v tom, že stát by povinné osnovy zavádět neměl.

Mgr. Martin Krejza, vrchní ředitel sekce vzdělávání MŠMT, na Kulatém stole řekl: "Ve školském zákoně je jediná zmínka o tomto doporučeném, vzorovém školním vzdělávacím programu a to tak, že škola má za úkol zpracovat školní vzdělávací program a může použít ten vzorový ... Samozřejmě, kdokoli může říct, že slovíčko může se velmi snadno změní na musí … ale ani v Dlouhodobém záměru do roku 2015 není jediná zmínka, že by se z tohoto modelového programu měl stát nějaký závazek.“

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: "Rozpor mezi vyjádřením pana Krejzy a předloženou novelou školského zákona je zcela zjevný. Žádáme tedy ministerstvo, aby okamžitě, tedy dříve, než o novele bude jednat vláda, tento rozpor vysvětlilo a vydalo v tomto smyslu jednoznačné písemné prohlášení. “

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. dubna 2011 v 9:21  

Doufám, že se nikdo vyjádřením od MŠMT nediví. Už jsme si myslím zvykli na to, že výstupy z ministerstva si protiřečí. Ministerstvo však nikdy nenajde (a nenašlo) odvahu, aby přiznalo: A bylo blbě, jedeme podle B. Je to vždy jen: V souladu s platícím A doplňujeme B (a čekejte, že do 1 měsíce k tomu vyjde zpřesňující C (s odkazem na D,E,F) způsobem umožňujícím dálkový přístup).
To prostě nejde - vydávat RVP, kontrolovat ŠVP a zároveň k tomu "dovydávat" osnovy.
Moc to tedy tomu MŠMT nezávidím - skloubit dohromady pojetí ŠVP ("POJETÍ" :-) :-)) s (tentokrát) dobře míněnou snahou eliminovat jeho nepříjemné důsledky.
Buď centrální osnovy, anebo ŠVPácký nesmysl.
Tak, jak to prezentují dnes, přispívají jenom ke všeobecnému školskému balastu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.